Gözaltında ölen öğretmenin davası 11 yıldır sürüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2009 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli'de gözaltında iken ölen öğretmenin davası 11 yıldır devam ediyor. Bugün Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki son duruşmada da dava karara bağlanamadı. Mahkeme heyeti, gelmeyen iki sanığın bir dahaki duruşmaya zorla getirilmesine karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Güvenlik güçlerinin, 20 Kasım 1998 tarihinde HADEP İl Merkezi'nde başlatılan açlık grevini sona erdirmek amacıyla yaptığı operasyonda gözaltına alınan ve daha sonra götürüldüğü Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nde fenalaşarak kaldırıldığı hastanede ölen emekli öğretmen Metin Yurtsever'in davası, Yargıtay'ın ceza alan polisler hakkında delil yetersizliğini gerekçe göstererek beraat istemi ile tekrar bozuldu. Yurtsever'in davası daha önce de mahkemede usul eksikliğinden dolayı Yargıtay tarafından bozularak geri dönmüştü.

Kocaeli 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, gözaltında öldürüldüğü iddia edilen Metin Yurtsever'in ablası Günnur ve ağabeyi Lütfi Yurtsever ile avukatları Ali Haydar Gonca ve Av. Keleş Öztürk, tutuksuz yargılanan sanıklar Bekir Şahin, Şaban Kurnaz, Sadettin Topal, Temel Çakmak ve İsmail Tekdemir ile avukatları İlhami Yelekçi katıldı. Diğer ceza alan tutuksuz sanıklar Ömer Ediz ile Bülent Oral Tuna da duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Yusuf Coşkun, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nden gelen ve mahkeme sonucu kastı aşarak ölüme sebebiyet vermek suçundan yargılanıp 6 yıl 8 ay hapis cezası alan polis memurlarının haklarında yeterli delil bulunmaması nedeniyle beraatlarına karar verilmesi istenen kararı okudu. Yurtsever ailesinin avukatları daha önceki dilekçelerini tekrar ederek mahkemenin kararında diretmesini istedi. Av. Keleş Öztürk, "Yargıtay'ın son zamanlarda verdiği kararlar tartışmalıdır. Yargıtay'ın bozma ilamını biz bir hukuk sefaleti olarak görüyoruz." dedi.

Tutuksuz yargılanan sanıkların avukatı İlhami Yelekçi ise daha önceki savunmalarını tekrarlayarak, "Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını talep ediyoruz." ifadesini kullandı. Olayla ilgi olarak tutuksuz yargılanan ve ceza alan polis memurları da eski savunmalarını tekrar ederek Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını talep etti

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Duruşmaya katılan Metin Yurtsever'in ablası Gülnur Yurtsever "Adalet istiyorum" dedi. Avukatları da daha önceki dilekçelerini tekrar ederek sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı vermiş olduğu mütelasında sanıkların üzerine atılı eyleme katıldıklarına dair cezalandırılmalarına yeterli şüpheden uzak tam bir vicdani kanaat veren deliler elde edilemediğinden sanıkların beraatine, gerçek faillerin araştırılması için karar kesinleştiğinde dosyanın cumhuriyet savcılığına gönderilmesini talep etti.

İKİ AYRI YARGILAMA YAPILMIŞTI

Emekli öğretmen Metin Yurtsever'in ölümünün ardından açılan ilk davada 16 sanıktan 9'u beraat etmiş, 7 sanık ise 1 yıl 8 ay hapis cezası almıştı.

Yapılan itiraz üzerine sanıklar ikinci defa yargılanmış ve Temmuz 2007'de Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Şeyh Ömer Ediz, Şaban Kurnaz, İsmail Türkdemir, Sadettin Topal, Bülent Oral Tunar, Bekir Şahin ve Temel Çakmak görevlerini yaparken yasal sınırları aşarak zor kullandıkları ve ölüme sebebiyet verdikleri iddiasıyla 6'şar yıl 8'er ay hapse mahkum edilmiş ve ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklanmalarına karar verilmişti.

Diğer sanıklar emniyet müdür yardımcısı Şinasi Yılgın, Süleyman Başkal, Kadir Cenk, Onur Düzcan, Cemil Çetin, Nihal Yücesoy, Mehmet Gürcan, Mustafa Atik ve Recai Ergün adlı polisler ise "delil yetersizliği" nedeniyle beraat etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber