Memur maaşlarını ödemeyen belediyeler

KPSS tercih rerhberi yayımlarken özellikle yüksek puan alan adayların belediyeleri tercih etmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorduk. Bunun en büyük nedeni nakil sorunu idi. Ancak yıllardır kanayan bir yara daha bulunmaktadır. Bir çok belediye işçi ve memur maaşlarını düzenli ödememektedir. Yine bazı belediyeler 5 memuruna maaş verirken, 4 memuruna maaş vermeyerek ayrımcılık yapabilmektedir. Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, 2009 yılı toplu görüşmelerinde, özel bir çalışma sözü vermiş olup, belediyelerde çalışan kamu personeli bu sözün hayata geçirilmesini beklemektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Eylül 2009 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet memurlarının 2010 yılında alacağı zamma ilişkin süreç devam ederken yüzlerce belediye çalışanı yıllardır düzenli maaş alamıyor. Belediyelerdeki memurlar, merkezî bütçeye dahil olmadıkları için maaşlarını İller Bankası'ndan gönderilen paydan alıyor.

Bu durum, düşük gelirli belediyelerin maaş ödeyememesi sonucunu doğuruyor. Halen 62 belediyedeki 623 memur düzenli maaş alamıyor. Örneğin Tokat'ın Sulusaray Belediyesi'nde çalışan 22 memura 1999 yılından beri düzenli maaş ödenmedi. Bu kişiler zaman zaman verilen 200-300 TL gibi paralarla geçinmeye çalışıyor. Adıyaman Sugözü Belediyesi çalışanları ise hiç maaş alamadı. Çalıştıkları belediyelerden 30 bin TL alacağı olan memurlar bile bulunuyor.

Belediye çalışanları, diğer memurlar gibi 657 sayılı yasaya tabi olmalarına rağmen maaşlarda büyük sıkıntı yaşıyor. Bunun sebebi, belediye çalışanlarının merkezi bütçeye dahil olmaması. Doktor, öğretmen, polis ve benzeri memurlar merkezi bütçeye dahil oldukları için maaşları düzenli olarak yatıyor. Belediye çalışanlarının maaşları ise belediye bütçesinden ödeniyor. Özellikle küçük belediyelerin tek gelir kapısı İller Bankası'ndan gelen para. Nüfusa göre verilen ödenek, çok sayıda belediyede giderleri karşılamıyor. Parasız kalan belediyeler, işçi ve memurlarının maaşını ödeyemiyor. Buna rağmen çok sayıda belediye çalışanı, devlet memuru olmanın verdiği iş garantisi sebebiyle çalışmaya devam ediyor.

Maaşlarını alamayan memurlar, çalıştıkları belediyenin kapatılıp başka kurumlara gönderilmelerini istiyor. Düzenli maaş alamayan belediye çalışanları geçinebilmek için ek iş yapıyor. Kırsal bölgelerdeki belediye memurları tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Halen 62 belediye, çalışanlarına borçlu. Bunların başında 1999 yılından beri düzenli maaş ödeyemeyen Tokat Sulusaray ve Dutluca Belediyesi geliyor. Bu belediyeleri 35 ay borcu bulunan Amasya Uygur Belediyesi, 33 aydır maaş ödeyemeyen Kütahya Aydıncık Belediyesi ve 30 ay maaş borcu bulunan Adıyaman Suvarlı Belediyesi takip ediyor.

Belediyelerde örgütlü yetkili sendika Bem-Bir-Sen'in Genel Başkanı Mürsel Turbay, bu sorunu her yıl toplu görüşme masasına getirdiklerini, ancak sonuç alınamadığını söyledi. Yasada, belediye çalışanlarının alacağının öncelikli ödenmesi gerektiğine dair bir madde bulunmasına rağmen belediye başkanlarının bunu görmezden geldiğini ifade eden Turbay, "Biz illa da belediyelerdeki memurların maaşları genel bütçeden verilsin demiyoruz. Ancak en azından maaşların ödenememesi durumunda o belediyenin İller Bankası payından kesinti yapılmasın. Eğer o ayki ödenek yetmiyorsa bir sondaki aydan avans benzeri aktarma yapılarak çalışanın maaşı ödensin istiyoruz." dedi. Turbay, belediyeleri denetime giden mülkiye müfettişleri ile Sayıştay denetçilerinin başkana maaşları ödeyip ödeyemediğini de sormalarını istediklerini dile getirdi.

MALİYE MÜSTEŞARI ÇÖZÜM İÇİN

ÖZEL ÇALIŞMA YAPACAK

Belediye çalışanlarının sorunlarını bu yıl da toplu görüşme masasına getirdiklerini aktaran Turbay, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal'ın bu konuda özel bir çalışma sözü verdiğini bildirdi. Ancak bu çalışmanın ne tür bir çözüm getireceğini henüz bilmediklerini kaydetti. Mürsel Turbay, kimi belediye başkanlarının da keyfi davranmasından yakınırken, "Örneğin bir başkan müteahhidin parasını ödüyor ama çalışanın maaşını ödemiyor. Bir başkası 9 çalışandan 5'inin maaşını ödüyor, 4'üne ödemiyor. Bunların üzerindeki İçişleri Bakanlığı koruması derhal kalkmalı." değerlendirmesini yaptı.

REKOR, TOKAT SULUSARAY VE

DUTLUCA'DA

Belediye Maaş ödenmeyen süre

Tokat Sulusaray 1999- 2009 arası

Tokat Dutluca 1999-2009 arası

Amasya Uygur 35 ay

Kütahya Aydıncık 33 ay

Adıyaman Suvarlı 30 ay

Bitlis Mutki 18 ay

Siirt Atabağı 14 ay

Ankara Çamlıdere 12 ay

İSA YAZAR -Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber