Selde kaybolan 4 kişi hala aranıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2009 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valisi Muammer Güler, 27 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul'daki sel felaketi sırasında bin 484 kişinin havadan ve karadan müdahalelerle kurtarıldığını belirterek, kayıp 4 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

İstanbul'da geçtiğimiz hafta yaşanan sel felaketiyle ilgili Valilik İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Güler, ölçüm yapılan yerlerin, tarihinde ilk defa bu kadar yüksek ölçekte yağış aldığını belirtti. Vali Güler, "Bir ayda alınan yağış, bazı yerlerde 5 katı, bazı yerlerde en az 2 katına çıkmıştır. 14 günlük yağışı bir buçuk iki günlük sürelerde yağmıştır. Hatta bazı noktalarda 6-7 saatlik bir süreye sığmıştır" dedi.

Felaketle birlikte 3 binin üzerinde personelin görev yaptığını ifade eden İstanbul Valisi Muammer Güler, daha büyük çaptaki can kayıplarının yerinde müdahaleyle önlendiğini belirtti. Güler, "Bin 484 kişi havadan ve karadan müdahalelerle kurtarılmıştır. Selimpaşa'da 2, Çatalca'da 2 olmak üzere sele kapıldıkları ifade edilen kişileri aramaya devam ediyoruz. Bölgede yoğun bir arama faaliyeti var" diye konuştu.

Selden etkilenen noktalarda yoğun bir temizlik çalışması başlatıldığını, oluşturulan 44 ekibin hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden İstanbul Valisi Muammer Güler, "Sel felaketinden 3 bin 401 bina etkilendi. Vatandaşlarımızın zararları karşılanacak. Eşya ve mal hasarları olanlar için de ödemeler yapılacak. Ölüm ve sakatlık yardımları için gerekli ödemeler başladı. Çiftçilere, sanayi ve işyeri sahiplerine de yardımlar söz konusu. Toplamda 33 okul binası da selden zarar gördü. Okulların büyük bölümü eğitime belirtilen tarihte başlayacak. Yetişemeyecek durumdaki 3-4 okulun öğrencileri için geçici suretle gidecekleri okulların planlamaları yapıldı. Yeni dağıtacağımız 16 bine yakın kitap da hasar görmüştür. Yenileri gelecek. Okullarımızda kitap eksiği de kalmayacak" açıklamasında bulundu.

Küresel ısınma ve mevsimlerdeki değişmenin etkileri nedeniyle düzensiz yağışların bu bölgede her zaman olabileceğini de belirten Vali Güler, "Bu konudaki tartışmalar birileri tarafından yapılacaktır. 'Kim sorumlu' tartışması benim işim değil. Sorumlular araştırılacaktır tabi. Sorumlu aranıyorsa, toplumun tamamı sorumlu. Hepimiz sorumluyuz. Dere yatağı ile ilgili eksiklikler Türkiye genelinde var" dedi.

Bir soru üzerine, yoğun yağışın barajlardaki doluluk oranını arttırdığını belirten Güler, "Biz istiyoruz ki, barajlarımız böyle dolmasın. Tedbirli dolsun. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 86, bazı barajlarda bu oran yüzde 100'ü geçmiş durumda. Barajlar o kadar doldu ki, bazı barajlarda su bırakılıyor. Büyükçekmece Barajı'nda durum bu" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber