Hicaz'a trenle 1 günde gidilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarihî Hicaz demiryolunu yeniden canlandırma çalışmalarına hız verildi. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, "Proje tamamlandığında İstanbul'dan yola çıkan tren, 24 saatte Mekke'de olacak." dedi.

Türk Amerikan İşadamları Derneği'nin düzenlediği iftar yemeğine katılan Aka, Hicaz Demiryolu Projesi hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Osmanlı topraklarında gerçekleştirilen ilk demiryolunun, İngilizler tarafından 1856 yılında işletmeye açılan İskenderiye-Kahire demiryolu olduğunu ifade eden Aka, demiryolunun I. Dünya Savaşı'nda ve sonrasında tahrip edildiğini, 1918 yılında ise Medine bağlantısının tamamen kesildiğini söyledi. Hicaz demiryolunun yeniden hayata geçirilmesi için Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın, bu hattın yapılmasına müştereken karar vermesi gerektiğinin altını çizdiğine dikkat çeken Aka, TCDD'nin bu anlamda gerekli girişimleri sürdürdüğünü belirtti.

Aka, "Bu önemli projeye hayat vermek için demiryolunun geçtiği diğer ülkelerin de taşın altına ellerini koyması gerekiyor. Bu projenin tamamlanması diğer ülkelerin katkısı olmadan mümkün değil. Projeye, Türkiye olarak hızlı tren istasyonlarıyla başlamış durumdayız. Suriye ve Ürdün, çalışmalara 2010'da başlayacak. Suudi Arabistan'da ise çalışmalar 2012 yılında tamamlanmış olacak. Proje tamamlandığında İstanbul'dan yola çıkan bir tren, 24 saatte Mekke'de olacak." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber