YÖK'te 'sıfırcı zirvesi'

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Eylül 2009 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM önerdi, bakanlık ÖSS'de sıfır çeken 30 bin öğrenciyle yüz yüze görüşme kararı aldı

YÖK üyeleri ile Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları 2009 ÖSS'de sıfır çeken 30 bin öğrencinin başarısızlığının nedenlerini ortaya koymak için bir araya geldi. MEB'in ÖSYM'nin önerisi üzerine sıfır çeken öğrencilerle yüz yüze görüşme kararı aldığı öğrenildi.

YÖK üyeleriyle MEB bürokratları, YÖK'te gerçekleştirdikleri '2009 ÖSS ve ÖSYS Sonuçları ile Ortaöğretimin Sorunları ve Çözüm önerileri' başlıklı toplantıda, Ortaöğretimin sorunlarını tartıştı. Toplantıya, YÖK üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, MEB Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, MEB Ortaöğretim, Din Öğretimi, Erkek Teknik ve Kız Teknik Öğretim genel müdürleri katıldı. ÖSS'de 'sıfır' çeken adayların özellikle ele alındığı toplantıda, çeşitli konularda araştırmalar yapılmasının ve toplantıların devam etmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi. Bundan sonraki toplantının bir ay sonra gerçekleştirilmesinin planlandığı ve bu toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da katılacağı belirtildi.

Toplantıda ayrıca, MEB Eğitim Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı (EARGED) ve YÖK'te oluşturulacak bir komisyon tarafından, iki kurumun karşılıklı olarak birbirinden beklentilerine ilişkin bir çalışma yapmasına karar verildi. Buna göre, oluşturulacak komisyon, yükseköğretimin ortaöğretimden beklediği öğrenci profiliyle, MEB'in eğitim fakültelerinden nasıl bir öğretmen profili beklediğine ilişkin çalışma yapacak. 2009 ÖSS sonuçlarına göre sınavı geçerli sayılan 1 milyon 437 bin adaydan 29 bin 927'si sıfır puan almıştı. Puanı hesaplanamayan adayların yarısını meslek, yarısını ise düz lise öğrencileri oluşturmuştu. ÖSYM'nin verilerine göre sıfır puan alan öğrencilerin 11 bin 437'si lise son sınıf öğrencisi, 14 bin 326'sıysa mezun öğrencilerden oluşuyor. Sıfır çeken bazı öğrencilerinse sınav kağıdına sadece adını soyadını yazarak çıktığı belirtiliyor. ÖSS'de geçen sene 25 bin 650, 2007'de ise 47 bin öğrenci sıfır puan almıştı.

MESS'LE PROTOKOL

Bahçeşehir Üniversitesi ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Eğitim Vakfı arasında imzalanan işbirliği protokolü ile Bahçeşehir Üniversitesi mühendislik ve işletme yüksek lisans programlarında REFA eğitimleri verilecek. Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, 'Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde var olan üniversite-sanayi işbirliği uzun yıllardır ülkemize arzuladığımız ama gerçekleştirilemeyen bir olgu. Biz üniversite olarak özellikle son üç yıldır mesleki-teknik eğitimi geliştirme adına yaptığımız yatırımlar ve üniversite-sanayi işbirliğini fiili hale getiren Co-op Eğitim Programı ile bu sorunu çözmeyi görev edindik. Bu programlarımız MESS ile gerçekleştireceğimiz projeler gibi projelere altyapı sağlıyor ve örnek oluyor' dedi.

MESS Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ise 'Bundan 5 yıl önce, endüstri eğitiminde ülkemize katkı sağlamak amacıyla, Almanya'nın tüm sanayi eğitimini üstlenmiş olan REFA ile bu eğitimleri ülkemize getirmek için anlaştık ve REFA'nın tek yetkili temsilcisi olduk. imzaladığımız bu protokolle de bu eğitimleri Bahçeşehir Üniversitesi çatısı altına da taşıyoruz' diye konuştu.

Kıvanç EL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber