Genelkurmay doğruladı: Temizöz görevde

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Eylül 2009 08:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen haftalık bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cemal Temizöz'ün görev yeri değişikliğine ilişkin soru üzerine Çubuklu, esas olanın personelin bulunduğu görevde, göreve bağlı şekilde devam etmesi olduğuna işaret etti. Çubuklu, şöyle konuştu: "Ancak, eğer görevi yakinen ilgilendiriyorsa yani o görevi yapmasına engel bir hüküm varsa onun yerine istihdam edecek bir kimse yoksa ya da soruşturmanın ya da yargılamanın selameti açısından bir sıkıntı varsa bu durumda ataması yapılmaktadır. Ya da yer değiştirmektedir ya da emre alınmaktadır. Bu konuda açık hükümler var. Özellikle özlük hakları açısından, ailesinin durumu açısından, mağdur olmaması açısından ve genel prensip olarak da yargılamaların ceza anlamında, atamaların ceza anlamında kullanılmaması açısından da bir atama görmemiştir. Şu anda yargılama devam ediyor bildiğiniz gibi. Açığa alınma işi de tamamen yine Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesinde, açığa almakla yetkili İçişleri veya Milli Savunma Bakanı ya da onların yetki verdiği müsteşar ya da Jandarma Genel Komutanı'nın takdir yetkisine tabidir.''

Hıfzı Çubuklu ayrıca DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkındaki sözlerine ilişkin açıklamalarda da bulundu. Bir gazetecinin Geylani'nin sözlerini hatırlatması üzerine Çubuklu, "Bize göre, 'suç ve suçluyu övme' suçu oluşmuştur. Ama ilgili cumhuriyet savcılığı mutlaka bu konuda gerekeni yapıyor. Zaten ilgili cumhuriyet savcılıklarımız bu konularda çok hassas davranmaktadır." ifadelerini kullandı.

HİPNOZLA SORGUYA SORUŞTURMA

Toplantıda Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Komutanlığı bünyesinde sürdürülen soruşturmada hipnozun sorgu yöntemi olarak kullanıldığı iddiaları da gündeme geldi. Konunun hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Çubuklu, "Böyle bir sorgulama yöntemi yok. Böyle bir sorgulama yöntemi iddiası var. Bu konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı da gerekli incelemeleri yapıyor. Cumhuriyet savcılığı tarafından da bu konuda soruşturma yapıldığını biliyoruz.'' diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, ABD ile istihbarat paylaşımının devam edip etmediğinin sorulması üzerine, istihbarat paylaşımının eskiden olduğu gibi aynen devam ettiğini anlattı. ABD'nin Irak'tan çekilme planları çerçevesinde İskenderun'da 12 kişilik bir heyetin inceleme yaptığı yönündeki haberlerde Güler'e hatırlatıldı. Tümgeneral, bu konu ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı'na henüz resmî bir talep gelmediğini sözlerine ekledi.

Patriotların maliyeti 8 değil, 1 milyar dolar

Bilgilendirme toplantısında söz alan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, ihaleyle alınması planlanan hava savunma füze sisteminin maliyetinin 1 milyar dolar civarında olmasını beklediklerini açıkladı. Gürak, usul kapsamında Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihtiyacının belirlendiğini anlattı. Gürak, şöyle devam etti: "Biz 4 batarya tedarik edeceğiz. Gerçek rakam ihale pazarlığında ortaya çıkacak olmakla birlikte yaklaşık maliyetin 1 milyar dolar civarında olacağı değerlendirilmektedir. Projenin ihtiyaç duyulan mali kaynağı, Savunma Sanayii Destekleme Fonu ve Devlet Firma Kredisi yıllara sari olarak, tahminen 6 yıl içerisinde karşılanacaktır. Bazı medya organlarında çıkan '7-8 milyar dolar' ifadeleri Türkiye açısından doğru değildir. Yine iddia edildiği gibi, bu füzeler, belli bir ülkeye karşı değildir. Mobildirler ve her cephede kullanılabilirler.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber