Bütçede işçi ve memurun ödeneği ilk kez faizi geçti

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Eylül 2009 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütçeden aslan payı faiz aldı' eleştirileri, 2010 yılı bütçesi ile tarih oluyor. Bütçede memur ve kamu işçisine ayrılan pay, ilk kez faize ayrılan payı geçti

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Bütçe eleştirilerinin ve bütçe haberlerinin klasiği haline gelen ?Bütçeden aslan payını faiz aldı' anlayışı, 2010 yılı bütçesi ile birlikte tarih oluyor. Maliye Bakanlığı tarafından halen hazırlıkları devam eden 2010 yılı bütçe tasarısında ilk kez, memur, memur emeklileri ve kamu görevlilerine ayrılan ?personel ödeneği tutarı', faize ayrılan ödeneği geçti. Böylece, gelecek yılın aslan payını faizciler değil, memurlar almış olacak.

PERSONELE 60.3 MİLYAR LİRA

Türk ekonomisinin yol haritasındaki ikinci önemli belge olan Orta Vadeli Mali Plan da dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Mali Plan'ın yayınlanması ile birlikte, Orta Vadeli Program'da öngörülen makro hedefler doğrultusunda, üç yıllık bütçe ödenekleri de şekillenmiş oldu. Buna göre, 2010 yılı bütçe tasarısında, bütçe giderlerinin 286.8 milyar lira olması öngörüldü. 286.8 milyar liralık bütçeden, her yıl tartışma konusu olan personele ise 60.3 milyar ayrıldı. Bu rakam 2012 yılında ise 68.4 milyar liraya yükselecek. 2010 yılında bütçeden faiz ödemeleri için ise 56.7 milyar lira ödenek ayrıldı.

Faiz dışı fazla sistemi bitiyor

Ekonomi Muhabirleri Derneği toplantısına katılan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, ekonomik göstergelerde, faiz dışı fazla yerine kamu açıklarının milli gelire oranını esas alan bir yapıyla devam etmeyi düşündüklerini söyledi. Yılmaz ?AB de bunu kullanıyor. Maastricht kriterlerinde de FDF değil, kamu açıklarının milli gelire oranı yer alıyor. Biz de benzer bir sistem düşünüyoruz ama bunlar henüz yasal bir çerçeveye kavuşmadı, tartışmalar devam edecek? dedi. Bakan Yılmaz IMF konusunda ise hükümet olarak fayda maliyet analizi yaptıklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber