Memura, suçu ihbar etme yükümlülüğü getirildi

Devlet memurlarının şikayet ve müracaatları Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hükümlerine göre yapılmaktadır. Bir memurun bu yönetmelikte yer alan usule göre kurumuna şikayet veya müracaat etmemesi halinde disiplin cezası (657-125/A-d) verilmektedir. İşte söz konusu bu yönetmelikte, 19 Eylül 2009 tarihi itibariyle değişiklik yapılmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Eylül 2009 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan değişiklik ile yönetmeliğin iki maddesi değiştirilmiştir.

İHBAR YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLDİ. MEMUR, TÜRK CEZA KANUNUNDAKİ SUÇLARI BİLMELİ

Müracaat hakkı başlıklı 11. maddeye "Ayrıca Devlet memurları, görevleri sırasında haberdar oldukları konusu suç teşkil eden durumları yetkili makamlara bildirmekle yükümlüdürler." şeklinde 2. bir cümle eklenmiştir. 11. maddenin yeni hali bu değişiklik ile şu şekle gelmiştir.

"Müracaat Hakkı ve İhbar Yükümlülüğü:

MADDE 11- Devlet memurları, kurumları ile ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat hakkına sahiptirler. Ayrıca Devlet memurları, görevleri sırasında haberdar oldukları konusu suç teşkil eden durumları yetkili makamlara bildirmekle yükümlüdürler."

Bu değişikliğe göre memurlar, görevleri sırasında haberdar oldukları konusu suç teşkil eden durumları yetkili makamlara bildirmekle yükümlü kılınmışlardır. Söz konusu bu düzenleme Devlet memurlarının, Türk Ceza Kanununda tanımlı suçları bilmesini gerektirmektedirki, bu yükümlülük memurlara oldukça büyük bir yük getirecektir.

İHBARDA BULUNAN MEMUR KORUMA ALTINA ALINDI

Yönetmeliğin 14. maddesinde yapılan değişilik ile ise ihbar yükümlülüğünü yerine getiren memur koruma altına alınmıştır. Söz konusu yeni düzenleme şu şekildedir:

"İhbar yükümlülüğünü yerine getiren Devlet memurlarına ihbarlarından dolayı bir ceza verilemez, doğrudan veya dolaylı olarak hizmet koşulları kısmen de olsa ağırlaştırılamaz ve değiştirilemez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber