Meslek yüksekokullarında patronlar da yönetici olacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Eylül 2009 23:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kaynakçı, elektrik teknisyeni, tornacı ve iş makinesi operatörü gibi alanlarda 500 bin pozisyon, kalifiye personel yokluğundan doldurulamıyor.

Ülkemizde milyonlarca genç boş gezerken, sanayici çalıştıracak kalifiye eleman arıyor. Hükümet bu duruma köklü çözüm bulmak için harekete geçti. Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı yeni düzenlemeye göre iş dünyasının temsilcileri, meslek yüksekokullarının yönetiminde yer alacak ve eğitim müfredatının oluşmasında aktif rol oynayacak. Böylece öğrenciler patronların istediği donanımla okuldan mezun olacak.

Ülkemizde haziran ayı itibarıyla çalışabilir nüfusun yüzde 13'ü işsiz. 3 milyon 269 bin kişi iş arıyor. Ancak madalyonun öteki yüzü daha da vahim. Milyonlarca genç boş gezerken, sanayici çalıştıracak kalifiye eleman bulamıyor. Kaynakçılık, elektrik teknisyenliği, tornacılık ve iş makinesi operatörlüğü gibi meslekî eğitim gerektiren alanlarda 500 bin kişilik iş imkânı var, ancak işçi yok. Bu sorunun temelinde ise meslek liselerindeki müfredatın iş hayatına uygun olmaması ve 28 Şubat süreci ile getirilen haksız katsayı uygulamasının meslekî eğitime ağır darbe vurması yatıyor.

Geçtiğimiz aylarda katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıran hükümet şimdi de meslek okullarını iş dünyasının istediği niteliğe kavuşturmaya hazırlanıyor. Buna göre iş dünyasının temsilcileri, meslek yüksekokullarının yönetiminde görev alacak, müdür yardımcısı seçilebilecek ve müfredatın oluşturulmasında aktif rol oynayacak. Çalışma Bakanlığı'nın bir süredir devam eden bu yöndeki hazırlığı, orta vadeli ekonomik programda da yer aldı. İş dünyasını meslekî eğitimde söz sahibi yapacak idarî ve yasal düzenlemeler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda 2010 yılında yürürlüğe girecek. Bu sayede meslek okullarının cazibesi artırılacak. Öğrenciler, piyasanın istediği donanımla mezun olacak. Böylece 'meslek okulundan gelen öğrenci, 'kaynak yapmasını dahi bilmiyor.' gibi şikayetler ortadan kaldırılacak.

M

ilyonlarca genç işsiz gezerken, iş dünyası nitelikli eleman bulamamaktan şikâyetçi. Özellikle kaynakçı, elektrik-elekronik teknisyeni, tornacı ve iş makinesi operatörü en çok aranan meslekler arasında yer alıyor. Bu alanlarda işletmeler çalıştıracak kalifiye personel bulamıyor. Nitelikli eleman yetersizliği sonucu doldurulamayan açık işlerin toplam istihdam içindeki oranı yüzde 2,5'e ulaştı. Toplam istihdamın 20 milyon civarı olduğu düşünüldüğünde yaklaşık 500 bin pozisyon, uygun eleman bulunamadığı için doldurulamıyor.

İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran 2009 itibarıyla işsiz sayısı 3 milyon 269 bine çıktı. Özellikle 28 Şubat sürecinin ardından meslek liselerine yönelik uygulanan katsayı adaletsizliğinin yıllarca sürmesi, nitelikli eleman açığını büyüttü. Meslek liselerinin öğrenci kaybetmesi, üniversitelerin meslek yüksekokullarını da gözden düşürdü. Gelinen noktada hükümet mesleki eğitimi tekrar cazip hale getirebilmek için meslek liselerindeki katsayı adaletsizliğini kaldırdı.

İkinci adımda ise sıra iş dünyasının mesleki eğitime dahil edilmesine geldi. Buna göre meslek yüksekokullarının programını YÖK ile iş dünyası ortak tespit edecek. İşadamları örgütleri, meslek yüksekokullarının yönetimine ortak olacak. Örneğin meslek okulunun müdür yardımcısı, iş dünyasından seçilecek. İşadamlarının istediği dersler ve eğitim yöntemi okullarda okutulacak. Hükümetin Orta Vadeli Program'da yer verdiği önemli değişikliklerden biri de sosyal yardımlara ilişkin. Buna göre sosyal yardımlarda etkinlik sağlanabilmesi için tek çatı sistemine geçilecek. Yardım dağıtan kuruluşlar, önümüzdeki yıl Başbakanlık koordinasyonunda yeniden yapılandırılacak. Uygulama ile birçok kurumun birbirinden habersiz faaliyette bulunması engellenecek.

Böylece bir kişinin birden çok yerden yardım almasının önüne geçilecek, ayrıca gerçek ihtiyaç daha kolay tespit edilecek. Daha önce sosyal yardımların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesindeki Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından organize edilmesi planlanıyordu. Ancak Orta Vadeli Program benzer bir yapının Başbakanlık bünyesinde kurulacağını ortaya koydu.

HÜKÜMET, İŞSİZLİK TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Öte yandan hükümet, Orta Vadeli Ekonomik program ile işsizlik beklentisini yükseltti. Buna göre 2009'da işsizlik yüzde 14,8 olarak tahmin edildi. 2010'da bu oran yüzde 14,6, 2011'de ise yüzde 14,2 olarak öngörülüyor. Nisanda açıklanan katılım öncesi ekonomik programda ise işsizlik daha düşük bekleniyordu. Kalıtım öncesi programda 2009 işsizliği yüzde 13,5, 2010'daki oran ise 13,9 olarak tespit edilmişti.

İSA YAZAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber