Sağlık Bakanı vitamin hapı kullanıyor mu?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Eylül 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

STRES İLACIM REMZİYE

- Vitamin kullanır mısınız? Sağlıklı kalmak adına neler yapıyorsunuz?

Vitamin hapı hiç kullanmıyorum, vitamini doğal yollardan alma taraftarıyım. Ayrıca alkol almıyorum, sigara içmiyorum. Stresimi evimle, çoluk, çocuk ve eşimle azaltıyorum. Özellikle 4 yaşındaki küçük kızım Remziye, müthiş bir stres yok edicisi. Haftada iki gün fiziksel egzersiz yapıyorum. Son üç aydır ertelediğim sporu nihayet yapmaya başladım.

- Pilates mi?

Hayır. (Gülüyor...) Bir hoca eşliğinde haftada iki gün 1-1,5 saat bir spor salonunda çalışıyorum. Germe egzersizleri falan, bildiğiniz egzersizler...

AKŞAM YEMEK YEMEYİN

- Yeme alışkanlıklarınız nasıl?

Geç akşam yemeklerini azalttım, en tehlikelisi o. Bu yolla son iki senedir kilo almıyorum. Aslında

7-8 kilo vermem lazım. Kilo vermenin yolu da yememekten geçiyor. Yemek üstüne çay içerim, kuru çay içmem. Bol bol su tüketmek lazım. Ben su tüketmeye çok önem veriyorum. Birinci gıdam su.

- Alternatif tıp, özellikle bitkisel ilaç tedavisi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Türkiye'de bitkisel tedavi konusu iyi standardize edilmiş değil doğrusu. Ama bunun bir sebebi var. Bu Avrupa'da da iyi standardize edilmiş değil. Özellikle bazı ülkeler sağlık harcamalarının artmaması için bu işteki geleneksel uygulamaları teşvik ediyorlar. Ama herhangi bir madde, ister modern tıpla, ister geleneksel yollarla ortaya konmuş olsun, etkinliği ispatlanmalıdır. Ben bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış hiçbir maddenin ilaç olarak kullanılmasına müsaade etme taraflısı değilim.


Mekan sahipleri Başbakan'la işi çözse bir şey yapamazdık

Bakan Akdağ'a göre 'dumansız hava sahası'nı Erdoğan'a borçluyuz: Türkiye'nin bu hususta dünyanın örnek gösterilen ülkelerden biri haline gelmesinde en büyük pay Başbakan'ındır. Açık konuşalım, kahvehane, kafeterya, bar restoran sahipleri bizi aşıp da Başbakan ile işlerini çözselerdi, biz ne yapabilirdik? Bir şey yapamazdık!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağının taviz verilmeden uygulanacağını belirtirken, sigara içenler için kapalı mekan ayrılması önerisine bir kez daha karşı çıktı. Sigaranın toplumsal algılanış biçiminin artık değiştiğini söyleyen Akdağ, 'Sigara içmek bu ülkede bir zamanlar statü sembolüydü. Şimdi tam tersine aşağı statü sembolü haline dönüşüyor. Algılamanın bu şekilde dönüşmesi, gelecek nesiller açısından çok önemli' dedi. Akdağ, özel yaşamında sağlıklı kalmak için neler yaptığını, nasıl bir strateji izlediğini AKŞAM'a anlattı; 'lokman hekim' olarak bilinen aktarlara ve alternatif tıbba ilişkin görüşlerini de ilk kez açıkladı...

BARLARIN TALEBİ BELİRLEYİCİ OLAMAZ

- Kafe, bar, restoran sahipleri sigara içenler için ayrı mekan ayrılmasında ısrarlı?

Sigara içenlere yer ayırmakla bu işin çözülemeyeceğine dair bilimsel veriler var. Kapalı mekanlarda en önemli hususlardan biri de orada çalışanın, işçinin güvenliğidir. Ayrıca sivil toplumun, üniversitelerin bize müthiş bir desteği var. Vatandaşa yaptığımız anketlerde yüzde 90'a varan bir kısmın bu işin arkasında olduğunu gördük. Bütün bunları yan yana getirdiğinizde bu kadar halkın arkasında durduğu doğru bir iş için, kahvehane, bar, lokanta sahiplerinin tavrı hiçbir zaman belirleyici olamaz.

BAŞBAKAN OLMASA BU İŞ OLMAZDI

Başbakan'ın tavrı çok önemlidir. Türkiye'nin bu hususta dünyanın örnek gösterilen, seçkin ülkelerden biri haline gelmesinde en büyük pay Başbakan'ındır. Açık konuşalım, kahvehane, kafeterya, bar restoran sahipleri bizi aşıp da Başbakan ile işlerini çözselerdi, biz ne yapabilirdik? Bir şey yapamazdık!

- Vatandaş yasağa uyuyor mu?

Tüm illerde on binlerce denetleme yapıldı. Teftişlerde yüzde 99'un üzerinde uyum çıktı. Bu mesele Türkiye'de artık bitmiştir. Stadyumlarda sigara içilmiyor artık.

BAŞKANLARDAN SÖZ ALDIK

- Beşiktaş Başkanı Demirören ve Galatasaray Başkanı Polat, bir ara yasağa karşın stadyumda sigara içmişti?

Spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, ben, Futbol Federasyon Başkanı Mahmut Özgener ve futbol kulübü başkanları bir araya geldik. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray... Hepsi de söz verdiler, sağ olsunlar.

- Sigara içme oranı düşecek mi?

İşin güzel tarafı evlerde, artık çocuklar gönüllü denetçilerimiz oldu. Anne-babalarına sigara içirmiyorlar. Hatırlarsanız bu ülkede sigara bir statü sembolü idi. Şimdi sigara içmek tam tersine aşağı statü sembolü haline dönüşüyor. Algılamanın bu şekilde dönüşmesi, gelecek nesiller açısından çok önemli. Gençler, çocuklar niye sigaraya başlar? Çünkü itibar, statü meselesiydi. Yasak ile sigara içme oranı düşecektir. Bir iş yerinde çalışıyorsunuz, her içeceğiniz sigara için kapıya çıkıp, gelmeniz lazım. Günde 1 paket sigara tüketirken, şimdi 3-5 adede düşürenler olduğunu duyuyoruz. Sigaranın etkileri konusunda ilk 6 ay sonunda özellikle kalp krizleriyle ilgili sonuçları alabileceğimizi ümit ediyorum.

SAĞLIKTA TASARRUF DEVRİ

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, ekonomik kriz çerçevesinde sağlıkta alınacak tasarruf tedbirleri için harekete geçtiklerini söyledi. 2.5 aydır bu konuda hummalı bir çalışma yaptıklarını açıklayan Akdağ, akılcı ilaç kullanımını tevşik ederken, gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmek için kampanya yapacaklarını açıkladı.

İLAÇ FİYATLARINA MÜDAHALE

Akdağ, sağlık hizmetlerine erişimi azaltmayacaklarını, sağlık hizmetlerinin kalitesinden de taviz vermeyeceklerini, ancak sağlık harcamalarını düşüreceklerini vurguladı. Bütçeyi daha etkin ve verimli kullanmak için çalışacaklarının altını çizen Akdağ, hareket planlarını şöyle özetledi: 'Hem akılcı ilaç kullanımını teşvik edeceğiz, hem vatandaşın gereksiz ilaç kullanımını engelleyici tedbirler alacağız. İlaçların fiyatları ile ilgili çalışıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu'na, ilaç firmalarının yaptığı iskontolarla ilgili bir çalışma var. İlacı ucuza mal etmek istiyoruz. Yakın zamanda alınan tedbirleri açıklayacağız.'

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber