Diz dönmesini hafife almayın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2009 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ani dönüş, ters düşme, çömelme, şiddetli bir darbeye bağlı dizin dönmesi ya da yaşlılarda dokuların yıpranmasına bağlı olarak menisküs yırtıkları oluşabiliyor.

Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Ankara Şube Başkanı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Reha Tandoğan yaptığı açıklamada, dizin iç ve dış kısmında bulunan menisküslerin dizdeki kemikler arasında yastık vazifesi gördüğünü, yük taşıdığını ve eklem kıkırdağını koruduğunu, menisküs yırtıklarının kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğünü söyledi.

Menisküslerin en önemli görevleri, diz eklemine gelen yükleri taşımak, eklem yüzlerinin uyumlu hareketini sağlamak ve eklem kıkırdağını aşınmalardan korumak olduğunu belirten Tandoğan, menisküs yırtıklarının en tipik belirtisinin, ani dönme hareketi esnasında yırtılma hissi ve sonrasında diz bölgesinde şiddetli ağrı, şişme ve takılma hissi olduğunu belirterek, "Ağrı, yırtığın yerine bağlı olarak dizin iç ya da dış yan kısmında hissedilir" diye konuştu.

Menisküs yırtıklarının ters düşme, çömelme, şiddetli bir darbeye bağlı dizin dönmesi ya da yaşlılarda dokuların yıpranmasına bağlı olarak gelişebildiğini kaydeden Tandoğan, yırtıkların gençlerde ve yaşlılarda görülme nedenlerinin ve tedavi seçeneklerinin farklı olduğunu dile getirdi.

Gençlerde genellikle spor müsabakalarında şiddetli bir darbenin ya da ters düşmenin etkisiyle dizin dönmesi halinde sağlam menisküslerin yırtıldığını, bu tür yırtıklarla daha çok futbol, voleybol, basketbol, jimnastik gibi spor dallarıyla uğraşan kişilerde karşılaşıldığını anlatan Tandoğan, menisküs yırtıklarının sporcu hastalığı olarak da bilindiğini söyledi. Tandoğan, sporcuların dışında, merdivenden düşme, sıçrama gibi günlük aktiviteler sırasında da ters bir harekete bağlı sağlam menisküsün yırtılabildiğini ifade etti.

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak zaman içerisinde menisküslerin de diğer organlar gibi yıprandığını ve daha kolay yırtılabilir hale geldiğine işaret eden Tandoğan, ileri yaştaki kişilerin özellikle çömelme, ağır kaldırma ve ani dönüş gibi hareketleri yaparken dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Tandoğan, gençlerdeki menisküs yırtıklarında, tedavinin genellikle cerrahi olduğunu ve ilk hedefin menisküsü tamir ederek orijinal haline getirmek olduğunu anlattı.

Menisküs ameliyatlarının 2 küçük delikten dizin içine girilen artroskopi yöntemi ile yapıldığını ifade eden Tandoğan, normal dokulara zarar verilmemesi, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, enfeksiyon ve hareket kısıtlılığı riskinin açık cerrahi tekniklere göre çok düşük olması nedeniyle atroskopinin tercih edildiğini söyledi.

Tedavi olunmadığında, menisküslerin görevlerini yapamadıkları için eklem kıkırdağının aşındığını, bunun da eklemde kireçlenme olarak bilinen artroza yol açtığını dile getiren Reha Tandoğan, bu durumda kişinin günlük aktivitelerini yapamaz hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber