Jandarma, Çayyolu ve Beytepe'den çıkmıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güvenlik kuvvetlerinin sorumluluk alanları yeniden belirlenmesine rağmen jandarma, Ankara'da bazı bölgeleri polise terk etmemekte ısrar ediyor.

Jandarma, Çayyolu ile rektörlüğün uyarısına rağmen Hacettepe Üniversitesi'nin yerleşkesi Beytepe'den hâlâ çıkmadı. Jandarmanın, yetkileri düzenleyen yönetmeliğin iptali için bir vatandaşın açtığı davanın sonucunu beklediği öne sürüldü. Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik gereğince, il ve ilçe belediye sınırları içindeki bölgenin polis; il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan bölgelerin ise jandarma bölgesi olacağı duyurulmuştu.

İçişleri Bakanlığı'nın Jandarma Genel Komutanlığı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen yönetmelikte yaptığı değişiklikle sorumluluk bölgelerinin belirlenmesinde valiler karar mercii gösterildi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik gereğince, il ve ilçe belediye sınırları içindeki bölgenin polis; il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan bölgelerin ise Jandarma bölgesi olacağı duyuruldu. İçişleri Bakanlığı da yayınladığı genelge ile valiliklerden değişen durum ve şartlara göre polis ve jandarma sorumluluk bölgelerinin yeniden belirlenmesini istedi. Ülke genelinde jandarma, polis ve mülki idare amirlerinden oluşan heyet sınırları yeniden belirledi.

Başkent Ankara'da da uzun bir sürecin ardından sınırlar yeniden çizildi. Ancak bazı bölgelerden Jandarma'nın çıkmaması krize sebep oldu. Jandarma özellikle Hacettepe Üniversitesi'nin yerleşkesi Beytepe'den çıkmamakta direniyor. Geçtiğimiz günlerde Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, Jandarma yetkililerine üniversiteden çıkmaları gerektiği yönünde uyarıda bulundu. Ancak Jandarma yetkililerinin Jandarma'nın yetkilerini belirleyen yönetmelikteki değişikliğe ilişkin bir vatandaşın dava açtığı ve bu dava sonucunu bekledikleri yönünde savunma yaptığı öğrenildi. Jandarma'nın mahkemenin vereceği karara göre hareket edeceği öne sürüldü. Askerin başkent Ankara'da Hacettepe'nin yanı sıra Çayyolu'ndan da çıkmadığı bildirildi. Çayyolu'ndaki binanın Jandarma'ya ait olduğu ve binayı polise devretmediği belirtiliyor.

ODTÜ'ye karakol kurulmuyor

Jandarma'dan polis sorumluluğuna devredilen Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde ise polisin yeni bir karakol açmayacağı öğrenildi. Jandarma karakolu için ODTÜ tarafından verilen binanın ise üniversite yönetimince farklı amaçlar için kullanılacağı bildirildi. Polis kaynakları, ODTÜ içinde karakola ihtiyaç bulunmadığını, muhtemel bir olayda diğer üniversitelerde olduğu gibi ODTÜ'ye kuvvet kaydırılacağını ifade etti.

Polise sordu: Jandarmadan yetkileri aldınız mı?

[No Paragraph Style][Basic Paragraph]Metin_Bütünİçişleri Bakanı Beşir Atalay, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile birlikte bayram dolayısıyla Ankara'nın ilçelerinde polis ve jandarma karakollarını ziyaret etti. Beşir Atalay, Elmadağ İlçe Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaretinde, 'büyükşehir sınırları içinde kalan yerleşim yerlerinin sorumluluğunun jandarmadan alınarak polise verilmesine' ilişkin yasanın uygulanıp uygulanmadığını sordu. Hasanoğlan'da bir polis noktası oluşturduklarını, Yeşildere ve Kayadibi'ni ise mobilize ekipler ile takip ettiklerini söyleyen emniyet yetkilileri, "Sorumluluk alanımız çok genişledi. Elmadağ'dan Kırıkkale il sınırına kadar olan bölgeye biz bakıyoruz. Bu alan Ankara'nın en büyük polis bölgesi. Bu alanı 5 polis aracıyla kontrol etmeye çalışıyoruz." diye konuştu. Hasanoğlan'da polis noktası oluşturulduğunu öğrenen Atalay'ın, "Orada bir jandarma karakolu vardı. Orayı size vermediler mi?" demesi üzerine, emniyet yetkilisi 'söz konusu karakolun devri için jandarmaya talepte bulunduklarını, henüz bir cevap alamadıklarını' söyledi.

SORGULAMALAR KAMERAYA KAYdeDİLSİN

Beşir Atalay, incelemede bulunduğu polis merkezinde güvenlik kamerası olup olmadığını da sordu. Kameranın olduğunu öğrenen Atalay, "Kameranın olması yetmez. Kayıt da yapmalısınız. Bu sadece gözaltındaki kişinin güvenliği için değil sizin için de çok önemli. Kaydedin ki kimse sizin için işkence yaptılar demesin.'' şeklinde uyarılarda bulundu.

SEDAT GÜNEÇ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber