Ataması yapılmayan doktorlar üniversiteden tazminat istedi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diplomaları Sağlık Bakanlığı'na gönderilmediği için ataması yapılamayan Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi mezunları, maddi kayıplarının karşılanması için rektörlüğe dilekçeyle başvurdu. Atanamadıkları her ay için 3 bin ile 3 bin 500 TL arasında maddi kayıpları olduğunu savunan mezunlar, manevi zararlarının ise daha büyük olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, pratisyen hekimlerin zorunlu hizmet atamalarını 11 Eylül 2009'da yaptı. 45 üniversitenin bildirdiği 2 bin 688 yeni mezun, doktor olarak atandı. Ege, Hacettepe (HÜ) ve İstanbul (İÜ) üniversiteleri ise bu süreçte skandal bir hataya imza attı. Üç üniversite, müracaatların 7 Ağustos'ta sona ereceğini bilmesine rağmen bin 71 mezunun diplomalarını bakanlığa göndermedi. Öğrencilerin girişimleri de 11 Eylül'deki atamaları etkilemeyince bir sonrakini bekleme durumunda kaldılar.

EÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı da ismini bildirmediği 209 mezundan 208'ini ekonomik olarak zora soktu. Mezunlardan Uğur Kayhan, Yakup Yeğin ve Ekrem Başaran, avukatları Çetin Öker aracılığıyla EÜ Rektörlüğü'ne başvurdu. Maddi kayıplarının karşılanmasını isteyen öğrenciler, aksi takdirde dava açacaklarını belirtti. Arkadaşlarına öncülük ettiklerini kaydeden üç öğrenci, bütün mağdurların hakkını aramasını önerdi.

EÜ Rektörlüğü'nün, tıp fakültesi mezunlarının diplomalarını süresinde Sağlık Bakanlığı'na ulaştırmaması sebebiyle eski öğrencilerini mağdur ettiğini söyleyen Avukat Öker, müvekkillerinin pratisyen hekim olarak atanamamasının doğurduğu maddi ve manevi zararın tazminini talep etti. Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınladığı Haziran 2009 mezunları listesinde EÜ öğrencilerini bulunmadığını kaydeden Öker, "Bunun sebebini araştırdığımızda, diplomaların kanuni süresi içinde ulaştırılmamış olduğunu öğrendik. Bu doktor adayları, atamaları yapılıncaya kadar çalışamayacak. Bundan kaynaklanan zararın, kusurlu davranışı veya ihmaliyle sebebiyet veren tarafından tazmin edilmesini istiyoruz. Bu insanlar atamasının yapılmaması nedeniyle maddi zararın yanında, manen de zarar görmüşlerdir. Aynı dönem mezunu meslektaşlarıyla birlikte kuraya giremedikleri için daha sonra kimsenin istemediği yerlere gitmek zorunda kalacaklar." dedi.

Çetin Öker, sonraki atamada kuraya girecek doktorların, istediği kadrolar dolduğu için de mağdur olacağını ifade etti. Ayrıca atanmamaları sebebiyle SGK'ye de girişi yapılamayan doktorların, daha geç emekli olacağının da altını çizdi. Atamaya giremeyen her mezunun hakkını aramasını tavsiye eden Avukat Öker, müvekkili üç doktor adayı için EÜ Rektörlüğü'ne yazdığı dilekçede şunları talep etti: "Atamalarının yapılmadığı tarihten başlayarak yapılacağı tarihe kadar olan ücret ve sosyal haklarının hesaplanarak ödenmesi, aksi takdirde maddi manevi zararlarımızın tazmini hususunda yasal yollara müracaat edileceği ihtaren arz ve talep olunur."

Mağdur mezunlardan Kayhan da atamasının yapılmadığı her ay için 3 bin ile 3 bin 500 lira maddi kaybı olduğunu söyledi. Mağdur 208 mezunun tek sorumlusunun EÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı olduğunu iddia eden Kayhan, "7 Ağustos'ta gönderilmesi gereken diplomaları, ayın 12'sinde gönderdiler. Bize, diplomaları gönderecek memurun izinde olduğu bahanesini ileri sürmüşlerdi. Hem memura izin veriyorlar hem de sorumluluğu ona yüklüyorlar. Buna herkes güler. Dekanlık işleyişi bilmiyor mu ki dipolamaları izinli memur takip etsin?" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber