Obezite kanserin 'baş sorumlusu' olma yolunda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Aşırı şişmanlığın, gelecek yıllarda kadınlarda kanserin önde gelen nedeni olabileceği bildirildi.

Avrupa'da şişmanlık ve obezitenin, kanserlerin yüzde 8'inden sorumlu olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, bu oranın, obezitenin yayılmasıyla yükselirken, kanserin temel nedenleri arasındaki sigara ve hormon tedavisinin geriye düşme eğilimine girdiğini bildirdi.

Araştırmasını, Avrupa Kanser Teşkilatı ile Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneğinin toplantısında sunan Manchester Üniversitesinden Andrew Renehan, obezitenin, gelecek on yılda kadınlarda en büyük kanser nedeni olacak kadar hızlı yayıldığına dikkat çekti.

Renehan ve meslektaşları, 30 Avrupa ülkesinde şişmanlık nedeniyle olduğu düşünülen kanser vakası sayısının belirlenmesini sağlayacak bir model hazırladı. Bu modele göre, 2002 yılında 2 milyon kanser vakasının 70 bininin obezite yüzünden olduğu hesaplanırken, 2008 itibariyle bu sayının 124 bine çıktığı belirlendi.

Şişmanlığa bağlanan kanserlerden yüzde 65'inin kolorektal kanser, menapozlu kadınlarda meme kanseri ve endrometrial kanser olduğu belirtildi.

Renehan, ABD'de yapılan bazı araştırmaların, obezliğin kanserlerin yüzde 20'sinden sorumlu olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Birleşik Krallık Kanser Araştırma kurumundan Lucy Boyd da, "Şişmanlık veya obezite, muhtemelen sigaradan sonra kanserin en büyük nedenlerinden biri" dedi.

Bilim adamları, şişmanlığın kanser riskini artırma nedenini tam olarak bilmemekle birlikte hormonlarla bağlantısı olabileceğini düşünüyor. Vücudun şişmanladıkça, tümörlerin büyümesine yardım eden östrojen gibi hormonları daha fazla ürettiğine dikkat çekiliyor.

Göbekli insanların midelerinde daha fazla asit biriktiği, bunun da mide bağırsak kanserine yol açabileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber