Elektrik talebi saatlik belirlenecek, tüketiciyi zam endişesi sardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji yönetimi, elektrikte arz-talep dengesini daha sağlam temellere oturtmak için saatlik dilime geçiyor. Bu çerçevede 1 Ekim'den itibaren elektrik talepleri saatlik belirlenmeye başlanacak.

Ancak yeni Dengeleme Uzlaştırma (DUY) sistemi ile elektrik üretim-tüketim dengesinin saatlik ölçümlerle yapılacak olması, elektrik dağıtım şirketleri için risk oluşturuyor. Düzenli veya isabetli tahmin yapmayan şirketler, oluşacak maliyetten etkilenecek. Çünkü yüksek fiyattan elektrik alacaklar. Kısa vadede olmasa bile uzun vadede, bu maliyetler nihai abonelerin faturasına da yansıyabilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bugün yapılan kritik toplantıda, elektrik arz ve talep dengesini belirleyen yeni Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği'nin (DUY), 1 Ekim'de uygulamaya konulması kararlaştırıldı. Söz konusu sisteme geçilmesinde üç aylık deneme süresinde alınan olumlu sonuçlar etkili oldu.

Toplantıda, başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) olmak üzere sektör temsilcilerinin katılımıyla elektrik taleplerinin saatlik belirleme konusu masaya yatırıldı. Edinilen bilgiye göre sistemin işleticisi Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) uygulama için "Hazırız." dedi. Bunun üzerine saatlik talep belirleme sistemine uygulamaya geçilmesine karar verildi. Böylece, halen günde iki kere satış teklifi veren elektrik üretim 1 Ekim'den itibaren saatlik arz-talep tahmini yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber