MEB, ortaöğretim müfredatını yeniliyor

Haber Giriş : 17 Ocak 2005 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim müfredatını yeniliyor. 25 kişilik komisyon tarafından yürütülen çalışmada radikal değişiklikler var. Artık ihtilaller de ders kitaplarında

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bizzat takip ettiği yeni düzenlemelerle ilgili Talim Terbiye Kurulu'nda bir komisyon kuruldu. Bakan Çelik, 1967'de hazırlanan ders kitaplarının değiştirileceğini ve ezber yerine araştıran, tartışan bir gençliğin yetişeceğini vurguladı. Ders kitaplarında artık Yunanlılar hakkında, ?düşmanımız' ifadelerinin yer almayacağının altını çizen Bakan Çelik, olayların tarafsız olarak öğrenciye aktırılacağına dikkat çekti.

4 yıllık liseye dört ayrı kitap

2004-2005 öğretim yılında lise eğitimini 4 yıla çıkarma çalışmalarını tamamlayan bakanlık yeni ders kitaplarının da program dağılımını da 4 yıla göre şekillendirecek. Liseler 4 yıla çıktığında öğrenci karşısında 4 yıl boyunca okuyacağı tarih dersi bulacak. Lise 1 Tarihi, Lise 2 Tarihi, Atatürkçülük ve 4. Sınıfta Çağdaş Dünya Tarihi' olmak üzere 4 kitap hazırlanacak.

12 Eylül ders kitaplarında

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Safran başkanlığında çalışmalarını sürdüren 25 kişilik komisyon, Türkiye'nin yakın tarihinin ders kitaplarına girmesi için çalışmalarını hazlandırdı. 12 Eylül, 12 Mart ve 60 ihtilali gibi tarihimize damgasını vuran olayların kitaplara girmesi için çalışan Safran, yenilikleri star'a açıkladı.

Darbe mi? Askeri müdahale mi?

Profesör Safran, şunları söyledi: ?Öğrencilerin artık yakın tarih hakkında da bir fikri olması sağlanacak.12 Eylül ve 12 Mart gibi konularda akademik ve ilmi çalışmalar ne şekilde bahsediyorsa kitaplarda da o şekilde yer bulacak. Komisyon çalışmalarımızda şimdi biz, ?İhtilal mi? askeri müdahale mi? yoksa darbe mi?' gibi ifadelerden hangisinin kullanılması gerektiği konusunda çalışmalarımız var. Sosyolojik anlamda birçok şey söylenebilir. Kimine göre darbe, kimine göre askeri müdahale olabilir. Ama biz bilimsel anlamda bir ifadeyi kullanmak istiyoruz...'

Evren Paşa ile röportajlar da var

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeniden hazırlatacağı ders kitaplarında 12 Eylül anlatılırken Kenan Evren'e de yer verilecek. Safran, ?12 Eylül'ü anlatırken Sayın Evren'den niye bahsedilmesin ki? Kitap yazacak olan kişi Sayın Evrenle mülakat yapmak isterse yapabilir. Bugün 12 Eylül'le ilgili zaten dünya kadar mülakat var. Görsel ve yazılı yayınlardan da yararlanılacak'dedi...

80 Yıllık Cumhuriyet döneminde Türk halkı, 10'ar yıl arayla yaşadığı darbelere tanık oldu. Türk tarihinin tamamen değiştiği bu tarihler, nedense hep ders kitaplarından uzak tutuldu. Şu anda pek çok genç o yaşanan günleri bilmiyor. Bu yüzden artık askeri darbeler ders kitaplarında yer alacak. Darbelerin neden sonuç ilişkileri ayrıntılı olarak anlatılacak. Yeni nesilin, o dönemde neler yaşandığını, nelerin kaybedildiğini anlaması sağlanacak.

CEVRECI ATATURK VE HATIRALARI

YENİ ders kitaplarını hazırlayacak olan komisyonun başkanı Profesör Mustafa Safran, Atatürk'ün çevreci yönünün kitaplara yansıtılacağını belirtti. Safran, ?Ankara'da Atatürk Orman Çifliği var. Atatürk burayı zamanında muhafaza etmiş. 1920'lerde çevre duyarlılığı diye bir hassasiyet gelişiyor. Bu Atatürk'ün çevre duyarlılığını gösteriyor. Atatürk'ün çevre duyarlılığı bugünkü kitaplarda yok. Oysa Yalova'da yapılacak bir ev, ağacı kesmemek için 50 metre ileriye taşınıyor. Atatürk'ün hatıraları düz metinlerden daha çok ilgi çekiyor. Biz kitaplara bunları da koymak istiyoruz' dedi.

DEVLET GORUSU KARISTIRILMAYACAK

BAKANLIK, 12 Eylül'de olayların yaşandığı zamanlardaki süreci öğrencilere sadece bilgilendirmek amacıyla yorum yapmadan anlatacak. Ders kitapları da bu şekilde hazırlanacak. Objektif ve rahat davranmanın önemli olduğunu kaydeden Komisyon Başkanı Safran, ?Tarafların biri olarak yayın yapmak son derece yanlış. O zaman güvenilirliği kalmaz. Önceki kitaplar taraflı yazıldı deniyordu. Biz gerçeklere yakınlaşmak için, taraflı yayın itibarını sileceğiz' dedi.

BiR BiLENE SORULACAK

YENİ, tarih kitapları hazırlanırken Maraş Olayları gibi yerel gelişmeler yerine ülke gündemini değiştirecek güçteki tarihsel süreç yer bulacak. Mustafa Safran, ?Sayın Demirel ile de, Sayın Ecevit ile de görüşülecek. Menderes ve Demokrat Parti dönemi irdelenecek. Türk insanını topyekün etkileyen yakın tarihteki tüm kişi ve olaylar ders kitaplarında yer alacak. Ancak spesifik olarak çok mahalli olaylar değil de, ülke gündemini belirleyen ve toplumun tamamını etkileyen gelişmeler anlatılacak' diye konuştu.

SULTAN UÇAR / STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber