MEB'e Yönetici Atama Kılavuzu yayınlanmadan önce bir öneri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Eylül 2009 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınava dayalı olarak düzenlenen 13.08.2009 tarihli yönetmeliğe göre ilk sınavların 31 Ekim ve 01 Kasım günlerinde yapılacağı açıklanmıştır.

Konu ile ilgili bir çok değerlendirme ve tespitlerimde eğitim kurumu yöneticiliğinin bırakın okulu o mahalle, köy ya da ilçenin geleceğine dahi yöne verebileceğini vurgulamıştım.

Bunun yapılabilmesi için halkla ilişkiler, iletişim becerileri, yönetim gibi konularda donanımlı, kariyer ve liyakate sahip kişilerin yöneticilik kademelerine getirilmesi gerektiği aşikardır.

Bunun için yönetici olan ve olacak olan kişilerin üniversitelerimiz yönetiminde mutlaka hizmet içi eğitimden geçirilmeleri ve çağımıza uygun bilimsel gelişmeler noktasında donatılmaları gerektiğine olan inancı her defasında vurguladım.

Bu konuyu bakanlık nezdinde yapılan yönetici atama yönetmeliği konulu toplantıda yetkililere intikal ettirdim. Bakanlık yetkilileri bunun mümkün olmadığını hizmet içi eğitimin çok pahalı ve zaman isteyen bir durum olduğunu ifade ettiler. Sürece yayabiliriz ısrarıma rağmen kabul gören ama uygulanmayan bu öneride amaç yöneticileri bu seminerlerde elemek değil onlara ihtiyaçları olan donanımları kazandırmaktı.

Bunu özellikle ekonomik gerekçelerle uygun görmeyen MEB'in zaman geçmeden kısa sürede toplayacağı akademisyen ve bürokratlarla gerçekleştirebileceği bir husus vardır.

Bakanlık yönetici olacaklarda aradığı özellikleri içeren onların gelişimlerine katkı sağlayacak bir kitapçığı hızlı bir şekilde bastırarak yayınlamalı başvuran adaylar ile mevcut yöneticilere dağıtmalıdır.

Ya da bunun zor olacağı, basımının zaman alacağı kanaati söz konusu ise toplayıp toparlayacağı bu bilgi ve belgeleri internet ortamında yayımlamalıdır.

Yöneticinin el kitabı mahiyetinde olacak bu kitapta;

Yapılacak olan sınavda yer alacak olan tüm konuların yanı sıra yönetici olan ya da yönetici adaylarının ihtiyaç duydukları/duyacakları bilgi, beceri, belge ve mevzuata yer verilmelidir.

Bu konuda akademisyenlerimizin birçok çalışmaları söz konusu olduğuna göre bunları derleyip toparlamak çok ta zor olmasa gerek.

Böylece hizmet içi eğitim yoluyla gerçekleştirilemeyen bu önemli eksiklik teknolojik olanaklarla gerçekleştirilmiş olacak, bugün sınav kaygısı yaşama noktasına gelen yönetici adaylarına kılavuz edecek bir kaynak onların hizmetine sunulmuş olacaktır.

Kaldı ki günümüz teknoloji çağında insanlara mevzuat öğretmek değil adeta ezberletmek yerinde bir yaklaşım değildir. Ezberci sistemin zararlarını ve öğrenmede kalıcılığı sağlamadığını her seferinde savunan MEB'in bunun aksi bir uygulamayı benimseyip benimsetmesi yerinde olmayacaktır.

Tüm mevzuatı ezberletmek yerine mevzuatların temel felsefeleri ve önemli bölümlerini aktarmak, neyi nerede bulabileceklerinin yolunu göstermek daha yerinde olacaktır.

Bana kalırsa tüm eğitim yöneticisi adayları yönetici olduklarında ihtiyaç duyacakları tüm mevzuatları en az bir kere okumalı, anlamaya çalışmalı fakat bunları ezberleme yoluna gitmemelidirler.

Okuyarak kazanacakları dolgunluk gelecekte konuya münhasıran karşılaşacakları sorunu çözmekte başvuracakları kaynağın varlığı hakkında kendilerine yeterli yolu göstermiş olacaktır.

Örneğin; A mevzuatında X konusu ile ilgili bakanlığa bildirim süresi 10 gün

B mevzuatında Y konusu ile ilgili bakanlığa bildirim süresi 7 gün

C mevzuatında Z konusu ile ilgili bakanlığa bildirim süresi 3 gün

Olabilmektedir. Bu gayet doğaldır. Eğitim yöneticisinin bunları ezberlemek gibi bir misyonu olmamalı bu mevzuattan ve bildirim yapması gerektiğinden haberdar olup ne zaman bildirim yapacağı noktasında emin bilgiye ihtiyaç duyduğunda mevzuatı açıp bakabilmelidir.

Başka bir örnekle; Meslek hayatı boyunca hiç soruşturma yapmayacak olan, soruşturmayla ya da soruşturma ile ilgili soruyla karşı karşıya kalmayacak olan bir yöneticiye zamanaşımı süreleri ile cezaları ezberletmenin mantığı ne olabilir? Bu kişiye bunu ezberletmek yerine soruşturma konusunda 657, 1702 ve 4357 sayılı kanunlara bakılması gerektiğini öğretmek daha yerinde değil midir?

Bu nedenlerle bakanlık yöneticiliğin el kitabını yayınlamalı ve yönetici adaylarına kılavuzluğu beklentileri doğrultusunda kendisi yapmalıdır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber