Yeni hurda indirimi formülü

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 28 Eylül 2009 08:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hükümet, otomotivcilerin de istediği hurda indiriminde son aşamaya geldi.Kademeli olarak başlanacak indirimle bu yıl 1978, 2010'da 1979, 2011'de de 1980 model araçlar hurdaya ayrılacak...

Otomotivde ÖTV indiriminin noktalanmasına sayılı günler kaldı. Sektörde bugünlerde birinci ÖTV indirimindekine benzer bir hareketlilik yaşansa da indirimin sona ereceği 1 Ekim'de nelerle karşılaşılacağı hala herkesin aklındaki en büyük soru işareti. Sektör temsilcilerinin yaygın görüşü ÖTV desteğinin devam etmeyeceği yönünde. Hükümet de bu görüşü destekler nitelikte açıklamalar yapsa da hurda indirimi için hazırlıklarda son aşamaya gelindi.

SUİSTİMALE ÖNLEM

Önceki hurda indirimi denemesinde suistimaller yaşanması nedeniyle başarılı olunamamış, birçok otomobilin plakası birden fazla kullanılmıştı. Bunun farkında olan hükümet de aynı suiistimallere fırsat vermemek için adeta ince eleyip sık dokuyor. Devreye alınması beklenen hurda indiriminin ÖTV uygulamasındaki gibi kısa süreli değil birkaç yılı kapsaması bekleniyor.

Uygulamanın ilk yılı olan 2009- da 1978 ve daha eski modeldeki araçların hurda indiriminden yararlanması hedefleniyor. Ardından 2010'da 1979, 2011'de de 1980 model ve altı araçlar hurda indirimi kapsamına alınacak. Uygulamaya alınacak hurda indiriminde, plaka karşılığında elde edilecek indirim miktarı netleşmiş değil. Hatırlanacağı üzere 2003 yılında çıkarılan yasada bu kapsamdaki araçlar 3.5 bin liralık indirimden yararlandırılmıştı.

YAŞ SINIRI 15'E ÇEKİLMELİ

Hyundai Assan Türkiye Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, hurda indiriminde yaş sınırının 15'e çekilmesi gerektiğini belirterek, ?15 yaşından büyük araçların hurdaya ayrılarak yenileriyle değiştirilebileceği bir paketin ortaya konması ve bunun da KDV ya da ÖTV oranında yapılacak bir indirimle desteklenmesi oldukça etkili bir çözüm olacaktır? şeklinde konuştu. TOFAŞ Üst Yöneticisi Ali Pandır ise, ?Hurda teşvikini sadece sektör değil çevre açısından da değerli buluyoruz? dedi.

ÖTV'DEKi iVMELENMEYİ HURDA iLE SÜRDÜRELiM

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, ÖTV indirimiyle birlikte ocak ve şubat aylarındaki yüzde 38'lik daralmanın telafi edildiğini söyledi. Hurda uygulamasının Türkiye için yeni bir konu olmadığını anımsatan Aybar, Türkiye'de daha önce de araçların pazardan çekilmesini teşvik eden ÖTV Kanunu ile başlayan uygulamanın ?hurda indirimi? olarak adlandırıldığını ve uygulamaya alındığını ancak alt yapı eksikliği ve denetim boşluklarından da doğan olumsuz gelişmelerin, uygulamanın kısa sürede hükümet tarafından devre dışı bırakılmasına yol açtığını hatırlattı.

Aybar, bu süreçte toplam 322 bin adet motorlu taşıtın trafikteki kaydının silindiğini ve bu uygulamanın amacına ulaşarak 2003 yılında pazarın yüzde 20 büyümesini sağladığını hatırlattı. ?Sanayimizin yeni bir çöküntüye uğramaması için ÖTV indirimi döneminin ardından satış ivmesinin devamı çok önem arz ediyor? diyen Aybar, bunun için, Avrupa ülkelerindeki uygulamalara benzer eski araçların yenisiyle değiştirilmesiyle ilgili daha uzun dönemi kapsayan teşviklerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Gökhan KARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber