Sağlıkta katılım payı yargıda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2009 21:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Memur-Sen, kamu görevlilerinin muayenelerde katılım payı ödemesini düzenleyen tebliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştaya başvurdu.

Konfederasyon, 18 Eylül 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ'in yürütmesinin durdurulması ve iptali ile tebliğin dayanağını oluşturan 178 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 8. ve 9. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesinden iptal talebinde bulunulması istemiyle Danıştayda dava açtı.

Dava dilekçesinde, sağlık hizmetlerinin neredeyse bütününden katılım payı alınmasını öngören düzenlemeyle, kamu görevlilerinin sağlıklarını korumak ile ücret ödememek arasında tercih yapmak zorunda bırakıldığı savunuldu.

Düzenlemeyle ayaktan tedavide olmak üzere kamu görevlilerinden 2 ila 15 lira arasında tedavi katılım payı alınması, eczanelere müracaat edilmemesi halinde katılım payı alınmaması ya da 3 lira indirim yapılmasının öngörüldüğü anımsatılan dilekçede, "Kamu görevlilerine tedavileri için gereken ilaçları temin etmemeleri ya da kendi bütçelerinden temin etmeleri halinde katılım payı ödememe veya indirimli katılım payı ödemek gibi sağlığın korunması ve tedaviye başvurma hak ve sorumluluğuyla bağdaşmayan bir dayatma yapılmıştır" görüşü belirtildi.

Dilekçede, kamu görevlilerinin sağlıklarını korumak adına yapmak zorunda oldukları eylemleri engellemek sonucunu doğuracağı öne sürülen düzenlemeyle, kamu görevlilerinin azımsanmayacak bir bölümünün yoksulluk sınırının altındaki ücretleriyle sağlıklarını korumaya dönük giderleri karşılamak zorunda bırakılacağı savunuldu.

Düzenlemeyle kamu görevlilerinin ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları ile özel sağlık kuruluşlarına başvurmasının engellenmek istendiği iddia edilen dilekçede, "sağlık hizmetinin sunumundan ziyade sağlık hizmetlerinin finansmanını önceleyen yaklaşımın, Anayasanın başlangıç bölümünde ve 5. maddesinde devlete yüklenen sorumluluklarla bağdaşmadığı" ileri sürüldü.

Dilekçede, katılım paylarının ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları için yüzde 150'den fazla, özel sağlık kuruluşları için alınan katılım payının ise yüzde 33 artırıldığı belirtilerek, "Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde yapılacak artış için yüzde 2,5 artı 2,5 teklifi yapıldığı, 2010 yılı enflasyon tahmininin yüzde 5,3 olduğu dikkate alındığında katılım payında yapılan artışın izan ve insafla açıklanmasının mümkün olmadığı açıktır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber