Öğretim görevlisinden rektör ve dekana tazminat davası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ekim 2009 18:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

?Psikolojik baskı altındayım'

TRAKYA Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Bülent Berkol, psikolojik baskı altında kaldığını ileri sürerek Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Enver Duran ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hilmi İbar hakkında Edirne 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 15'er bin TL'lik tazminat davası açtı. Prof.Dr. Berkol, ayrıca Rektör Prof.Dr. Duran ve Dekan Prof.Dr. İbar'ın kendisine ait kitapları ve kravatlara da el koyduğunu iddia etti.

Trakya Üniversitesi'nde 23 yıldan bu yana öğretim görevlisi olarak çalışan 63 yaşındaki evli ve 2 çocuk babası Yrd.Doç.Dr. Bülent Berkol, hakkında açılan bir idari soruşturma ardından 1 Ağustos 2007 tarihinde Uzunköprü Meslek Yüksekokulu'na atandı ve Sosyoloji derslerine girmeye başladı. 10 ay süreyle Uzunköprü'de kalan Berkol, Edirne İdare Mahkemesi'ne açtığı ?Olumsuz sicil ve görevlendirmeyi iptal' davasını kazandıktan sonra geçen yılın Haziran ayında Eğitim Fakültesi'ndeki görevine döndü. Fakülteye döndüğünde odasının yerinin değiştirildiğini, 394 kitap, 13 kravat, 1 ceket ve diğer eşyalarına el konulduğunu iddia eden Berkol, psikilojik baskı altında kaldığı gerekçesiyle Edirne 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dekan ve rektör hakkında ayrı ayrı 15 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

Edirne 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde ilk duruşmaya Yrd.Doç.Dr. Bülent Berkol katılırken, Rektör Prof.Dr. Enver Duran ile Eğtim Fakültesi Dekanı Hilmi İbar'ı avukatları Naim Bildik savundu. Mahkemede verdiği ifadesinde rektör ve dekanın hukuk kararını uygulamadığını ileri süren Yrd.Doç.Dr. Berkol, şöyle dedi: ?Çalışma odamı geri vermeyerek 394 kitabımı, 13 kravatımı, ceketimi ve diğer eşyalarımı kullandırmayarak beni toplum önünde ve mensubu bulunduğum üniversite camiası karşısında küçük düşürmekte, çalışma yapmam, oturmam, ders hazırlığı yapmam, makale yazmamı engellemekte ve bu yolla kişilik haklarım ağır bir şekilde halele uğramaktadır. Yine bu kişiler bu yolla emekli olmam için baskı yapmaktadırlar. Kısaca davalılar bana ?mobbing' yapıyor. Yani işyerinde psikolojik baskı uyguluyor.? Mahkemeye savunma dilekçesi yollayan Trakya Üniversitesi Rektörü Enver Duran şunları söyledi: ?Davacının iddia ettiği hususların tamamı idari inceleme ve soruşturmalara konu edilmiş ve karara bağlanmıştır. Şahsıma yönelik iddia ve suçlamaların tümü haksız ve yersizdir. Temsil ettiğim kurumun aleyhine hüküm kurulan tüm mahkeme kararları yasal süresi içinde titizlikle uygulanmaktadır. Eğtim Fakültesi Dekanlığı 23 Haziran günü davacıya Eğitim Fakültesi'nin 2'nci eğitim binasında çalışma odası tahsis etmiştir. Ancak davacı ?tahsis edilen odayı kabul etmediğini, mahkeme kararının yerine getirilmesi gerektiğini, dekanın yapacağı işin eski çalışma odasını eski haline getirerek ve eskisi gibi düzenleyerek kendisine teslim etmesi olduğunu' belirterek yazıya şerh düşmüştür. Davacının tahsisi edilen odayı kabul etmemesi ve mazeretleri göz önüne alınarak değişiklik yapılmış ve yeniden başka bir oda tahsis edilmiştir. Ayrıca notorce tespiti yapılıp kolilere konan kitap ve eşyaları da resmi yazı ile kendisine teslim edilmek istenmişse de, davacı buna da yanaşmamış ve eşyalarını kasıtlı olarak teslim almamıştır. Daha sonra da duruma tecavüz adını takmıştır. Rektör olarak mahkeme kararının uygulanması hususunda süresi içinde Eğitim Fakültesi Dekanlığı'na resmi yazılarla bildirim yaptım. Davacının talep ve şikayetlerini her zaman dikkate alarak gerekli inceleme ve araştırmaları yaptırdım. Davacıya manevi tazminat ödemeyi gerektirecek bir haksız fiilim söz konusu değildir.? Mahkeme heyeti Bülent Berkol'un tanık getireceğini belirtemesi üzerine duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber