Emeklilerden de sağlıkta katılım payına dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2009 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çalışanlardan sonra emekliler de sağlıktaki katılım payı düzenlemesini yargıya taşıdı.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Üyesi Seyde Koç, muayenelerde alınan katılım payını yeniden düzenleyen "2008 Yılı Sosyal Sigortalar Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"in iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtı.

Dava dilekçesinde, tebliğ ile yeniden düzenlenen sigortalılar ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının muayenelerinden katılım payı alınması uygulamasının Anayasa'ya aykırı olduğu savunuldu.

Dilekçede, dava konusu tebliğin yasal dayanağı bulunmadığı iddia edilerek, 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Kanun'un 14. maddesindeki "hasta muayene ve tedavisi parasızdır" hükmüne dikkat çekildi.

Katılım payı tutarı ve bu tutarın ödenmesine ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi gerektiği savunulan dilekçede, kurumun yönetmelik çıkarmak şeklinde sahip olduğu düzenleme yetkisini, tebliğ çıkarmak suretiyle kullanmasının yasaya uygun olmadığı kaydedildi.

Dilekçede, belirtilen gerekçelerle "2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"in yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber