Boş Fizik bölümünü, ek yerleştirmelerde tercih etmek ne kadar doğru?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Ekim 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'de son şans - Ek Yerleştirme Rehberi - 2 / Abbas Güçlü

Ek yerleştirme konusunda adaylar, cazip olmayan bölümlerde boş kontenjanların kaldığı endişesini taşıyor. İçiniz rahat olsun, ODTÜ'den Galatasaray'a, Boğaziçi'nden Hacettepe'ye tüm üniversitelerde kontenjan açığı var

Boş kontenjan hangi üniversitelerde, hangi fakültelerde var? En çok sorulan soru bu. İçiniz rahat olsun ODTÜ'den Galatasaray'a, Boğaziçi'nden Hacettepe'ye tüm üniversitelerde kontenjan açığı var. Tıp'ta da var. Hukuk'ta da. Mühendisliklerde de var, eğitim fakültelerinde de. Yani içiniz rahat olsun.

Daha da önemlisi, puanınız az ya da çok, bu hiç önemli değil. Eğer bu yıl ille de üniversiteli olmak istiyorsanız, önünüzde yüzlerce seçenek ve tam 150 bin kontenjan var.

İşte bu aşamada çok doğru yol haritası çizmek gerekiyor. Sadece açıkta kalmayayım diye atacağınız yanlış bir adım, tüm geleceğinizi riske atabilir. Ama tam tersi de mümkün. Gelecek yıl daha iyi bir yere girerim diye şu anki çok önemli fırsatı iyi değerlendirmemek de yanlışların en büyüğü olur.

Örnek bir soru

Bu konuyu daha iyi irdeleyebilmek için isterseniz gelin önce şu maili birlikte okuyalım:

?Sayın Abbas Güçlü, dünkü ek kontenjanlarla ilgili yazınızı okudum. Ancak bir sorum olacak size...

Öğrencilerimizi, açıkta kalmasın veya değişecek sınav sisteminden muaf olsunlar diye hiç de cazip olmayan, boş kalmış bölümlere yerleştirmemiz doğru olur mu?

Örneğin Ankara Üniversitesi Fizik Bölümü'nde boş kontenjan var.

Hâlâ, 72 kişinin bu bölümü neden tercih ettiğine inanamıyorum.

Günlerdir siz de öğretmen açığından bahsediyorsunuz, KPSS'den 99.8 alıp atanamayan adaylardan ve işsizlerden bahsediyorsunuz...

Sırf üniversite havası soluyayım diye ya da macera olsun diye bu bölümlere gidilmemeli bence!...

Bırakın boş kalsın ki bakanlık da bu bölümler neden boş kalmış diye düşünsün en azından...

Son olarak soruyorum Sayın Abbas Güçlü:

Kontenjanı açık kalmış Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunları ne yapar bu ülkede? Nasıl iş bulur? Hungaroloji mezunu ne yapar? İlginize teşekkür ediyor, yanıtınızı bekliyorum...?

Sevgili Öğretmenimizin, kaygılarını aynen paylaşıyoruz. Ama üniversitenin bir iş kapısı olarak görülmemesi gerektiğini Sayın Başbakan defalarca söyledi. Kaldı ki, son beş yıldır eğitim ve sağlık personeli dışında devlet çok az personel alıyor.

İşsizlik sıralamasında en üst sırada üniversite mezunlarının geldiğini de biliyoruz. Ama bunlardan hiç birisi, üniversiteye gitmekten vazgeçmek için geçerli bir mazeret değil.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle, sadece belli alanlarda değil, tüm alanlarda iş bulmak sorun. Ama yarın bu kriz atlatıldığında, iş bulma şansı en yüksek kesim, yine üniversite mezunları olacaktır.

Daha da önemlisi, daha iyi bir yaşam standardı ve daha iyi bir gelecek için, üniversite öğretimi olmazsa olmazların başında geliyor.

Tamam, üniversite ve bölüm seçerken çok daha seçici olmak gerekiyor. Ama bugün en iyi üniversitelerimizin en gözde bölümlerinden mezunlar bile işsiz kalabiliyor. Şimdi bu yüzden, bu üniversiteler ve bu bölümler tercih edilmesin mi!

Doktorlara mecburi hizmet var diye tıbbı, iş bulamıyorlar diye mühendisliği, on binlerce istihdam fazlası var diye iktisadı ve işletmeyi, atama yapılmıyor diye öğretmenliği, hak ettikleri parayı kazanamıyorlar diye hukuku yazmayacaksak geriye ne kalıyor?

Doğru yol haritası önemli

Astronomi ve Urdu dili gibi bölümlerden mezun olup da çok farklı sektörlerde, çok iyi para kazananlar da var. Neden onlar göz ardı ediliyor?

Bu konuda önemli olan, sizlerin ne istediği. Eğer doğru bir yol haritası çizer ve üniversite yıllarını iyi değerlendirirseniz, hangi bölümden mezun olursanız, olun çok iyi yerlere gelebilirsiniz.

Ya da iddialı değilseniz, çok iyi üniversitelerin, çok iyi bölümlerinden mezun olup işsiz de kalabilirsiniz.

Ek yerleştirme sürecini biraz da bu gözle değerlendirin. Girerseniz ne olur, girmezseniz ne olur sorusunu kendinize sorun ve çeşitli senaryolar geliştirin. En doğru olanı bulduğunuzda da kararınızı verin ve tüm söylentilere kulaklarınızı tıkayın.

Bu aşamada kafanıza takılan bir soru olduğunda da biz buradayız. Sorularınızı, [email protected] adresine gönderebilirsiniz...

En yeni bölümler

Yıllardır sinema ve televizyon alanında eğitimlerini sürdüren Plato Film Okulu, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında T.C. Plato Meslek Yüksek Okulu adıyla öğrencilere kapılarını açıyor.

26 Ekim'de eğitim başlayacak olan Plato Meslek Yüksek Okulu'na ek yerleştirme ile öğrenci alınacak. Radyo-TV Programcılığı, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Basım ve Yayın Teknolojileri, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık programlarına toplam 160 öğrenci alınacak ve her program için 10 kişi yüzde 100 Burslu olacak. Öğrenim ücreti ise 9 bin 500 lira artı KDV.

?'Hayata hazırlar'' sloganıyla yola çıkan Plato Meslek Yüksek Okulu'nun kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Sinan Çetin; ? Yıllardır edindiğim sanat ve meslek bilgimden, tecrübelerimden ve Plato Film'in zengin teknik malzeme stoğundan öğrencilerin yararlanması için Plato Meslek Yüksekokulu'nu açmaya karar verdim? sözleriyle, bütün imkânlarını Plato Meslek Yüksek Okulu için seferber ettiğini açıkladı.

Çetin, ?Yapın, uygulayın, yaşayın ve yaşatın, yaratıcı yeteneklerinizi harekete geçirerek hem kendi yaşamınızı hem dünyayı renklendirin ve zenginleştirin? çağrısı yaptı.

SORU CEVAP

SORU: 2009 sayısal mezunuyum. ÖSS den aldığım sayısal 2 puanım 291. İstediğim bölümler beslenme ve diyetetik, elektronik ve haberleşme, elektrik ve elektronik mühendisliğiydi. Olmadı onlar. Size sorun şu: Bu yıl aldığım puanı değerlendirerek ek kontenjandan tercih yapmalı mıyım? Yoksa seneye yeniden mi hazırlanmalı mıyım?

CEVAP: Eğer çok iyi hazırlanılırsa, bir sonraki yıl puanlar, ortalama 20 puan kadar artıyor. Yani gelecek yıl en iyi durumda 310 ila 315 puan alabilirsin. Eğer bu sana yetiyorsa, bir yıl daha bekle. Ama yok eğer bu yıl girmem gerekiyor dersen de bu yıl gir. Devlet üniversitelerinde istediğin alanlar sınırlı ama eğer ekonomik açıdan sorun yoksa, vakıf üniversitelerinde ya da KKTC'de istediğin bölümlere rahatlıkla girebilirsin.

SORU: Kızım, yabancı uyruklu olduğu için YÖS'e girdi. Geçtiği halde herhangi bir okula yerleşmedi. Ek kontenjandan yararlanabilir mi?

CEVAP: YÖS öğrenci kontenjanlarında da boşluklar var. Ancak onlardan birisine girebilir. Onlar için başvurabilirsiniz.

SORU: Bu yıl mezun oldum. ÖSS EA 2: 254.868 , EA1: 270.990 puan yaptım. İlk tercihleri yapmadım. Arkadaşım EA 2: 260 puanla 4 yıllık Kütahya DPÜ İşletme (2. ög) tutturdu. 2. tercihlerde ben de işletme ve iktisat yazmak istiyorum. Fakat üniversiteler ve kontenjanlar hakkında yeterli bilgiye sahip değilim. Sizden ricam 2. tercihte girebileceğim 4 yıllık işletme ve iktisat bölümleri olan üniversiteleri sırayla yazabilir misiniz? Şehir önemli değil. Marmara, Ege ve İç Anadolu olmak kaydıyla gidebilirim. Tek çarem sizin yol göstericiliğiniz teşekkür ederim...

CEVAP: Daha düşük puanla öğrenci alan iktisat ve işletme'ler de var. Boş kontenjanları yayınlamaya devam edeceğiz. Şu ya da bu kente diye veya şu üniversiteler diye sizi yönlendirmememiz mümkün değil. Gelecek sizin geleceğiniz. Puana göre değil, gittiğiniz zaman o kentte ve üniversitede mutlu olacak mısınız? Önceliğiniz bu olmalı. Bu yüzden, puanınız tutan yerleri, tek tek enine boyuna araştırmalısınız. Yoksa üzülürsünüz. Kazandığı halde, içine sinmediği için gidip kayıt yaptırmayan on binlerce öğrenci var.

SORU: 2009 ÖSS'ye girip 165 puanı geçen fakat 1. yerleştirmede herhangi bir tercih yapmayan kişi ek kontenjana başvurabilir mi?

CEVAP: Evet, başvurabilir.

SORU: Oğlum 1. yerleştirmede özel bir üniversiteyi kazandı ama kaydını yaptıramadık. Şimdi açık öğretim fakültesi 2 yıllık halkla ilişkilere kaydını yaptırabilir miyiz?

CEVAP: ÖSYM tarafından her hangi bir fakülteye yerleştirilen öğrenciler, ek yerleştirmeden yararlanamıyor.

SORU: 2009 ÖSS'ye girdim. 244 EA puanım var. İstediğim yere yetmiyor diye hiç tercih yapmadım. Şimdi ek yerleştirmelerde tercih yapabilir miyim?

CEVAP: Evet yapabilirsiniz. 244 puandan daha düşük yerleri ve yeni açılan tüm bölümleri tercih edebilirsiniz.

SORU: AÖF İşletme bölümünü kazandım; kaydımı yaptırdım. Ek yerleştirmeye başvurabilir miyim?

CEVAP: Evet, başvurabilirsiniz.

SORU: Kardeşim bir yüksekokulda okuyor. 2. sınıfa geçti. Bu sene sınavsız geçiş için ÖSS'ye başvurdu fakat yerleşemedi. Yerleşemediği için de okumakta olduğu yüksekokula kaydını yaptırdı. Ek yerleştirmeden yararlanabilir mi?

CEVAP: ÖSS'ye girmediyse diğer bölümlere giremez. Ama sınavsız geçiş için yine başvurabilir.

SORU: İki yıldır sınava girmiyorum. Fakat 2009 ÖSS'ye girmedim. Bu haktan yararlanabilir miyim? Yararlanabiliyorsam nasıl bir işlem yapmalıyım?

CEVAP: 2009 ÖSS'ye girmeyenler maalesef yararlanamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber