Ak Parti MKYK'da 17 isim değişti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Ekim 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABDULLAH KARAKUŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oylarının düştüğü yerel seçim sonrasında yaptığı büyük kongrede 2011'deki genel seçimler için kadro kurdu. Kongrede Erdoğan parti içi birlik ve beraberlik mesajları verirken teşkilatını da uyarmayı unutmadı

Erdoğan ayak uyduramayanların partisinden ayrılmasını istedi. 50 kişilik yeni MKYK listesinde ise 17 isim değişti. MKYK'daki kadın sayısı da 2 artarak 14 oldu. Yeni listede 7 türbanlı 7 başı açık kadın yer aldı.

Erdoğan tek aday ve tek liste olarak girdiği kongrede MKYK'da yenilemeye gitti. 50 kişilik MKYK 17 isim değişti. MKYK'ya yeni girenler arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yer aldı. Arınç ve Davutoğlu kabineye de yeni giren isimlerden.

Devlet Bakanı Egemen Bağış ile Sanayi Bakanı Nihat Ergün tekrar MKYK'ya giremeyen isimler arasında yer aldı.

Başbakan'ın danışmanı eski Bakan Hüseyin Çelik ile eski Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da MKYK'ya yeni giren isimlerden oldu. Kabine revizyonu sonrası bakan olamayan Çelik, Kürt açılımı sürecinde Erdoğan'ın danışmanı olmuştu. TBMM Başkanlığına aday olmayı düşündüğünü açıklayan ancak Erdoğan'ın Mehmet Ali Şahin'i tek aday olarak işaret etmesinin ardından bundan vazgeçen Kapusuz yönetime alındı. Böylece bundan öncede bakanlık beklentisi gerçekleşmediği için tekrar yıllarca yaptığı grup başkanvekili olmak istemeyen Kapusuz'u Erdoğan MKYK'ya aldı.

MKYK'ya ayrıca Kürt sorununun çözümüne yönelik çalışmalar yapan Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Mazhar Bağlı da girdi.

Kimler gitti, kimler geldi?

Eski MKYK'daki şu 17 isim ise yeni yönetimde yer almadı: Ahmet İnal, Ahmet Yaşar, Akif Gülle, Ali Osman Sali, Egemen Bağış, Hasan Angı, Murat Mercan, Altan Karapaşaoğlu, Mehmet Ceylan, Mehmet Güner, Nazım Ekren, Nihat Ergün, Sebahattin Cevheri, Semiha Öğüs, Serap Yahşi Yaşar, Fatma Şahin, Güldal Akşit.

Giden isimlerden olan Nazım Ekren daha önce ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığının ardından ekonomiden sorumlu bakan olmuştu. Ekren'in bu iki görevden alınmasının ardından MKYK'dan da alınması dikkati çekti. Kabine revizyonunda bakan olamayan eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ise yönetime alınarak bir ölçüde gönül alınmış oldu.

100 delege oy kullanmadı

1463 delegenin olduğu Ak Parti'de genel başkanlık seçiminde 1363 delege oy kullandı.1 oyun geçersiz olduğu oylamada Erdoğan 1362 oyla başkan seçildi. Erdoğan, IMF yemeğine katılmak için İstanbul'a gitmesi nedeniyle salondan erken ayrıldı ve oy kullanamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber