Konya'da 1,3 milyar tonluk kömür rezervi bulundu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2009 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) Konya'nın Karapınar ilçesinde yaptığı sondaj çalışmalarında 1,3 milyar tonluk kömür rezervi buldu. Yetkililer, çalışmaların tamamlanmasının ardından başlayacak maden çıkarma işlemlerinde, 2 bin kişinin istihdam edileceğini kaydetti.

MTA, Karapınar ilçesinde yürüttüğü tuz arama çalışmalarında kömür madeni buldu. Madendeki rezervin, Türkiye'nin ürettiği elektriğin yüzde 5'ini karşılayacak büyüklükte olduğu tahmin ediliyor.

Bölgede sismik araştırmalarını sürdüren MTA uzmanları çalışmalarını kömür üzerine yoğunlaştırdı. Geçen yıldan beri araştırma bölgede yapan uzmanlar, ilçede 1.3 milyar ton maden rezervi tahmin ettiklerini belirtti.

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayitoğlu, bir tarım bölgesi olan ilçenin kaderinin kömürle değişeceğini söyledi. Mugayitoğlu, maden rezervinin tespitinden sonra bölgeye bir de termik santral yapılmasının planlandığını açıklayan Mugayitoğlu, "Göreve geldikten sonra ilçenin maden kaynaklarıyla ilgili bir çalışma başlattık. MTA Genel Müdürlüğü'nden ekip talep ettik. MTA yetkilileri ilçede sismik araştırma yaptı. Bize önce 'yeraltı tuzu var' dediler. Yapılan sondajlardan sonra kömür bulundu. Bu yıl kömürün net rezerv tespiti yapılacak. Bugüne kadar 45 bin sondaj yapıldı.15 bin sondaj daha yapılacak ve çalışmalar yılbaşına kadar tamamlanacak." dedi.

Bölgeye kurulacak termik santralin özel teşebbüse yap-işlet- devret yöntemiyle yaptırılacağını bildiren Mugayitoğlu, "Burada 1,3 milyar tonluk rezervin bulunduğu açıklandı. MTA yetkilileri 2 bin işçinin buralarda çalışacağı yönünde bilgi verdi. Kurulacak tesislerle Türkiye'nin ürettiği elektrik enerjisinin yüzde 5'ine karşılık enerji üretileceği söyleniyor. Karapınar'da işsizlik sorunu kalmayacağı gibi yakın il ve ilçelerden de işçi alınabilecek." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber