Mahkeme kararı olmadan kurumlardaki kameralar sesli kayıt yapamaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2009 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü'nde personele yönelik kameraların sesli kayıt yaptığı ve bu durumun mahkeme kararı olmadan gerçekleştirilmesi gerekçesiyle Valilik İl İnsan Hakları Kurulu'na başvuruldu.Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğü'nde personele yönelik kameraların sesli kayıt yaptığı gerekçesiyle Valilik İl İnsan Hakları Kurulu'na başvuruda bulundu, kurul yetkilileri sesli kayıt yapmanın ancak mahkeme kararıyla olabileceği yönünde görüş bildirince sistem uygulamadan kaldırıldı.

SES İzmir Şube Başkanı Ergün Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğü'nde 100'ün üzerinde personelin çalıştığını, bazı personelin kurum içinde görüntülü kayıt yapan kamera sisteminin ses de aldığı yönünde sendikaya şikayette bulunduğunu belirtti.

İzmir Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü'ne ''dinleme cihazlarının kaldırılması talebiyle'' dilekçe yazdıklarını anlatan Demir, ''Anayasa'nın Haberleşme Hürriyeti başlıklı 22. maddesine göre herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır hükmüne göre, yasa dışı dinlenme yapılmaktaydı ve bu ceza yaptırımı gerektiren bir suçtu'' dedi.

İNSAN HAKLARI KURULU'NA GİTTİLER

İzmir Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü'nün sendikaya gönderdiği 17 Aralık 2008 tarihli yazıda, ''Enstitüye yerleştirilen güvenlik kameralarının idari ve teknik şartnameye uygun olduğu'' ve ''Müşteri, personel ilişkilerinde zaman zaman meydana gelen tartışmalar nedeniyle şikayetlerin daha sağlıklı değerlendirilebildiği'' yönünde görüşlerin yer aldığını kaydeden Demir, şöyle devam etti:

''Uygulamanın devam etmesi üzerine biz de 2009 yılında Valilik İl İnsan Hakları Kurulu'na konuyu bildirdik. Kurumda inceleme yaptılar. Kurul da yaptığı inceleme sonrası bize yazı göndererek, kameraların sesli kayıt yaptığı yönündeki şikayetlerin doğru olduğunu bildirdi. Her katta kamera vardı ve bu kameralarla personel dinleniyordu. Kurulun bölge müdürlüğüne bir yazı yazarak, sesli dinlemenin ancak mahkeme kararıyla yapılabileceği yönünde görüş bildirdiğini biliyoruz. Sonra da uygulamadan vazgeçildi, şimdi sesli kayıt yapılmıyor.''

''BUNDAN SONRAKİ UYGULAMALAR İÇİN ÖRNEK OLUŞTURUR''

Sesli kayıt sisteminin personelle paylaşılmamasının hukuka aykırı olduğunu kaydeden Demir, ''Biz böyle bir durumla ilk defa karşılaştık. Ancak, resmi kurumda da özel kuruluşta da haberleşme hürriyeti önemli. Örgütlülükle bu hürriyete engel olmak isteyenlere karşı mücadele ettik ve kazandık'' dedi.

Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğü yetkilileriyse, kameralara ilişkin şartnamenin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlandığını, konuyla ilgili daha fazla bilgi veremeyeceklerini bildirdi.

İzmir'deki çeşitli kamu kuruluşu, sivil toplum örgütü ve parti yöneticilerinin oluşturduğu Valilik İl İnsan Hakları Kurulu yetkilileri de kendilerine yapılan başvuruyu komisyonlar aracılığıyla incelediklerini, insan haklarına aykırı olup olmadıklarını belirlediklerini kaydetti.

Kurulun aldığı kararın, ancak tavsiye niteliğinde olduğunu, görüş niteliğinde yazı gönderdiklerini ifade eden yetkililer, kurul kararının uygulanmasının sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber