Mide rahatsızlığı olanlar, mevsim geçişlerinde önlem almalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2009 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mevsim geçişlerinden en fazla etkilenen organlar arasında mide bulunuyor. Uzmanlar, ülser gibi mide rahatsızlıkları olanların mevsim geçişlerinde daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyor.

Dahiliye uzmanı Dr. Hüsnü Yeşilot, mevsim geçişlerinden en az etkilenmek için midenin korunması gerektiğini söyledi.

Şişkinlik, hazımsızlık gibi şikâyetlerin mevsim geçişlerinde artığına dikkat çeken Yeşilot, doğru beslenme ile bu şikâyetlerin ortadan kaldırabileceğini vurguladı.

Ülser gibi mide rahatsızlıkları çekenlerin daha da dikkatli olmasını isteyen Yeşilot, şu tavsiyelerde bulundu: "Çok yağlı ve ağır yiyeceklerden kesinlikle kaçınılmalı. Et tüketiminde haşlama ve ızgara tercih edilmeli. Yemeğe çorba ile başlanmalı. Çok soğuk ve çok sıcak yemekten kaçınılmalı. Aşırı baharatlı, tuzlu, çok acılı, çok tatlı yemeklerden uzak durulmalı. Mevsim sebze ve meyveleri tercih edilmeli. Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalı. Stres yapılmamalı."

YEMEKTEN SONRA BİR MÜDDET DİNLENİN

Yemekten sonra hemen hareket edilmesinin doğru olmadığını ifade eden Yeşilot, bir süre dinlenilmesinin çok faydalı olduğunu kaydetti.

Yeşilot, "Yemekten sonra hemen hareket etmek, ağır hareketlerde bulunmak bilinenin aksine sindirimi zorlaştırıyor. Yemekten sonra en az yarım saat dinlenilmeli. Yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı. Çay ve meyvelerde birer saat arayla tüketilmeli. Yakmadan 3-4 saat önce yeme ve içme bırakılmalı." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber