112'yi en çok öğrenciler meşgul ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2009 16:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Afyonkarahisar'da 112 Acil Servisi telefonla meşgul edenlerin başında öğrenciler geliyor. Afyonkarahisar Sağlık İl Müdürü Necip Yemenici, okulların açılmasıyla birlikte 112'yi arayıp gereksiz yere meşgul eden öğrenci sayısında büyük artış yaşandığını söyledi.

Sağlık Müdürü Yemenici, 112 Acil Servisine, günde 3 bin 500 civarı arama geldiğini, bu aramalardan sadece 70 ile 100'ünün gerçek olduğunu kaydetti. Geri kalan asılsız aramaların yarısından fazlasının öğrenciler tarafından yapıldığını aktaran Yemenici, "Okullar açılınca, gereksiz ve asılsız aramalarda artış oldu. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bu aramaların yüzde 50'den fazlasının öğrenciler tarafından okullardaki ankesörlü telefonlardan yapıldığını tespit ettik." dedi.

Öğretmen ve velilerin, 112 Acil Servisi'nin gereksiz yere aranmaması konusunu öğrencilere anlatması gerektiğinin altını çizen Müdür Yemenici, "Bir vaka için birkaç kez arama yapıldığı düşünülürse toplam 200 görüşme vaka ile ilgili olmaktadır. Geriye kalan 3 bin 300 aramanın en çoğu öğrenciler tarafından yapılıyor. Ayrıca, yeni telefonu denemek isteyenler ile canı sıkılıp da sohbet etmek için arayanların sayısı da az değil. Öte yandan, susması için eline oyuncak diye verilen çocuklar tarafından da çok sayıda arama gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

Okullarda teneffüs saatlerinde aramaların arttığına, ders saatlerinde ise azaldığına değinen Yemenici, arayan kişinin merkez tarafından çeşitli sorularda olay ve hastalıkla ilgili sorgulandığını, bunun da ihtiyacı olan kişilerde gerginliğe sebep olduğunu söyledi. Gereksiz aramalar yüzünden ihtiyaç sahipleri ile iletişimde ve danışmanlık hizmeti verilmesinde sıkıntı oluştuğuna dikkat çeken Yemenici, "Servisi arayan kişilerin telefon numaraları merkezimizde görülebilmekte ve tekrar araması engellenmektedir. Ancak engellenen numara sahibi veya yakınlarının acil ambulans ihtiyacı olabileceği düşüncesiyle bu engelleme kısa süreli tutuluyor. Canı sıkılan 112'yi arıyor. Daha hızlı ve daha kaliteli 112 acil ambulans hizmeti için gereksiz yere aramama yapılmaması istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber