ÖSS tercihleri eğitim ve sağlıkta yoğunlaşıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ek yerleştirmede bölümler arasında en fazla sağlık bilimleri ve eğitim fakültelerinin tercih edildiği görülüyor. Hukuk fakülteleri ile psikolojik rehberlik ve danışmanlık bölümleri de adayların ilgi alanında

Üniversitelerde birinci yerleştirmede olduğu gibi en fazla tercihi yine sağlık bilimleri ve eğitim fakülteleri alıyor. Hukuk fakültesi ile psikolojik rehberlik ve danışmanlık bölümü de adayların en fazla ilgi duydukları alanların başında geliyor.

Peki bu alanlarda yeterince kontenjan var mı? Puanları ne kadar yükselir? Yeni açılan programlarda taban puan ne olur?

Tıplarda 50'ye yakın açık var

Yeni açılan tıp fakültelerinin sayısı fazla değil. Eczacılık ve diş hekimliği fakülteleri de öyle, ama yardımcı sağlık personeli alanında bir hayli bölüm var. Hemşirelikten fizik tedaviye kadar. Eminim hepsi de havada kapışılacak. Tıp fakültelerinde 50'ye yakın açık var.

İşte bunlardan bazıları: Dokuz Eylül Üniversitesi 2, Ege Üniversitesi 1, On Sekiz Mart Üniversitesi 1, Fırat Üniversitesi 1, Karaelmas Üniversitesi 1, Acıbadem Üniversitesi 3, Bilim Üniversitesi 3, Maltepe Üniversitesi 4, Yakındoğu Üniversitesi 24.

Yeni açılan, sağlıkla ilgili bölümlerden bazıları da şöyle: Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Beslenme ve Diyetetik, Ahi Evran Üniversitesi'nde Ebelik, Atatürk Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik, Gazi Üniversitesi'nde Beslenme ve Diyetetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Gaziantep Üniversitesi'nde Ebelik, Arel Üniversitesi'nde Beslenme ve Diyetetik ile Hemşirelik, Bilim Üniversitesi'nde Sağlık Kurumları İşletmeciliği, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde Hemşirelik, Okan Üniversitesi'nde Hemşirelik, 19 Mayıs Üniversitesi'nde Beslenme ve Diyetetik, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Sağlık Yönetimi.

Hukuktaki boş kontenjanlar

Hukuk fakültelerinde ise durum daha iyi. 143 açık var. İçlerinde burslu olan da var, ikinci öğretim olan da. Puanlar ise 268 ile 369 arasında değişiyor. Yani tam 100 puanlık bir aralık var. Sonuçta onlar da hukukçu olacak, diğerleri de!

KKTC mi, Balkanlar mı yoksa Avrupa ya da ABD mi?

Üniversite adayları içinde yurtdışı açılımı yapmak isteyen aday sayısı da çok fazla. Çünkü, Türkiye'deki öğrenim ücretleriyle kıyaslandığında bu yükseköğretim kurumları çok daha makul düzeyde. Bu da veli ve öğrencilerin kafasını karıştırmaya yetiyor da artıyor.

Vakıf üniversiteleri yeterince yaygın değilken, KKTC üniversiteleri bir hayli gözdeydi. Ama şimdi neredeyse her sokak başında bir vakıf üniversitesi var. Bu yüzden de KKTC ekonomisini ve sosyal yaşamını ayakta tutan üniversiteler bir hayli zorda.

Dudak kıvırmayın

Bu konuya çözüm üretmesi gereken makamlar ise tam anlamıyla derin uykuda. Ne hükümet ne de üniversite kurucu ve yöneticileri yeni açılımlar getirebiliyor. Peki Türkiye'de vakıf üniversiteleri ya da diğer yurtdışı üniversitelerle kıyaslandığında KKTC üniversiteleri gitmeye değer mi, değmez mi?

KKTC'de, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi, uluslararası standartlarda çok iyi üniversiteler var. Son açılan KKTC ODTÜ bu çıtayı daha da yükseltti. Dudak kıvırmak yerine, yakından tanıma olanağı bulursanız, eminim ki macera değil, farklı bir gelecek yakalayabilirsiniz.

KKTC çok önceki yıllarda olduğu gibi macera adası olmaktan çoktan çıktı. Kumarhaneler öğrencileri etkilemiyor. Hükümetler de, halk da, üniversite kurucuları da artık öğrencilere karşı çok daha toleranslılar.

Eğlenmek için gidenler özellikle dökülüyor. Ama ciddiye alanlar da kendilerini çok iyi koşullarda yetiştirme fırsatı yakalayabiliyorlar.

Yine Türkiye'de olduğu gibi, gözleri paradan başka bir şey görmeyen üniversiteler yok mu? Dünyanın her yerinde olduğu gibi orada da var. Bu yüzden, tercih etmeden önce kuruluşlarından yabancı öğrenci sayılarına kadar hemen her şeyi araştırmalısınız.

Düne kadar yüzüne bakılmayan Balkan ülkeleri üniversiteleri ise Bulgaristan, Romanya ve diğer bölge ülkelerinin AB'ye girişiyle cazip hale geldi. Ücretler de makul. Ama ne kadar oturdular ve ne kadar kabul görüyorlar, onu da zaman gösterecek.

İyi olan Avrupa ve ABD üniversitelerinin ise çok özel sınavları ve çok özel koşulları var. Onlara böyle son dakikada girmek kolay değil. En az bir yıl önceden yazışmalarının başlaması gerekir. Çatkapı alanlar ise iyi düşünülmelidir.

SORU - CEVAP

SORU: 2008'de 280 gibi bir puanla ek yerleştirmeyle edebiyata girenler oldu. Ayrıca 2009 ÖSS'de Balıkesir, 306'lık tarih bölümüne 281 ile öğrenci aldı. Bu yerleştirmeler mümkün olabilir mi? Ben de 280 yaptım. Ek yerleştirmeyle devlet üniversitesinin tarih veya edebiyat bölümüne girebilir miyim ya da bu puanla girebileceğim devlet üniversitesinin herhangi bir bölümü var mı?

CEVAP: Puanlar, her yıl yeniden oluşuyor. Birinci yerleştirmede herkes her yeri yazabilir. İlgi az olduğunda puanlar düşebilir. Fen ve edebiyat fakültelerinin tüm bölümlerinde puanlar bu yıl çok düştü. Çünkü on binlerce mezunu işsiz. Sadece Uludağ, Atatürk ve İstanbul Üniversitesi FEF öğrencilerine öğretmenlik formasyonu veriliyor.

SORU: Benim merak ettiğim konu şu: Mesela kılavuzda Afyon Beslenme ve Diyetetik bölümünün puanı yazmıyor, yeni açıldığı için. SAY-1'den 305 puan almış biri, bu bölümü tercih etse ölü tercih mi olur? Sonuçta diğer üniversitelerde bu bölümün puanı yüksek.

CEVAP: Hayır, neden ölü tercih olsun ki? Kaldı ki yüksek puanlı öğrencilerin çok önemli bir bölümü zaten birinci yerleştirmede bir yerleri kazandıkları için şimdi başvuru hakları bulunmuyor.

SORU: Vakıf üniversitelerini düşünüyorum. Bunun dışında hemşirelikte açık olan vakıf üniversitelerini tercih etmeyi düşünüyorum paralı olarak. Vakıf üniversitelerinin hepsi SAY-1 ile alıyor. Bazısı 263 puan, bazısı 270 puan. Benim puanım ise 281. Sizce yeni açılan vakıf üniversitelerinde hemşireliğe girme olasılığım var mı?

CEVAP: Şansını denemelisin. Normalde girmen gerekir. Ama iş garantisi olduğu için sağlıkla ilgili tüm bölümlere fazlasıyla ilgi var. Ancak üniversite seçerken çok dikkatli olmalısın. Altyapılarını çok iyi araştırmalısın.

SORU: Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ama yine de cevabını bulamadığımız sorular var. Mesela tablo 4 kontenjan bölümünde 50/2 gibi okul birincisi kontenjanı 2. Yani geriye 48 kontenjan kalıyor, doğru mu anlıyorum? Bir de sözel bölüm 3B tablosundan özel güvenlik bölümünü seçebilir miyiz? Ayrıca Ayvacık MYO bankacılık ve sigortacılık yazabilir miyiz?

CEVAP: Lise birincisi kontenjanları diğerlerinden ayrı. Elbette diğer bölümler de tercih edilebilir. Ama meslek lisesi mezunlarının önceliği ve avantajları var.

SORU: Celal Bayar Üniversitesi İktisat 2. öğretim 268.400 puanla kapamış en son. Benim de EA 2 puanım 266.770. İlk tercihime bunu yazarsam tutar mı? Boş kontenjanı da 6 kişi.

CEVAP: Puanınız daha düşük olduğu için bu bölümü tercih hakkınız yok. Yazarsanız ölü tercih olur. Muhtemelen puanı da yükselecektir.

SORU: Normal lise mezunuyum. EA 1 puanım 263, EA 2 puanım ise 235. Tercih edemeyeceğim ön lisans bölümleri ve tercih edebileceğim ön lisans bölümlerini yazabilir misiniz?

CEVAP: Taban puanı belli olanlardan sizin puanınızdan daha düşük olanlar ile yeni açılanların tümünü seçebilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber