MEB'den müdür ve müdür yardımcılığı sınavı bilgilendirme açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ekim 2009 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Ata ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecek olan müdür ve müdür yardımcılığı sınavına yapılacak başvurularda bazı hususlarda tereddüde düşüldüğü Bakanlığımıza ulaşan yazılı ve sözlü başvurulardan anlaşıldığından aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

Bilindiği gibi, Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik 13/08/2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 15/09/2009 tarihli ve 2009/73 sayılı Genelgeyle de uygulamaya yönelik açıklamalar yapılmıştır. Tereddüt konuları Yönetmelik hükümleri ve Genelgedeki açıklamalar çerçevesinde değerlendirildiğinde;

1- Yönetmeliğin 25 inci maddesine göre; bir yıldan az olmamak kaydıyla müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde (asaleten (C) tipi eğitim kurumu müdürlüğünde) geçmiş sayıldığından, bir yıl ve daha fazla süreyle müdür yetkili öğretmen olarak halen görev yapanlar ile daha önce bu görevi yapmış olanlar üç yıl süreyle öğretmenlik yapmış olma şartı aranmadan müdür ve müdür yardımcılığı sınavına girebilecektir.

2- İlgi (a) Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrasında; eğitim kurumunu eğitim öğretime açmak kaydıyla kurucu müdür olarak geçirilen sürelerin üçüncü kademe yöneticiliğinde (asaleten (C) tipi eğitim kurumu müdürlüğünde) geçmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır. Bu hüküm çerçevesinde eğitim kurumunu eğitim öğretime açmak kaydıyla kurucu müdürlük görevinde geçen süreler, üçüncü kademe yöneticiliğinde geçmiş sayıldığından, üç ay süreyle kurucu müdürlük görevini yapmış olanlar üç yıl süreyle öğretmenlik yapmış olma şartı aranmadan müdürlük sınavına girebileceklerdir.

3- Daha önce öğretmenlik yapmış olup, halen genel idare hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda (Örneğin, halen şef veya şube müdürü olanlar ) görev yapanların durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliklerine Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında duyuru yapılmaksızın ve zamana bağlı olmadan atanmaları mümkün olduğundan, bugün itibariyle eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında olmayan ilgililer müdürlük ve müdür yardımcılığı sınavlarına giremeyeceklerdir.

4- İlgi (b) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin (ç) bendinde yer alan; ?Açıktan atama: Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim öğretim hizmetleri sınıfı öğretmen kadrolarında adaylığı kaldırıldıktan sonra ayrılanlardan tekrar atanmak isteyenler ile yüksek öğretim kurumlarında en az iki yıl süreyle öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi olarak çalışmış olanlardan asıl öğretmen olarak atanacaklar,? hükmü dikkate alınarak yükseköğretim kurumlarında en az iki yıl süreyle okutmanlık ve öğretim görevliliği yapmalarına bağlı olarak Bakanlığımız kadrolarına öğretmen olarak atananlar, okutmanlık ve öğretim görevliliğinde geçen bu süreleri Yönetmeliğin 7 nci maddesinde yönetici olarak atanacaklarda aranan genel şartlar arasında yer alan Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak geçirilmesi gereken üç yıllık sürenin hesaplanmasında değerlendirmeye alınarak müdür yardımcılığı sınavına girebileceklerdir.

5- İlgi (c) Genelgenin 3 üncü maddesinde; ?İlgi Yönetmeliğin 7 nci maddesinde yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar arasında Bakanlık kadrolarında en az üç yıl

öğretmen olarak görev yapmış olma şartı öngörülmüştür. Bu sürenin hesaplanmasında özel öğretim okul ve kurumlarında öğretmen olarak, sözleşmeli öğretmenlikte, askerlikte ve asker öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınmayacaktır.? denilmiştir. Buna göre, özel öğretim okul ve kurumlarında öğretmen olarak, sözleşmeli öğretmenlikte, askerlikte ve asker öğretmenlikte geçen süreler hariç, resmi eğitim kurumlarında üç yıl öğretmenlik yapmamış olanlar müdür yardımcılığı sınavına giremeyeceklerdir.

6-5450 Sayılı Kanun kapsamında Bakanlığımıza devredilen eğitim kurumlarında görev yapanların devir öncesindeki yöneticiliklerinin ilgi (a) Yönetmelik kapsamında emsali yöneticiler gibi değerlendirileceğine yönelik olarak daha önce açıklama yapılmış olup, buna göre ilgilerin devir öncesinde asaleten yapmış oldukları yöneticilikleri Yönetmelikteki emsali yöneticiler gibi değerlendirilecektir.

Personel Genel Müdürlüğü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber