8 Ekim tarihli Anayasa Mahkemesi kararları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ekim 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

8 Ekim 2009 Perşembe Günü Saat 09.30'da Yapılan Mahkeme Toplantısında Görüşülen Dosyalar ve Sonuçları

Temsil tazminatı ödemesi iptal edilmeyecek

- Anayasa Mahkemesi, yüksek hakimlik tazminatı öngörülen kadrolarda bulunanlardan Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek olanlara temsil tazminatı verileceğini öngören yasa hükmünün iptal istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesi Heyeti, bugünkü toplantıda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 4505 sayılı "Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkında Kanun"un 5. maddesinin (a) fıkrasının, kamu görevlileri ve hakim savcılar yönünden iptali istemiyle yaptığı başvuruyu sonuçlandırdı.

Heyet, düzenlemenin iptal istemini, "hakimler ve savcılar" ile "devlet memurları ve diğer kamu görevlileri" yönünden reddetti.

Askeri hakimler kanunu'na kısmi iptal

- Anayasa Mahkemesi, Askeri Hakimler Kanunu'nun, "subay sicil belgesini düzenlemeye ve sicil vermeye yetkili idari sicil üstleri"ni belirleyen maddesinin bazı bölümlerini iptal etti.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Birinci Daire Başkanlığı, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanununun 1611 sayılı Yasa ile değiştirilen 12. maddesinin (B) bendindeki "subay sicil belgesini düzenlemeye ve sicil vermeye yetkili idari sicil üstleri"ni belirleyen düzenlemenin bazı bölümlerinin iptallerine karar verilmesi istemiyle, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Heyet, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu'nun 1611 sayılı Yasa ile değiştirilen 12. maddesinin (B) bendinin, ilk paragrafındaki "Subay sicil belgesini düzenlemeye ve sicil vermeye yetkili idari sicil üstlerinden birinci sicil üstü"nün sayıldığı düzenlemenin, "sicili düzenlenecek askeri hakim subayın kuruluş bağlantısına göre nezdinde askeri mahkeme kurulan komutan veya askeri kurum amirinin birinci sicil üstleri olduğunu" düzenleyen bölümünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, aynı maddenin (1) numaralı alt bendindeki, "Kıdemli hakimler, birlikte çalıştıkları hakimlerin birinci sicil üstleridir" hükmünün de iptaline karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nden Kuran kursu kararı

- Anayasa Mahkemesi, ilköğretimin 5. sınıfını bitirenler için tatil döneminde yaz Kuran kursları açılabileceğini öngören kanun hükmünün iptal istemini reddetti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, baktığı bir davada, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu'na 1999 yılında eklenen Ek Madde 3'ün birinci fıkrasının üçüncü tümcesi ile ikinci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Yüksek mahkeme, bu hükümlerin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemini esastan görüşecek karara bağladı.

Heyet, Ek Madde 3'ün birinci fıkrasının üçüncü tümcesindeki, "ilköğretimin 5. sınıfını bitirenler için tatillerde ve Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetiminde yaz Kur'an kursları açılır" ibaresi ile "Kur'an kurslarının açılış, eğitim öğretim ve denetimleri ile bu kurslarda okuyan öğrencilerin barındığı yurt veya pansiyonların açılış ve çalışmalarına dair hususların yönetmelikle düzenleneceği" öngören hükmün iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Anayasa Mahkemesi, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devrini öngören kanun hükümlerinin iptal istemini reddetti

CHP, 5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na Devredilmesine Dair Kanun'un, devre ilişkin hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.

Yüksek Mahkeme, bugünkü toplantısında davayı esastan görüşerek karara bağladı.

Heyet, Kanunun, "Sağlık birimlerinin Bakanlığı'na devri" başlıklı 4. maddesindeki "SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri ve buna bağlı olarak aynı maddedeki devir işlemlerinin nasıl yapılacağını" öngören hük ümlerinin iptal istemini reddetti.

Esas Sayısı Konusu İnceleme Evresi Verilen Kararın Sonucu
2005/29 Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 27.1.2000 günlü, 4505 sayılı Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkında Kanun'un 5. maddesinin (a) fıkrasının ?hakimler ve savcılar? yönünden iptaline karar verilmesi istemi. Esas -4505 sayılı Yasa'nın 5. maddesinin (a) fıkrasının, ?hakimler ve savcılar? ile ?Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri? yönünden REDDİNE.
2005/13 İstanbul Milletvekili Ali TOPUZ, İzmir Milletvekili Kemal ANADOL ile birlikte 125 milletvekili 6.1.2005 günlü, 5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun'un 4. maddesinin; 1- Birinci fıkrasının ilk tümcesinin, Sosyal Sigortalar Kurumu yönünden, 2- (b) bendinin (2) numaralı alt bendinin birinci, üçüncü ve son tümcelerinin, 3- (g) bendinin, iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemi. Esas

- REDDİNE,

- Yürürlüğünün durdurulması isteminin REDDİNE,

2005/16 Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu 22.6.1965 günlü, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 22.7.1999 günlü, 4415 sayılı Yasa'nın 1. maddesiyle eklenen Ek Madde 3'ün, birinci fıkrasının üçüncü tümcesi ile ikinci fıkrasının iptaline ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemi. Esas

-REDDİNE, OYÇOKLUĞUYLA,

- Fıkra ve tümceye yönelik iptal istemleri hakkında reddine karar verildiğinden, yürürlüğün durdurulması isteminin de REDDİNE.

2007/94 Danıştay Onbirinci Dairesi 29.3.2003 günlü, 4833 sayılı 2003 Malî Yılı Bütçe Kanunu'nun 51. maddesinin (m) fıkrasının iptaline karar verilmesi istemi. Esas

- 4833 sayılı Yasa'nın 51. maddesinin (m) fıkrasına ilişkin esas incelemenin, fıkranın ikinci paragrafı ile sınırlı olarak yapılmasına, - 4833 sayılı Yasa'nın 51. maddesinin (m) fıkrasının ikinci paragrafının dışında kalan bölümlerinin itiraz başvurusunda bulunan Mahkeme'nin bakmakta olduğu davada uygulanma olanağı bulunmadığından, bu bölümlere ilişkin başvurunun Mahkeme'nin yetkisizliği nedeniyle REDDİNE,

-4833 sayılı Yasa'nın 51. maddesinin (m) fıkrasının ikinci paragrafının İPTALİNE.

2006/105 Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Birinci Daire Başkanlığı 26.10.1963 günlü, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu'nun 17.7.1972 günlü, 1611 sayılı Yasa'nın 1. maddesiyle değiştirilen 12. maddesinin (B) bendinin, 1- İlk paragrafının ?? Sicili düzenlenecek askerî hâkim subayın kuruluş bağlantısına göre nezdinde askerî mahkeme kurulan komutan veya askerî kurum amiri; ?? bölümünün, 2- (1) numaralı alt bendinin ?Kıdemli hâkimler, birlikte çalıştıkları hâkimlerin; askerî savcılar, birlikte çalıştıkları yardımcı savcı ve savcı yardımcılarının; ?? bölümünün, iptallerine karar verilmesi istemi. Esas 357 sayılı Yasa'nın 17.7.1972 günlü, 1611 sayılı Yasa'nın 1. maddesiyle değiştirilen 12. maddesinin (B) bendinin; 1- İlk paragrafının ?? Sicili düzenlenecek askerî hâkim subayın kuruluş bağlantısına göre nezdinde askerî mahkeme kurulan komutan veya askerî kurum amiri; ?? bölümünün İPTALİNE, 2- (1) numaralı alt bendinin ?Kıdemli hâkimler, birlikte çalıştıkları hâkimlerin; ... ibaresinin İPTALİNE, 3- Kalan bölümünün, itiraz başvurusunda bulunan Mahkeme'nin bakmakta olduğu davada uygulanma olanağı bulunmadığından, bu bölüme ilişkin başvurunun Mahkeme'nin yetkisizliği nedeniyle REDDİNE.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber