Yargıda atamalı günler

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Ekim 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tartışmaların odağındaki HSYK bu adli yıl içerisinde Yargıtay'a 25, Danıştay'a 3 üye seçecek. 12. Ağır Ceza'ya heyet atayacak olan HSYK, güz kararnamesini karara bağlayacak

Yeni adli yıl ile birlikte yargıdaki tartışmalar da alevlendi. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tüm dinleme kayıtlarını tek tek incelenmesi yönündeki kararı ile başlayan süreç, önümüzdeki dönemde HSYK'nın yeni üye seçimleri ve güz kararnamesi ile iyice gerilecek. HSYK, Danıştay'a 3 üye seçecek, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 4 üyesini atayacak. Yaz kararnamesinin kilitlenmesine neden olan Ergenekon savcıları ve hakimleri ile ilgili krizin yeniden çıkması da bekleniyor.

GÖZLER HSYK'NIN ÜZERİNDE

Adli tatil başlamadan önce Ergenekon sanıkları ile bazı üst düzey yargı mensuplarının ilişkilerinin günyüzüne çıkması, yeni adli yılın çok sıcak tartışmalara gebe olduğunun ilk işareti olarak gösterilmişti. Özellikle Ergenekon savcılarının görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili tartışmaların, HSYK'nın güz kararnamesi ile yeniden gündemin ilk sıralarına tırmanması bekleniyor. HSYK'nın bazı üyelerinin Ergenekon sanıklarıyla olan samimi ilişkilerinin deşifre olmasının da tartışmaları daha da alevlendirmesi bekleniyor.

YARGITAY'A 25 DANIŞTAY'A 3

Ergenekon'un Kent Otel Toplantıları'nın müdavimi Başkanvekili Kadir Özbek ile üye Ali Suat Ertosun'un görev yaptığı HSYK, öncelikle Yargıtay'da boş olan 25, Danıştay'da boş olan 3 üyelik için seçim yapacak. Kurul, aynı zamanda Ankara'ya yeni kurulan 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeni üyeler seçecek. Yeni mahkeme başkanlığına son zamanlarda aldığı tüm kararlar toplumda tartışma yaratan Sincan 1.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın ismi geçiyor.

KCK SAVCISI SESSİZCE ALINDI

HSYK'nın yaz kararnamesi görüşmeleri sırasında özellikle KCK soruşturmasına bakan hakim-savcılar ile faili meçhul cinayetleri araştıran, aynı zamanda da Albay Cemal Temizöz'ün yargılamasını yapan hakim-savcıların görevden alınması talepleri gündeme gelmişti. KCK soruşturmasını yürüten özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Ergün Tokgöz geçtiğimiz günlerde sessizce görevden alınarak yerine İsmail Aksoy getirilmişti.

GÜZ KARARNAMESİ GELİYOR

HSYK'daki kararname tartışmalarının odağında Ergenekon savcılarının görevden uzaklaştırılması teklifi yer almıştı. Ali Suat Ertosun'un gündeme getirdiği ve korsan kararname taslağı olarak adlandırılan liste Adalat bakanlığı tarafından reddedilmişti. HSYK, Adalat Bakanı olmadan Ergenekon savcıları hakkında soruşturma yapılmasını talep eden bir karar almıştı. Adalet Bakanlığı, Ergenekon savcıları için iki Adalet Başmüfettişi görevlendirdi. Müfettişler soruşturmalarını sürdürüyor. Güz Kararnamesi toplantılarının ilk gündeminin de Ergenekon savcıları olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Gazeteciler adli abluka altında

Önümüzdeki günlerde özellikle Ergenekon süreci hakkında haber yapan gazetecileri de zor günler bekliyor. Gazetecilere sadece Ergenekon süreciyle ilgili iki bine yakın dava açıldı. Aynı şekilde misyonerlerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi dosyasında da gazetecilere çok sayıda dava açıldı. Bakırköy Savcısı Ali Çakır'ın Ergenekon ve benzer süreçler nedeniyle gazetecilere açtığı dava sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Bu davaların hemen tamamında karar bu adli yıl içinde verilecek. Bazı gazetecilerin hapse girmesi sözkonusu olabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber