Özel okullardaki etüt çalışmasına devam edilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2009 10:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), şartları uygun olan özel ilköğretim okullarının, haftada 10 ders saati geçmemek ve not ile değerlendirmemek koşuluyla etüt çalışması yapabileceklerini bildirdi.

Kız meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümü mezunlarının da özel ana okulları ile özel ilköğretim okullarının ana sınıflarında usta öğretici olarak görevlendirilebilecekleri belirtildi.

Danıştay, okul öncesi öğretmenliği alanında öğretmen yerine usta öğretici görevlendirilemeyeceği gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığının usta öğretici alımıyla ilgili yayımladığı genelge ve eklerinin yürütmesini durdurmuştu. MEB, bunun üzerine kadrosuz usta öğretici alımı başvurusunu iptal ederek, okul öncesi alanında sözleşmeli öğretmen atamıştı.

Alınan bilgiye göre MEB, il milli eğitim müdürlüklerine "Usta öğreticiler ve etüt çalışmaları" konulu yazı gönderdi.

Yazıda, kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının, özel ana okulları ve özel ilköğretim okullarının ana sınıfında görevlendirilmesi ve özel ilköğretim okullarında yapılan etüt çalışmaları konusunda açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

Milli Eğitim Temel Kanunu'ndaki, "uzman ve usta öğreticiler" başlıklı 47. maddeye değinilen yazıda, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ndeki "Kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bö lümü mezunları, özel okul öncesi eğitim ve özel öğretim kurumlarında usta öğretici olarak görevlendirilebilir" hükmüne yer verildi.

Yazıda, şöyle denildi:

"Bu konuda Danıştay 2. Dairesinin 20 Ağustos 2009 tarihli yürütmenin durdurulması kararında, Bakanlığımıza bağlı resmi okul öncesi eğitim kurumlarında görevlendirilecek usta öğreticilerin hangi öğretim şartlarını taşıması gerektiği açıklanmıştır.

Danıştay 2. Dairesinin yürütmenin durdurulması kararıyla hangi mevzuatın yürürlüğünün durdurulduğu belirtilmiş olup, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi böl ümü mezunlarının özel ana okulları ve özel ilköğretim okullarının ana sınıflarında görevlendirilebileceklerine ilişkin hükmü hakkında verilmiş bir yargı kararının bulunmadığı, bu konuda söz konusu yönetmelikte hüküm bulunduğundan, resmi benzeri kurumlar için düzenlenen mevzuat hükümlerinin uygulanamayacağı da açıktır.

Bu nedenle kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının, Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan özel ana okulları ve özel ilköğretim okullarının ana sınıflarında usta öğretici olarak görevlendirilmesine devam edilecektir."

Yazıda ayrıca, Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan özel ilköğretim okullarında, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının kararı gereğince "İlköğretim Okulu Haftalık Ders Çizelgesi"ne ilave olarak isteyen ve şartları uygun olanların haftada 10 ders saatini geçmemek ve not ile değerlendirmemek üzere etüt çalışması yapılmasına devam edileceği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber