BDDK, 'ortak ATM komisyon oranlarını' duyurmayan bankaları uyaracak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Ekim 2009 22:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CAHİT SARAÇOĞLU

BDDK, 'ortak ATM komisyon oranlarını' tüketicilere duyurmayan bankaları uyaracak. Bankalara, kendi ATM'sini kullandırırken, tüketicilere uygulayacağı komisyon oranları konusunda bilgi vermesi gerektiğini bildirecek

Uygulamanın kartlardan alınan yıllık üyelik aidatı gibi yasal olmadığı ortaya çıktı. Kaynaklar, kartlara uygulanan aidata itiraz edildiği gibi ortak ATM uygulamasındaki fahiş komisyon oranlarına da itiraz edilebileceğini belirtti

Bankaların ortak ATM üzerinden tüketicilere ne kadar ve nasıl bir ücret uygulanacağı olayına pasif kaldığı yönünde eleştirilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), harekete geçiyor. BDDK, 'ortak ATM komisyon oranlarını' tüketicilere duyurmayan bankaları uyaracak. Bankalara, kendi ATM'sini kullandırırken, tüketicilere uygulayacağı komisyon oranları konusunda bilgi vermesi gerektiğini bildirecek.

ÇOK ELEŞTİRİLDİ

Bankaların 1 Ekim'den itibaren uygulamaya geçen ortak ATM'lerde sessiz sedasız yürürlüğe koydukları komisyon oranlarını Yeni Şafak geçtiğimiz hafta 'Ortak ATM'ler soygunu' şeklinde gündeme getirdi. Haberin çıkmasının ardından tüketici örgütleri bankaların ortak ATM kullanımı üzerinden birbirlerinden farklı miktarlardaki fahiş komisyon oranı belirlemelerinin, tüketici hakları yönünden yasal olmadığı dile getirirlerken, BDDK'nın da olaya kayıtsız kalmasını eleştirdiler.

'BİLGİLENDİRİN' ÇAĞRISI

Kamuoyundaki eleştiriler üzerine BDDK'nın da harekete geçerek, bankalara 'tüketicileri komisyon oranlarınız hakkında bilgilendirin' çağrısında bulunacağı öğrenildi. Bu kapsamda bankalara bir yazı ile 'tüketicilere uyguladığınız oranları açık şekilde bildirin' uyarısının yapılacağı belirtildi.

ORAN BELİRTİLMELİ

Kesilecek komisyon oranının ATM'den para çekilirken olmasının gerektiğine de dikkat çeken ilgili çevreler, vatandaş ATM'den para çekerken, 'çektiğiniz tutardan şu kadar komisyon kesilecek' şeklinde uyarılmasının önemli olduğunu belirttiler.

Rekabet ihlaline itiraz edilebilir

Konuya yakın kaynaklar ise bankaların tüketicileri bilgilendirme gereği duymadan sessiz sedasız uygulamaya koydukları komisyon oranlarına itiraz edilebileceğini belirttiler. Komisyon oranları arasındaki yüksek farkın vatandaşların ATM teşkilatı fazla olan bankaya yönelecek şekilde konulduğuna dikkat çe-kilirken, fahiş oranlarının 'rekabet ihlali' yarattığına

da işaret edildi.

Bankalar herhangi bir ücret almaz, alamaz!

Bankaların verdikleri hizmetler karşılığında herhangi bir isim altında ücret almalarının yasal olmadığını vurgulayan yetkililer, bu çerçevede yasal olmayan, itiraz edilince iptal ettirilen kredi kartlarındaki yıllık üyelik aidatlarında olduğu gibi ortak ATM kullanımındaki komisyon oranlarının da yasal olmadığını, itiraz edilerek iptal ettirilebileceğini belirttiler. Öte yandan Sanayi Bakanı Nihat Ergün de, daha önce de söylediği gibi, ortak ATM uygulaması ile ilgili, bankalarca belirlenen ücretlerin incelemeye alındığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber