Zorunlu eğitimde yüzde 8'lik ?fire'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 23:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

SİBEL KAHRAMAN İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre ilköğretime başlayanların yüzde 8'i zorunlu olduğu halde okulu bitirmeden ayrılıyor, yüzde 25'i liseye gidemiyor

Özellikle kız çocuklarının okula gitme oranını arttırmak için çeşitli kampanyalar düzenlenirken, okula başlayan birçok çocuk da ara kademelerde eğitim ve öğretimi bırakıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2008-2009 verilerine göre, ortaöğretimde 14-17 yaş grubunda okullu olması gereken çağ nüfusu İstanbul için 812 bin. Türkiye içinse 5 milyon 8 bin. Okula gidebilen öğrenci sayısına bakıldığında ise bu rakam oldukça düşüyor. Aynı yaş grubunda okula giden öğrenci sayısı İstanbul'da 510 bin, Türkiye genelinde 2 milyon 931 bin.

Ortaöğretimde yüzde 30

Eski Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer'in yaptığı çalışmaya göre, ortaöğretimde bir üst sınıfa geçemeyen öğrenci oranı yüzde 25'lere çıkıyor. 1999-2000 eğitim öğretim yılında birinci sınıfa başlayan 1 milyon 260 bin öğrencinin yüzde 8'i ilköğretim son sınıfa ulaşamadı.

2005-2006 eğitim öğretim yılında ilköğretimi bitiren 1 milyon 246 bin öğrencinin yüzde 25'i ortaöğretime kayıt yaptırmadı. Yine lise birinci sınıfta kayıtlı öğrencilerden yüzde 24.70'i üst sınıfa geçemedi. 2007 yılında ortaöğretim son sınıfta okuyanların yüzde 30'u mezun olamadı. Yine aynı yıl ilköğretimi bitirenlerin yüzde 45'i ortaöğretime kayıt yaptırmadı.

Dinçer, okulda olması gereken milyonlarca çocuğa eğitim verilemediğini belirterek, ?Rakamlar çok ciddi ve önemli. Bu çocukların çok hızlı bir şekilde önümüzdeki yıllarda okul ortamında eğitim öğretim görmeye dahil edilmesi gerekir? dedi.

?Sistem dışına itiliyor'

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevat Celep, lise birinci sınıfta bir yıl kalan öğrencinin ikinci yıl da kaldığı takdirde sistem dışına itildiğini belirterek, ?Bu öğrenciler ancak açık liseye kayıt yaptırabiliyorlar. Halbuki bir meslek kazanacak yaygın eğitime gitmesi gerekiyor. Ama biz sokağa atıyoruz. Öğrencinin eğitim düzeyine göre meslek edindirmeye yönelik kurslar bulunmalı. Lisenin herhangi bir kademesinden ayrılanlara da buralar adres olarak gösterilmeli? diye konuştu.

Zorunlu eğitimde geriyiz

OECD Bir Bakışta Eğitim 2009 Raporu'na göre de, zorunlu eğitimde oldukça geriyiz. Zorunlu eğitim Almanya'da 18, İspanya ve Danimarka'da 16, Estonya, Meksika, Rusya, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti'nde 15 yaşına kadar sürerken, Türkiye'de 14 yaşında sona eriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber