İstanbul'da engelli çocuklar okulla buluşuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 11:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul'da yeterli sınıf olmadığından eğitim almak için sırada bekleyen engelli çocuklar okulla buluşuyor.

AA muhabirine konuyla ilgili bilgi veren İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürü Halis Kuralay, eğitim almamış bir tek engellinin kalmaması için girişilen seferberlikte okullarda birer birer açılan özel eğitim sınıflarıyla, binlerce engelli çocuğun daha eğitime merhaba dediğini belirtti.

Özel eğitim okulları ve okullardaki özel eğitim sınıflarında geçen yıl yaklaşık 100 bin engelli çocuğun eğitim aldığı İstanbul'da yeterli sınıf olmadığı için neredeyse hepsi zihinsel engelli ve otistik olan 3 bin 237 engelli çocuğun sırada beklediğini belirten Kuralay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün himayesinde Milli Eğitim Bakanlığı desteği ve Türkiye Beyaz Ay Derneği organizasyonuyla yürütülen, ''Eğitim Her Engeli Aşar'' kampanyasının rüzgarı ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun talimatıyla İstanbul'da da engellilerin eğitimine hız verildiğini söyledi.

Kuralay, yapılan planlamalarla, eğitim almak için sırada bekleyen engelli çocukların isimlerinin tek tek çıkarılarak ikamet ettikleri ilçelere göre sınıflandırıldığını, okul yönetimlerinden o ilçede sırada bekleyen engelli çocuklar için özel eğitim sınıfı açmaları istendiğini anlattı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürü Kuralay, çalışmalar sırasında engelli çocukları ikinci planda gören bir anlayışla, ''Ben özel olmayan çocuğuma yer bulamıyorum ki'' şeklinde kendilerine cevap veren bazı okul müdürlerinin direnişleriyle de karşılaşıldığını ifade etti.

-TÜRKİYE'DE ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ YOK-

''Türkiye'de özel eğitim öğretmeni yok'' diyen Kuralay, bu aşamada emekli sınıf öğretmenleri, atanamamış yeni mezun öğretmenler ve diğer branşlardan bin kadar öğretmene özel eğitimle ilgili bir haftalık eğitim verildiğini kaydetti.

Kuralay, öğretmenlerin sınıflarda engelli çocuklara öncelikle öz bakım becerileri kazandıracağını belirterek, ''Çocuklara önce kaşık tutmayı, adını söylemeyi öğretecekler'' dedi.

-EĞİTİM, ÖZEL OKULLARA RAKİP DEĞİL-

İstanbul'da geçen yılın sonunda 2 görme engelliler okulu, 7 işitme engelliler okulu, 25 zihinsel engelliler okulu, 9 otistik çocuklar eğitim merkezi, 1 sokak çocukları eğitim merkezi ve 3 üstün zekalılar eğitimiyle ilgili okul bulunduğu bilgisini veren Kuralay, açılan özel eğitim sınıflarının engellilere eğitim veren özel okullara rakip olmayacağını belirtti.

Kuralay, İstanbul'da engellilere eğitim veren sadece 18 özel okul bulunduğunu ifade ederek, ''Keşke özel sektör büyük olsa, özel eğitim kurumları bu çocukları alsa da biz de 'sırada bekleyen bu kadar çocuğumuz var' demek zorunda kalmasak'' diye konuştu.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürü Halis Kuralay, ayda toplam 10 saat destek eğitimi veren rehabilitasyon merkezlerinin de okullara rakip olması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber