'Ergenekoncu' sözü hakaret kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakırköy 10. Asliye Hukuk Mahkemesi Prof. Dr. Süheyl Batum'a ?Ergenekoncu, Darbesever ve Mezeci? diyen gazeteciyi 10 bin TL tazminat ödeme cezası verdi.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Batum, gazeteci İhsan Dağı'n hakkındaki köşe yazısını yargıya taşıdı. Prof. Dr. Batum, ?Binlerce üniversite öğrencisine demokrasi dersi verdiği? gerekçesiyle kendisinin Ergenekoncu-Darbesever olarak tanımlanmasının kişilik haklarına hakaret olduğu gerekçesiyle 30 bin TL talebiyle manevi tazminat davası açtı.

Dava dilekçesinde, ?Ergenekoncu, demokrasiyi boğan, serbest düşünceyi tahrip eden, kendilerine biat etmeyen kişilere karşı öldürücü bir silah olarak kullanılan bir sıfattır. Bu kelime Türkiye'de korku salmak için ele alınan bir silah olmuştur? diyen Prof. Dr. Batum, Dağı'dan bu sıfat için tazminat talebinde bulundu.

Yazıyı değerlendiren İstanbul Bakırköy 10.Asliye Ceza Mahkemesi, emsal olacak bir karar vererek Dağı'yı 10 bin TL ödemeye mahkum etti. Ergenekoncu sözünün hakaret sayıldığı kararın gerekçesinde ise şu ilginç tespitlere yer verildi:

?Süheyl Batum için Darbesever, Mezeci ve dolaylı da olsa Ergenekoncu tabiri kullanılmıştır. Günümüzde en güncel konu darbedir. Bu yüzden vakti ile önemli mevkilerde olan kişiler halen tutukludur ve yargılanmaktadır yani cezası ağır bir suçtur. Adı geçen davacı da mevkii ve sıfatı olan kişi olarak darbeyi destekleyen kişi anlamında Darbesever, ima yollu olarak Soylu'ya dayanılarak Ergenekoncu, yine üstteki açıklamaya ilaveten gazeteye dayanarak mezeci olarak nitelendirilerek küçük düşürücü tabirler ile hakarete maruz kalmıştır.?

Mahkemenin bu ilginç kararından ardından gazeteci Dağlı'nın avukatı kararı temyiz etti. Yargıtay bu kararı onarsa, Ergenekoncu sözü bundan sonra hakaret olarak kaydedilecek ve emsal teşkil edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber