Sağlık Bakanlığı: Kızamıkçık hastalığının kontrolü için en etkili yöntem aşılamadır

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2009 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı kızamıkçık aşısıyla ilgili açıklama yaptı. Kızamıkçık hastalığının özellikle çocukluk döneminde yaygın olarak görülen, hafif seyirli döküntülü bir hastalık olduğunu kaydeden bakanlık, "Gebeliğin erken döneminde annenin kızamıkçık hastalığı geçirmesi anne karnındaki bebekte 'doğumsal kızamıkçık sendromu' adı verilen hastalığa, bu hastalığa bağlı ciddi sakatlıklara ve bazen de ölüme neden olur." bilgisini verdi. Bakanlık, kızamıkçık hastalığının kontrolü için en etkili yöntemin aşılama olduğuna işaret etti.

Açıklamada, 2006 yılında kızamıkçık aşısının kızamık ve kabakulak aşısıyla beraber üçlü aşı olarak aşı takvimine alındığı hatırlatıldı. Okul aşılamaları yapılarak Haziran 2009'a kadar liseler dâhil tüm ilk ve orta öğretim öğrencilerinin aşılandığına vurgulandı. Yoğun aşılamalardan sonra kızamıkçık hastalığının görülme sıklığının oldukça azaldığına dikkat çekilen açıklamada, ulusal takvime girecek aşılara, Bağışıklama Danışma Kurulu'nun (BDK) tavsiyelerine göre karar verildiği belirtildi.

Kızamıkçık aşılamasının 2008-2009 öğretim yılında lise öğrencilerine ve doğurganlık hızının en yüksek olduğu 18-35 yaş kadın grubuna yapılmasının önerildiği kaydedilen bakanlık açıklamasında "Temmuz 2009 tarihinde 18-35 yaş kadın aşılamasına başlanmış ve Ağustos 2009 sonunda tamamlanmıştır. Hedef gruba ulaşma kolaylığı nedeni ile uygulama öncelikle aile hekimliği uygulamasının yapıldığı illerde başlatılmıştır. Dünyadaki literatür verilerine göre kızamıkçık aşılaması sonrası Doğumsal Kızamıkçık Sendromu gelişen hiçbir vaka bildirilmemiştir. Buna rağmen teorik risk nedeni ile gebe olanlar ve daha sonraki 4 hafta içinde gebelik planlayanların aşılanmaması talimatı verilmiştir. Konu ile ilgili sağlık personeline eğitimler verildikten sonra, aşı uygulanacak kişiler sağlık kuruluşlarına davet edilerek uygulama öncesinde yüz yüze bilgilendirilmiş ve uygun kişiler aşılanmıştır. Bu uygulama ile 33 ilde 18-35 yaş grubu kadınlardan toplam 1 milyon 37 bin 255 kişi aşılanmıştır. Aşı uygulamaları döneminde gebeliği olan 156 bin 373 kişi ve 4 hafta içerisinde gebelik planlaması olan 88 bin 532 kişi bu sebeplerle aşılama için uygun bulunmadığından aşılanmamıştır." denildi.

KIZAMIKÇIK AŞISI OLANLARIN GEBELİĞİ SONLANDIRILMASI GEREKMİYOR

Uygulama sırasında gebeliklerini gizleyen, gebe olduğunun farkında olmayan veya sağlık personelinin uyarılarına rağmen 4 haftalık dönemde gebe kaldığı tespit edilen kişilerin de izlemeye alındığı belirtildi.

Açıklamada, "Kurul, bu vakalardan numune alınarak aşılama öncesi kızamıkçık hastalığı geçirip geçirmediklerinin tespitine, hastalığı geçirmiş olanların normal gebelik takibi ile izlenmelerine, hastalığı daha önce geçirmemiş ve aşılanmış olan gebelerin ise perinatal tanı merkezlerinde takiplerinin yapılmasına karar vermiştir. Ayrıca Bilimsel Kurul tarafından gebelikte kızamıkçık aşısı yapılmış olmasının gebeliğin sonlanmasını gerektirmediğine karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber