Mesleki Eğitim Merkezi Yöneticileri, çırakların sigortasını 5 ay eksik yatırılmış

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ekim 2009 21:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Mesleki Eğitim Merkezlerinde (eski adı Çıraklık Eğitim Merkezleri) 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun (kanun 1986 yılında yayınlandı ve yürürlüktedir) 16. maddesi açık olmasına rağmen ülke genelinde çırakların sigortası yıllardır 5 ay eksik yatrıldığı MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Genelgesi ile ortaya çıktı. Genelge aşağıda yer almaktadır.

Mesleki Teknik eğitim yönetmeliğinin 219. maddesinde ?Aday çırak ve çırakların sigorta primleri, sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren aday çıraklık veya çıraklık süresinin sona ermesi veya sözleşmenin iptaline kadar ....bakanlık tarafından ödenir" denilmektedir.

Acaba çıraklık süresi ne zaman sona eriyor? sorusunu her okul müdürü farklı yorumladı.3308 sayılı kanunun 16. maddesinde de "Çıraklık sözleşmesi ilk kalfalık sınavını izleyen ikinci kalfalık sınavının tamamlanması ile sona erer. Sözleşmenin sona ermesini takip eden aybaşından itibaren Bakanlıkça çıraklar için ödenen her türlü sigorta primlerinin ödenmesine son verilir." denilmektedir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 16 .maddesi temmuz agustos aylarında Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptıran çırak ögrencileri için haziran da girdikleri kalfalık sınav mı? yoksa eylül ayında girdikleri kalfalık sınav mı ilk sınavdır? Bir başka deyişle bu çırak öğrencileriin SGK primlerinin ödenmesine ekim başındamı son verilecek yoksa mart ayı başındamı?

Ülke genelinde Mesleki eğitim merkezleri yöneticileri tarafından haziran ayında yapılan kalfalık sınavı birinci sınav olarak yorumlanmış ve çırak öğrencilerin sigorta primleri 5 ay önce kesilmiştir.MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Temmuz Ağustos aylarında kayıt yaptıran çırak öğrencilerin ilk sınav dönemi pratik uygulama sınavının yapıldığı eylül dönemi kabul edildiğini, kanunun 16 maddesinde de ilk kalfalık sınavını izleyen ikinci sınavların tamamlanmasından sonraki ay başından itibaren her türlü sigorta primlerinin ödenmesine son verileceği , kesin hükmü bulunduğunu çırak öğrencilerin sigorta çıkışları mart ayı başında verilmesi gerektiğini yazmıştır. Ocak kayıtlarında ise ilk sınav Şubat sınavı olduğuna göre bu öğrencilerimizin sigorta çıkışlarıda temmuz ayı başı olacağını MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Bakan adına açıklıyor.Kanun bu kadar açık iken ülke genelinde nasıl oldu da çırakların sigortası 5 ay erken kesildiği de merak konusu.Yapılan yanlışlığın faturasını çırak öğrenciler çekmiş oldu.

Bu yanlış uygulama nedeni ile istediğiniz Mesleki Eğitim Merkezi Yöneticilerini görevden alıp eksik yatan sigorta primlerini de yasal faizi ile Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığına yatırtabilirsiniz.

Yukarıda yer alan haber metni Haber Gönder ile memurlar.net'e gönderilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber