Aralık'ta beklediğimiz salgın Kasım'da geliyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Ekim 2009 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ?Aralık başında beklediğimiz domuz gribi salgını Kasım başında geliyor? dedi. Akdağ, çocuğunu aşılatmak istemeyen velilerden de imza alacaklarını belirtti. ?Aşılamayla ortadan kalkan bir hastalık için 'aşılama yapmayın' demek cehaletin dikalasıdır? diye konuşan Akdağ, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın da aşılanacak ilk kişilerden olduğunu söyledi.

ABDÜLKADİR SELVİ - YAKUP BULUT/ANKARA

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ?Aralık başında beklediğimiz ülke genelindeki domuz gribi salgınının Kasım başında kendini göstereceği yönünde verilere sahibiz? dedi. Yeni Şafak Gazetesi Ankara Bürosu'nu ziyaret eden Sağlık Bakanı Akdağ, domuz gribiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Domuz gribinin ortaya çıktığı günden beri Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi ve Amerika Hastalık Kontrol Merkezi ile sürekli yakın irtibatta olduklarını belirten Akdağ, ?3 kuruluşun da hem tecrübeleri, hem uzmanlık kabiliyetleri iyi. Danışma ve Yürütme Kurullarımız gibi kendi bilimsel kurullarımız da var. Hep birlikte çalıştık? dedi. Aşı meselesini Türkiye'nin bugüne çok başarılı getirdiğini belirten Akdağ, ?Ocak sonuna kadar aşıyı getirmek için güvenilir firmalarla çok pazarlık yaptık. Kolay iş değildi. Firmalarla ortak üretim yapan ABD bile 5-6 milyon aşıyı ancak piyasaya çıkarabilmiş durumda. Biz bu en gelişmiş ülkelerle atbaşı bir aşı temini yaptık? dedi.

YA ÇOCUĞUN ÖLÜRSE

Bakan Akdağ, domuz gribi aşısına karşı çıkanları ?marjinal fikirli olmak ve halka ciddi haksızlık yapmak ile suçladı. Akdağ, ?Bu çeşit iddialara bakarak yarın aşı yaptırmamış, astımlı, kalp hastası, akciğer hastası bir çocuk hayatını kaybederse bu insanlar bunun sorumluluğunu vicdani olarak nasıl taşıyacaklar?? diye sordu. Aşının, Amerikan İlaç ve Gıda Kurumu ve Avrupa İlaç Kontrol Merkezi'nden binlerce denemeden sonra ruhsat aldığını anlatan Akdağ, ?Bizim Türkiye'de ilaç temin ettiğimiz 2 firma, ruhsatını Avrupa İlaç Kontrol Merkezi'nden aldı. Yine bizim kendi İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nde kurullarımız var. Onlar da bu ruhsatı verecekler. Ruhsat aşaması bu ayın içinde bitmiş olacak? dedi.

AŞI DENENDİ

Aşının sadece geri kalmış Afrika ülkelerine WHO tarafından hibe edildiğini belirten Akdağ, aşı için ayrılan 500 milyon TL ile 25 hastane yapılabileceği eleştirisine ise, ?Bina ile aşıyı yanyana getiren zihniyet nasıl bir zihniyettir? diye sorndu. Akdağ, şöyle konuştu:

?Bilgisizlikten konuşuluyor. Bu aşılar her yıl çok hızlı bir süreç içinde imal edilir. WHO, Şubat-Mart ayında, o yılın grip aşısında bulunacak antijenleri belirler, firmalara verir. Çünkü virüs her yıl şekil değiştirir. Firmalar aşıyı üretmeye başlar. Sonra o mevsime yetişir ve ertesi sene aynı işlem tekrarlanır. Dolayısıyla denenmiştir. Bir miktar aşıyı firma dener ve ruhsatını alır. Ve bir yandan da takip edilir. Süreç içinde ne var diye.?

KISIRLAŞTIRIR İDDİASI

Aşı konusunda PKK ile de mücadele yaptıklarını belirten Bakan Akdağ özellikle Güneydoğuda ?aşılar kısırlık yapıyor? denilerek insan sağlığının tehdit altında bırakıldığını söyledi. Akdağ, ?Türkiye'de neden kızamık kalmadı. Çünkü adam gibi aşılama yaparsan kalmaz. Aşılamayla ortadan kalkan bir hastalık için 'aşılama yapmayın' demek, cehaletin dikalasıdır. Bu kızamık aşısı için de terör örgütü doğu ve güneydoğuda çok kampanya yaptı. Kısırlaştırıyor diye, böyle bir şey olmaz? diye konuştu.

VELİLERDEN İMZA ALACAĞIZ

Sağlık eski Bakanı Osman Durmuş'un ?Türkiye'de mevsimsel grip sonucu her yıl ölen hasta sayısının 17 bin kişi civarında olduğu? yönündeki açıklamasını da değerlendiren Bakan Akdağ, şunları söyledi:

?Bu kadar bilgisizlik hakikaten fazla. Türkiye'de normal gripten 17 bin kişi ölmüyor. Çünkü gripten sonraki ölümlerin çoğu zatürreden. Bilim adamlarıyla, örneğin TORAKS Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ile görüştüm. Bir çalışma yaptılar ve şunu ortaya koydular: Binlerce kişinin öldüğüne dair bir bilimsel veri yok! Bunun vebalini nasıl yüklenecek siyasi sorumluluğunu nasıl taşıyacaklar? diye konuştu.

Bakan Akdağ, tüm çabalarına rağmen çocuğunu aşılatmak istemeyen velilerden, ?Ben çocuğumu aşılatmıyorum? diye imza alacaklarını söyledi. Bu velilerin sorumluluğu kendilerinin alacağını söyleyen Bakan Akdağ, kendisinin ise aşıyı ilk vurduran sağlık çalışanı olacağını kaydetti.

SALGIN ERKEN GELECEK

Aralık başında beklenen ülke genelindeki domuz gribi salgınının, Kasım başında kendini göstereceği yönünde verilere sahip olduklarını kaydeden Bakan Akdağ, şöyle konuştu:

?Diyarbakır'da farklı okullarda da hastalığın yayılma eğilimini görüyoruz. Gerekirse daha çok sayıda geçici okul kapatma işi yapacağız. Ankara'da Bilkent dışında başka yerde yok. Belki sömestır tatilinin biraz erkene alınması, bunların hepsi gündeme gelebilir. Biz 'Aralık başı ülkede salgın kendini gösterir' diyorduk. Verilere bakınca muhtemelen 1 ay kadar daha erken olacak gibi. Kasım başı gibi. Bu söyleyeceğim şey önemli. Normal mevsimsel gribin 1 ay öncesinde başlayacak. Ancak korkmaya gerek yok, tüm hazırlıklarımız yapılmış durumda.?

Domuz gribinden nasıl korunuruz?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, vatandaşlara domuz gribi gelmeden önce H1N1 virüsüne karşı korunmanın yollarını ise şöyle sıraladı: n 6 ay süreyle tokalaşma ve öpüşmeleri bırakın. Uzaktan selamlaşın. n Ellerinizi sık yıkayın. n Toplu taşıma araçlarından inince elinizi bol su ve sabunla yıkayın.n Öksürürken mutlaka bir mendille öksürüğü hapsedin. Mendili çöp kutusuna atın. n Mendiliniz yoksa kolunuzla ağzınızı kapatın. n Virüs tespiti durumunda toplumdan uzak durun, evde 5 gün dinlenin. n Göğüs ağrısı, düşmeyen yüksek ateş, solunum sıkıntısı, şuur bozukluğu varsa doktora başvurun. n Çocuklarınızı aşılatın. n Asansör düğmesi veya merdiven korkuluklarına dokununca elinizi hemen yıkayın.

Gül ve Erdoğan da aşılanacak

Bakan Akdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyeleri ile milletvekillerinin de aşılanacağını söyledi. Sağlık çalışanları başta olmak üzere kamu görevlilerine aşıyı ücretsiz sunacaklarını belirten Akdağ, ?Bir sağlık çalışanı 'istemiyorum' derse ona da vurmayacağız. Zorunlu değil; ancak sorumluluğunu kendisi alır? dedi. ?Aşı neden Türkiye'de üretilmiyor? eleştirisini de gereksiz bulan Akdağ, ?Teşebbüslerimiz var. Bu aşı 7-8 ülkede üretiliyor ve dünyanın en gelişmiş ülkeleri bile, aşıyı bu ülkelerden alıyor. Önemli olan en doğru biçimde üretecek firmalarla irtibat kurup vatandaşa yapmak? dedi.

ÖNCELİK ÇOCUKLARIN

Akdağ çocuklara aşıda öncelik vermelerinin nedeninin, virüsün çocukları daha çok etkilemesinden kaynaklandığını belirtti. Domuz gribi aşılarının parça parça Ankara'ya ulaştığını açıklayan Bakan Akdağ, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde incelendikten sonra vatandaşlara koldan şırıngayla yapılacağını bildirdi. Akdağ, ?Ay sonuna doğru önce sağlık çalışanları, hacılara ve okullarda? dedi. Vİrüsün ?ölümcül? olarak nitelenmesine de tepki gösteren bakan Akdağ, ?Bu virüs her bulaştığı kişide ölümcül falan değil. Onun için aşı gerekiyor" diye konuştu.

SAĞLIK HİZMETİ AÇILIMI

Bakan Akdağ, demokratik açılım çalışmaları sonucunda dağdan inecek PKK'lılar için sağlık yardımı yapacaklarını açıkladı. Sağlık eski Bakanı Osman Durmuş'un eleştirilerine ise Akdağ, ?Biz geldiğimizde çocuk aşılama oranları yüzde 50'nin altına düşmüştü. Memleketi bu zihniyetle yönetenlerin düşüncelerini normal karşılıyorum? diye yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber