Stresli çocukluk geçirenler hastalıklara daha yatkın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Ekim 2009 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, çocuklukları stres içinde geçmiş olan insanların, hastalıklara karşı daha zayıf oldukları ortaya çıktı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)'nin 1995 ve 1997 yılları arasında, çocukluk deneyimleri ve sağlık arasındaki ilişkiyi saptamak için 17 bin 337 kadın ve erkek üzerinde yaptığı araştırmada, çocukluğu stresli geçenlerin kalp hastalığı, akciğer ve karaciğer ile diğer birçok hastalığa yakalandıkları görüldü.

Katılımcılara, çocukluk dönemlerine ilişkin yöneltilen sorular arasında şunlar yer alıyor; Çocukluğunuzda sık sık hakarete uğradınız mı, hiç dövüldünüz mü, akıl hastası ve bunalımlı biriyle uzun zaman bir arada bulundunuz mu, anneniz gözünüzün önünde dövüldü mü, anneniz ve babınız ayrı mı yaşıyor ya da boşandılar mı?

Sorulan 8 sorudan dördüne olumlu yanıt verenlerin, çocukluklarını normal geçirenlere oranla hastalıklara daha yatkın oldukları görüldü. Çocuklukları stresli geçenlerin sigara içme oranı da normal çocukluk geçirenlerin dört katıyken, kalp hastası olanların da çocuklukları normal geçenlerin iki katı olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, gençlikteki bu deneyimlerin ölüm oranını ne kadar etkilediği görmek için 2006 yılına kadarki kayıtlara baktıklarında katılımcılardan bin 539 kişinin öldüğünü söylediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber