Veteriner hekim camiası Kamu-Sen'e öfkeli

Haber Giriş : 23 Ocak 2005 02:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yorum yazan: Erol Kabil

Daha önce sitenizde yer alan haberde olduğu gibi (aşağıya ilgili kanunu ekliyorum) Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca 2000 yılında çıkan kanunla Tarım Bakanlığına bağlı taşra teşkilatında çalışan personele döner sermayeden pay verilmiş ancak kanunla veteriner araştırma enstitüleri kapsam dışı bırakılmıştı.

Sitenizin ve Veteriner Hekimlik camiasının haklı ve israrlı takipleri sonucu 2005 yılı mali bütçe kanununa konan bir ibareyle Veteriner Araştırma Enstitülerinde çalışan personele sadece 2004 yılı karından bir defaya mahsus olmak üzere, asgari ücretin bürüt tutarını geçmeyecek kadar, kardan pay verilmesi öngörülmüştür. (Bütçe kanununun ilgili maddesi eklidir)

Bu durumun 4 yıldır farkında olmayan Türk Kamu Sen gene 2005 yılı mali bütçe kanunununun 37 maddesinde 4 yıldır döner sermaye karından hem de asgari ücretin yıllık bürüt tutarını geçmeyecek şekilde pay alan bu kurum çalışanlarının, "payı asgari ücretin bir katına indirildi" diye metinler yayımlayıp milletvekillerine göndermektedir.

Sonuçta kanun CHP tarafından Anayasa Mahkemesine verilmiştir. Veteriner Araştırma Enstitüleri muhtemelen gene döner sermayeden pay alamayacaklar. Alamadıkları gibi ilerki yıllarda da bir hakları olmayacaktır. Oysa diğer kurumlar gelecek sene gene asgari ücretin bürüt tutarı kadar pay alacaklardır.

Bu süreçte bizler Türk Tarım Orman Sen i uyardık, dedikki bugünlerde konuyu mahkemeye intikal ettirmeyin 2 ay süreniz var. Önce bütün arkadaşlar Döner Sermayeden paralarını alsın 50. veya 55. gün mahkemeye gidersiniz dedik.

Onlar bizi dinlemeden olayı hemen mahkemeye intikal ettirdiler.Eğer mahkeme şimdi bütçenin bizimle ilgili olan kısmını iptal ederse çok büyük bir ihtimalle Veteriner Araştırma Enstitüleri gene dönersermayeden pay alamayacaklardır.

Bu durum üzerinde Ankarda bulunan Veteriner Araştırma enstitülerinde çalışıp Türk Kamu sene bağlı olan 35 veteriner hekim topluca sendikadan ayrılmıştır. İstanbul ve diğer illerde ayrılık hazırlıkları sürmektedir.

Sebep: 1. Eğer mahkeme bu maddeyi iptal ederse eski kanun geçerli olacağından veteriner araştırma enstitüsü çalışanları dönersermayeden 4 yıldır par alamadığı gibi gene para alamaz.

2. Bakanlık bu konuda yeniden bir düzenleme yaparsa ( ve bizleride düşünüp bu adaletsizliği gidermek üzere!) kanun geriye yürümeyeceği için 2004 yılına ait Döner sermaye payımızı yine alamayız.

Biz de bizim hakkımızı bugüne kadar yeterince aramayan ve bu olayda uyarmamıza ragmen aleyhimize sonuçlanabilecek bir girişime imza atan Sendikadan toplu halde istifa etme kararı aldık ve bayram sonrası uygulayacağız. İdari Mali İşler Daire Başkanı veya Bakan bu konu mahkemeye intikal etti sonucu bekleyelim der ve vermezler ise yine geçmiş olsun.

Görüldüğü üzere en riskli işleri yapan ve bir çok hastalıkla yakın temas içerisinde olan ve bir çok üst düzeyde teknik araştırma, metot geliştirme, Türkiyemizde aşı üretimini bilen
ve yapan bu bilgi birikime sahip veteriner araştırma enstitüleri çalışanları, bu faliyetleri yaparken Devletimize trilyonlarca lira para kazandıran biz araştırma enstitüsü elamanları, her konuda
ikinci sınıf insan muamelesine layık görülmekteyiz.

SORUYORUM?
1-4 Yıldır veteriner araştırma enstitülerinin çalışanlarının hakkını aramayan Türk tarım orman sene ne oldu?
2-4 yıldır nerdeydiler?
3-Veteriner araştırma enstitüleri sadece birdefaya mahsus kar alınca neden rahatsız oldular?
4-Dört yıldır neden veteriner araştırma enstitüleri çalışanları için milletvekillerine mektup yazmadılar.

Aşağıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığında dönersermaye verilmesine dair kanun (vet araştırma enstitüleri dört yıldır bu kanunun mağdurudurlar)
(Tarim Bakanligi Ziraat Isleri Genel Müdürlügü ile Ziraî Mücadele ve Ziraî Karantina Genel Müdürlügüne Bagli Kurum-Okul ve Kuruluslara Döner Sermaye Verilmesi Hakkinda Kanunun Adi ve Bazi Maddeleri, Köy Hizmetleri Genel MüdürlügüTeskilât ve Görevleri Hakkinda Kanunun Bir Maddesi ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun Bir Maddesinde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun)

Kanun No. 4549
Kabul Tarihi : 8.3.2000

MADDE 1. ? 21.12.1967 tarihli ve 969 sayili Tarim Bakanligi Ziraat Isleri Genel Müdürlügü ile Ziraî Mücadele ve Ziraî Karantina Genel Müdürlügüne Bagli Kurum-Okul ve Kuruluslara Döner Sermaye Verilmesi Hakkinda Kanunun adi asagidaki sekilde ve bu Kanunda geçen ?Tarim Bakanligi? ifadeleri ?Tarim ve Köyisleri Bakanligi? olarak degistirilmistir.

Tarim ve Köyisleri Bakanliginin 867(Lalahan hayvancılık araştırma enstitüsü) ve 170 (Veteriner Arastirma Enstitülerinin tabi oldugu döner sermaye kanunu NOT:170 sayılı kanun 867 ile birleştirilip tek kanun haline getirilmiştir bu nedenle veteriner araştırmalar 867 sayılı kanuna tabidir.) sayili Kanunlara Tâbi Isletmeler Disinda Kalan Tasra Kuruluslarina Döner Sermaye Verilmesi Hakkinda Kanun

MADDE 2. ? 969 sayili Kanunun 1 inci maddesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

Madde 1. ? Tarim ve Köyisleri Bakanligi döner sermaye isletmelerine kendi kaynaklarindan karsilanmak üzere yirmibes trilyon lira sermaye tahsis edilmistir. Bu miktari dört katina kadar artirmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

MADDE 3. ? 969 sayili Kanunun 3 üncü maddesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

Madde 3.? Isletmeler, Tarim ve Köyisleri Bakanliginin kurulus ve görevleriyle ilgili mevzuatta belirtilen; bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri, gida, yem, kooperatifçilik ve el sanatlariyla ilgili olarak üretim, islah, arastirma, yetistirme, koruma, muayene, analiz, kontrol, deneme, ögretim, egitim, yayim, yayin ve karantina ile ilgili döner sermaye faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli olan kümes, sera, imalathane, tesis, bina yapilmasi ve yaptirilmasi ile benzeri faaliyetlerde bulunurlar.

Isletmeler, bu faaliyetlerin ifasinda, gereken hallerde, gerçek ve tüzel kisilerle isbirligi yapar.

Elde edilen kârdan, kârin elde edilmesinde emegi geçen personele katkilari oraninda asgari ücretin yillik brüt tutarinin iki katini geçmemek üzere üretimi tesvik primi ödenir. Üretimi tesvik primi dagitimi isletme bünyesi ile sinirlidir. Isletmenin zarari, izleyen yillarin kârlarindan mahsup edilir.

MADDE 4. ? 969 sayili Kanunun 6 nci maddesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

Madde 6. ? Merkezde, döner sermaye isletmelerinin bütçelerini, hesaplarini, bilânçolarini incelemek, düzenlemek, makam onayina sunmak ve döner sermaye ile ilgili diger isleri yapmakla görevli saymanlik teskilâtini muhtevi, Idari ve Mali Isler Dairesi Baskanligina bagli Döner Sermaye Isletmeleri Sube Müdürlügü; tasrada ise sermaye tahsis edilen kuruluslarda Bakan onayi ile döner sermaye isletmeleri kurulur.

MADDE 7. ? Bu Kanun yayimi tarihinde yürürlüge girer.

MADDE 8. ? Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Not: Kırmızılar tarafimdan eklenmistir


Bu kanunla Tarım Bakanlıgının kanun içinde kırmızıyla isaretlenen Kurulusları döner sermayeden pay alamamaktaydı. Bu Kurumlarda agırlıklı Veteriner Hekimler çalısmaktadır.

2005 Yılı bütçe tasarısının komisyondan geçmiş 38. maddesinin i bendini aşağıya eklenmiştir.

2005 Malî Yılı Bütçe Kanunu ilgili maddesi

MADDE 38. i) 2004 yılına ilişkin elde edilen kârlardan 2005 yılında dağıtılacak üretimi teşvik primi ödemelerinde, 21.12.1967 tarihli ve 969 (bu yıl asgari ücretin tek katı diğer yıl gene iki katı uygulanacak)sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin son fıkrasında, 24.5.1983 tarihli ve 2828 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin onbirinci fıkrasında, 9.5.1985 tarihli ve 3202 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin onuncu fıkrasında yer alan ?iki katını geçmemek üzere? ibareleri ?bir katını geçmemek üzere? şeklinde uygulanır ve 29.5.1926 tarihli ve 867 sayılı Kanun (vet araş enstitüleri sadece 2004 karından alacak )kapsamındaki döner sermaye işletmelerinde 2004 yılına ilişkin elde edilen kârlardan, kârın elde edilmesinde emeği geçen 657 sayılı Kanuna tâbi çalışan personele asgarî ücretin yıllık brüt tutarını geçmemek üzere 969 sayılı Kanun uyarınca çıkarılmış olan Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde teşvik primi ödenebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber