Üst Kurullar Tasarısı Meclis gündeminde

Haber Giriş : 23 Ocak 2005 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst Kurullar Yasa Tasarısı nihayet TBMM'de görüşülmeye başlıyor. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in gayreti sonunda 860. sıradan önlere çekilen tasarı, 2 Şubat'tan itibaren komisyonda görüşülecek.

AK Parti Hükümeti'nin büyük önem verdiği Üst Kurullar Yasa Tasarısı nihayet TBMM'de görüşülmeye başlıyor. Yeni tasarı, üzerinde mutabakat sağlanarak TBMM'ne sevkedildi. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in gayreti sonunda 860'ıncı sıradan önlere çekilen tasarı 2 Şubat tarihinden itibaren Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlıyor. Üst kurullar arasında maaşının yüksekliğiyle eleştiri konusu yapılan Sermaye Piyasası Kurulu ile BDDK da var. RTÜK ise çerçeve yasanın kapsamı dışında kalmaya çalışıyor. RTÜK çerçeve yasanın kapsamı dışında kalabilirse, ayrı bir üst kurul olarak devam edecek. RTÜK, kapsam dışı kalabilme ihtimali üzerine ayrı biri yasa tasarısı hazırladı. RTÜK hazırladığı yasa tasarısı taslağını Devlet Bakanı Beşir Atalay'a geçtiğimiz perşembe günü teslim etti. RTÜK'ün hazırladığı yasa tasarısı taslağı, Başbakanlık tarafından kabul görürse Üst Kurullar Tasarısı'nın yasalaşmasından sonra Meclis'e sevkedilerek görüşülecek.

Bakanlar Kurulu atayacak

Yeni tasarıya göre, üst kurulların üye sayısı 7 ile sınırlanıyor. Üyeler ise 6 yıllığına seçilecek. Kurul başkanlarının maaşları da sınırlanıyor. Üst kurul başkanlarının aldıkları maaşlar bundan sonra eleştiri konusu yapılamayacak. Maaşlar Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını geçemeyecek. Kurul üyelerinin maaşları ise Başbakanlık Müsteşar Yardımcıları'nın maaşını geçemeyecek. Üst kurullar sosyal haklarını ise kendileri belirleyecek. Kurul üyeleri ve kurul başkanını da Bakanlar Kurulu atayacak. Bakanlar Kurulu ayrıca, kurulun ikinci başkanını da atayacak.

Birikimlerini satmak zorundalar

Bakanlar Kurulu'nda son şekli verildikten sonra Meclis'e sevkedilen tasarıya göre üst kurul üye ve başkanları, kurulun düzenlemek ve denetlemekle sorumlu olduğu sektörlerdeki birikimlerini ellerinden çıkarmak zorundalar. Üye ve başkanlar sadece kendi üzerlerindeki birikimlerini değil, eş ve çocuklarının birikimlerini de üçüncü dereceye kadar kan, ikinci dereceye kadar kayın hısımları dışındakilere satmak zorundalar. Otuz gün içinde bunu yapmayan başkan ve üyeler üyelikten çekilmiş sayılacak. Tasarıya göre aynı hüküm kurum personeli için de geçerli. Üst kurulun en az haftada bir kez toplanacağını hükme bağlayan tasarı, kurul üyelerinin toplantıya katılmalarını da zorunlu hale getiriyor. Bir yıl içinde üç toplantıya katılmayan veya bir toplantıya katıldığı ve karşı oy kullanmadığı halde kurul kararlarını geçerli süre içinde imzalamayan üye üyelikten çekilmiş sayılıyor.

Atamalarda tek yetkili başkan

Tasarıyla Üst Kurul başkanı, atamalarda tek yetkili haline geliyor. Bu yetki, üst kurul tarafından atanması öngörülenler dışındaki bütün atamaları kapsıyor. Kurumun hizmet birimleri ise Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenecek. Daire başkanlıklarının sayısı ise 10'u, müdürlüklerin sayısı ise 4'ü geçemeyecek. Üst kurullar yurt dışında ve taşrada teşkilat kuramayacak. Taşrada sadece RTÜK teşkilat kurabilecek. Üst Kurullar Yasa Tasarısı'na göre kanunun yürürlüğe girdiği tarihteki mevcut üyelerin üyelikleri, görev sürelerinin sonuna kadar devam edecek. Yediden fazla üyesi bulunan kurullarda üye sayısı yedinin altına düşünceye kadar yeni atama yapılamayacak. Kurul üye sayısı yedinin altında olan kurullarda ise üye sayısı yediye tamamlanacak.

KANUN 8 KURULU BAĞLIYOR

Bakanlar Kurulu'nda son şekli verildikten sonra Meclis'e sevkedilen yasa tasarısı 8 üst kurulu bağlıyor. Kanun çıktıktan sonra üst kurullar bu kanuna göre düzenlenecek. Bu 8 kurul şunlar: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Kamu İhale Kurulu (KİK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) (Kapsam dışı kalmaya çalışıyor), Rekabet Kurumu (RK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Telekomünikasyon Kurumu (TK), Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK).

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber