NTV, o telefonları Greenwich'le açıkladı

Haber Giriş : 23 Ekim 2009 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taraf gazetesi'nin dünkü sürmanşete ile kamuoyuna duyurduğu , BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopteri düşmeden önce NTV'den arandığı yönündeki iddialarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi...

NTV'den kamuoyuna,

Taraf gazetesi'nin dün ortaya atıp bugün sürdürdüğü, BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopteri düşmeden önce NTV'den arandığı yönündeki iddialarının gerçek dışılığı, telefon kayıtlarından ortaya çıktı.

NTV, telekomünikasyon hizmetlerini özel bir kuruluştan alıyor. O kuruluş kayıtları hem GMT hem de Türkiye saatine göre tutuyor ve Türk Telekom'a iletiyor.

Haberin devamı vreklam

Taraf gazetesi, elindeki kayıtları araştırma gereği duymadan tek yanlı yayın yaptı. Taraf gazetesinin elinde bulunan kayıtlarda ilk arama 14.34 olarak görünüyor. Bu saat doğru, ancak GMT'ye göre.

Türkiye saatine göre ise ilk aramanın yapıldığı saat 16.34. Yani Taraf gazetesi ya GMT saatini bilmiyor ya da bildiği halde kasıtlı olarak bu haberi yaptı.

İŞTE TELEFON DÖKÜMLERİ

Peki nedir bu GMT saati? GMT, İngiltere Greenwich'e göre ayarlanan dünya saatidir. Bütün dünya ülkeleri GMT'yi referans saat olarak kabul eder. Taraf gazetesi GMT saatini yok sayarak NTV'yi suikastle suçlamıştır.

Türkiye saati (TSİ) ile GMT arasında 2 saat fark vardır ve NTV'den ilk arama saati GMT'ye göre 14.34, Türkiye saatine göre 16.34'tür.

Taraf gazetesi, bu telefon kayıtlarını aldığında hiçbir araştırma yapmadan komplo teorileriyle yarattığı bir senaryoyu haber gibi sunmuştur.

"Bu nasıl gazetecilik?" sorusu tam da bu yüzden gereklidir. Çünkü basit bir araştırmayla arama kayıtlarının GMT'ye göre tutulduğu öğrenilebilirdi. Bunu yapmak keyfi değil, temel bir gazetecilik refleksidir.

Olay günü NTV ilk olarak İHA muhabiri İsmail Güneş'i aramıştır. Bu aramanın saati GMT'ye göre 14.34, Türkiye saatine göre 16.34'tür. Yani kazanın olduğu varsayılan saatten sonradır.

Yine NTV, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu GMT'ye göre 14.36 Türkiye saatine göre 16.36'da aramıştır. Yine, kazanın olduğu varsayılan saatten sonradır.

Taraf gazetesinin "NTV kazadan önce aradı" şeklindeki akıl dışı iddiasının, aynı zamanda gerçek dışı da olduğu bu telefon dökümleriyle ortaya çıkmıştır.

Saygıyla duyurulur.


Taraf, Yazıcıoğlu'nun helikopterinin aranma listesini yayınladı

NTV, Yazıcıoğlu'nu, helikopterin kaybolduğu haberini aldıktan sonra aramaya başladıklarını açıkladı. Oysa resmî telefon dökümleri bunu doğrulamıyor.

Tarafın BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve yanındaki beş kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili dün yayımladığı haber büyük tartışmalara neden oldu. "ölüm helikopterinde 139 defa arandı" başlığıyla yayımlanan haberde Muhsin Yazıcıoğlu, IHA muhabiri İsmail Güneş, pilot Kaya Istektepe ve BBP Sivas ti Başkanı Erhan Üstündağ'ın kazadan önce NTV'nin santralinden toplam 295 defa arandığı belirtilmişti.

Tarafın haberi üzerine NTVden yapılan yazılı açıklamada, "içinde İHA muhabirinin de bulunduğu helikopterin kaybolduğu bilgisi NTV Haber Merkezi'ne, olay henüz kamuoyuna yansımadan İHA Merkezi tarafından haber verilmiştir. Bu andan itibaren de helikopterin akıbetini öğrenebilmek için merhumlara ait cep telefonları, Haber Merkezi editör ve muhabirleri tarafından aranmaya başlamıştır" dendi.

Resmi raporda kaza saati

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, Yardımcısı Yüksel Yancı, Sivas Belediye Meclis üyesi Murat Çetinkaya, İHA muhabiri İsmail Güneş ve pilot Kaya

İstektepe 25 Mart 2009'da helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Tarafın ulaştığı TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporuna göre helikopter saat 14:35 sıralarında Cağlayancerit ilçesindeki miting alanından havalandı. Raporda, aynı gün İHA muhabiri İsmail Güneş'in saat 15:33 sıralarında Maraş Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil servisi ve 156 Jandarma imdatı arayarak helikopterin düştüğünü haber verdiği belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu ön kaza kırım raporunda ise helikopterin havalandıktan yaklaşık 25 dakika sonra düştüğü bilgisi yer alıyor.

İHA kazayı ne zaman öğrendi

NTVnin açıklaması üzerine Tarafın ulaştığı İHA Yurt Haberler Yetkilisi İsmail Ballı, kazadan, ilk anda yaralı olarak kurtulan İsmail Güneş'in telefonuyla haberdar olduklarını söyledi. Ballı, "Güneş'le saat 15:30-16:00 aralığındaki bir saatte görüştüklerini ve kazadan haberdar olduklarını" söyledi.

İHA. kazayı aynı gün kendi internet sitesine de saat 16:09:O7'de 'flash haber' olarak koydu. Haber, abonelere ise yazılı olarak saat 16:34'te geçildi. Yani İHA ve NTV, Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düştüğü bilgisini saat 15:30'dan sonraki bir saatte öğrendi. NTV yetkilileri, İHA'dan helikopterin düştüğünü öğrenir öğrenmez, Yazıcıoğlu ve yanındakileri aradıklarını belirtmelerine rağmen, Muhsin Yazıcıoğlu'nun NTV santralinden ilk aranması helikopterin kalkışından bir dakika sonra gerçekleşiyor.

İHA kazayı ne zaman öğrendi

NTVnin açıklaması üzerine Tarafın ulaştığı İHA Yurt Haberler Yetkilisi İsmail Ballı, kazadan, ilk anda yaralı olarak kurtulan İsmail Güneş'in telefonuyla haberdar olduklarını söyledi. Ballı, "Güneş'le saat 15:30-16:00 aralığındaki bir saatte görüştüklerini ve kazadan haberdar olduklarını" söyledi.

İHA. kazayı aynı gün kendi internet sitesine de saat 16:09:O7'de 'flash haber' olarak koydu. Haber, abonelere ise yazılı olarak saat 16:34'te geçildi. Yani İHA ve NTV, Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düştüğü bilgisini saat 15:30'dan sonraki bir saatte öğrendi. NTV yetkilileri, İHA'dan helikopterin düştüğünü öğrenir öğrenmez, Yazıcıoğlu ve yanındakileri aradıklarını belirtmelerine rağmen, Muhsin Yazıcıoğlu'nun NTV santralinden ilk aranması helikopterin kalkışından bir dakika sonra gerçekleşiyor. NTV santralinden saat 14: 36:15'te ilk arama gerçekleşiyor. Helikopter, saat 14.35'te havalanmıştı. 139'uncu arama ise helikopterin düştüğü saatten sonra 15:32:19'da gerçekleşiyor.

NTV santralinden yapılan aramaların bazılarının birer saniye aralıklarla gerçekleşmesi dikkat çekiyor. İHA'mn verdiği saate göre NTV, kazayı öğrenmeden önce 139 kez Yazıcıoğlu'nu arıyor. Haberi öğrendikten sonra ise NTV santralinden iki defa aranıyor.

Helikopter havalanmadan aranıyor

Aynı durum İHA muhabiri İsmail Güneş'in cep telefonunda da gerçekleşiyor. Güneş'in telefonu da 14:34:'den başlanarak, saat 18:58:58'e kadar NTV santralinden 113 kez aranıyor. Güneş'in beş ve 10 saniye aralıklarla NTV santralinden arandığı dikkat

çekiyor. NTVnin kazayı öğrendiği saate kadar ise yaklaşık 90 arama yapılıyor. Helikopter pilotu Kaya İstektepe'nin cep telefonu da helikopter havadayken NTV santralinden aranmaya başlanıyor. 14:55:55'te gerçekleştirilen ilk arama saat 18:58:04'te sona eriyor, İstektepe beş saniye aralıklarla aranıyor. Bu işlem 15:13:53*16 yapılan 14'üncü aramaya kadar devam ediyor. 14'üncü aramanın ardından yaklaşık 40 dakika sonra 15'inci arama gerçekleşiyor. Arama aralığı tekrar beş-on saniyeye düşüyor, İstektepe toplam 37 kez aranıyor.

İl başkanı peş peşe aranıyor

Helikopterdeki başka bir isim de Sivas BBP İl Başkanı Erhan Üstündağ. Üstündağ da NTV santralinden resmî raporlara göre kazanın olduğu anda aranıyor. 15:01:13'te başlayan aramaları, 15:01:22,15:01:28, 15:01:35'lük üç arama takip ediyor. Telefon dökümlerindeki aramalarda da açıkça görüldüğü gibi, NTV santralinden yapılan aramaların büyük bölümü, İHA'nın olayı Türkiye'ye duyurduğu saatten çok önce, helikopterin havada olduğu saatlere denk geliyor.

NTV: Yazıcıoğlu'nu helikopter kaybolduktan sonra aradık

NTV, helikopterin kaybolduğu bilgisi kamuoyuna yansımadan İHA'nın olayı kendilerine bildirdiğini ileri sürdü: 'Sonra helikopterdekileri aramaya başladık

NTV, Tarafın "Ölüm helikopterinde 139 defa arandı" başlıklı haberine yazılı açıklamayla yanıt verdi. Doğuş Yayın Grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi:

"NTV, spekülasyona dayalı bir haberle itham altında bırakılmıştır. içinde İHA muhabirinin de bulunduğu helikopterin kaybolduğu bilgisi NTV Haber Merkezi'ne, olay henüz kamuoyuna yansımadan İHA Merkezi tarafından haber verilmiştir.

Bu andan itibaren de helikopterin akıbetini öğrenebilmek için merhumlara ait cep telefonları. Haber Merkezi editör ve muhabirleri tarafından aranmaya başlamıştır.

NTV, kazanın ardından merhumların telefon kayıtlarını inceleyen adli makamlara bu bilgileri ve aramaların yapıldığı tüm haber merkezi telefon numaralarını zaten vermiştir.

NTV, gazetecilik ilkelerine dayanmadan yapılan, bu nedenle kasıtlı olduğu her halinden belli bu haberin sorumluları hakkında gerekli yasal işlemlere de başvuracaktır."

İşte Yazıcıoğlu'nun telefon kayıtları

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun telefonu, helikopter havalandıktan bir dakika sonra NTV santralinden aranmaya başlanıyor.

Görüşmeler sıfır saniye sürüyor

Taraf'ın ulaştığı telefon kayıtlarına göre Muhsin Yazıcıoğlu'nun telefonu NTV santralinden ilk olarak saat 14:36:15'te aranıyor. Yazıcıoğlu ve yanındakilerin Kahramanmaraş'ta bindiği helikopterin ise Ulaştırma Bakanlığı'nın ön kaza kırım raporunda saat 14:35'te havalandığı belirtiliyor. Yazıcıoğlu'nun telefonu saat 15:04:53'ten sonra ise birer ve beşer saniye aralıklarla aranıyor. Kaza haberinin İHA tarafından NTV'ye bildirilmesinin ardından ise Yazıcıoğlu sadece iki defa aranıyor, ilk arama 15:52:15'te gerçekleşirken, ikinci arama ise 2O:19:53'de yapılıyor. Aramaların büyük bölümü 0212 335 4149 ve 0212 335 41 52 numaralı NTV santraline kayıtlı hatlardan yapılıyor. Yayımladığımız Meclis Araştırma Komisyonu Raporu'nda helikopterin saat kaçta kalktığı ve kazada ilk anda yaralı olarak kurtulan İHA muhabiri İsmail Güneş'in 112 Acil Servis'ini nasıl aradığı anlatılıyor, TARAF

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber