Sigara denetimi yapacak personel sayısı 8 bine çıkarılıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Ekim 2009 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigarada kış mesaisi başladı denetim görevlisi iki katına çıkıyor

Sağlık Bakanlığı, kapalı alanlarda sigara içme yasağının kışın aksamaması için harekete geçti. Halkın yüzde 99'unun desteklediği 'tam dumansız hava sahası'nı denetleyen elemanlar iki katına çıkarılıyor.

Şu an 4 bin civarında olan kişi sayısı önümüzdeki aydan itibaren 8 bine ulaşacak. Başta polis, jandarma ve zabıta olmak üzere tüm denetimciler yeniden eğitimden geçirilecek. Ayrıca yoğun tempo sebebiyle yorulanlar yenileriyle değiştirilecek.

Bakanlık, 9-13 Kasım 2009 tarihlerinde Antalya'da il sağlık müdür yardımcılarının katılımıyla düzenleyeceği toplantıyla sigarada kış mücadelesinin başlangıcını yapacak. 19 Temmuz'da uygulamaya konulan yasağa uyum oranı yüzde 99'un üzerine çıkarken, ağustos ayında sigara tüketimi paket başına son 5 yılın en düşük seviyesine indi. Toplam satış rakamları yüzde 25 oranında azaldı. Yetkililer özellikle 'kışın yasak uygulanamaz' iddiaları üzerine ciddi bir çalışma başlattı. İlk hedef olarak da denetimci sayısını artırmak olarak belirlendi. Ülke genelinde 4 bin 167 kişi yaptıkları denetimlerle sigaraya geçit vermiyor. Bu sayı önümüzdeki aydan itibaren iki katına çıkarılarak, daha çok denetim gerçekleştirilecek. En az iki kişiden oluşan ekipler, Türkiye'nin her tarafına yayılarak, yasağın delinmesine müsamaha göstermeyecek. Yasağa aykırı davranan kişilere 69 TL, işletmelere de 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar para cezası veriliyor. Ekipler, polis, jandarma, belediye zabıtası ile sağlık, eğitim, çevre ve sosyal hizmet gibi alanlarda görev yapan kamu görevlilerinden oluşuyor.

İl Tütün Kurulları'nda denetim elemanlarının kışın daha rahat çalışabilmesi için bazı düzenlemeler görüşülüyor. Denetime çıkacak personelin araç sıkıntısı ile kayıt için gerekli olan fotoğraf makinesi problemlerinin bir an önce çözülmesi hedefleniyor. Özellikle polis ve öğretmenlerde yaşanan mesai sorunu da verimlilik açısından problem çıkarıyor. Bu görevlilere ek ücret verilmesi gündemde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber