MEB'de yönetici atama sınavları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Ekim 2009 02:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllar sonra dikiş tutan ve en azından sendikalar tarafından yargıya taşınmayan bir yönetmelik nihayet yayımlandı. (13.08.2009)

Yönetmeliğin yayımlanmasını takip eden süreçte gelen bir çok mail ve soru ile konuyu elimizden geldiğince ele almaya çalışmıştık.

Yönetmeliğin geçmiş tecrübelere göre daha objektif olmasındaki en önemli etkenler;

Sendikaların yönetmeliğe yaptıkları katkılar

Sendikaların ve çalışanların yıllardır var olan kaos ortamının bitmesi ve vekaleten görevlendirmelerin sona ermesi yönündeki aşırı talepleri

(Bu talepler o kadar derin bir hale ulaşmıştır ki 24.04.2008 tarihli tamamen ödüle dayalı yönetmeliği bu nedenle yargıya taşımayı dahi göze alamayan sendikalarla karşılaşılmıştır.)

Bakanlığın konuya olumlu yaklaşımı ve yeni bakan Nimet ÇUBUKÇU'nun hukukçu kimliği

İşte tüm bunların bir araya gelmesi bu yönetmeliği ortaya çıkarmıştır ufak tefek eksikliklerine rağmen. Tabii ki herkese göre bu eksikliklerin algılanışı değişebilir ve kimseyi %100 memnun etmek mümkün değildir.

Gelinen noktada hafta sonu Cumartesi günü Müdür yardımcılığı, Pazar günü ise müdürlük sınavı yapılacak.

Süreçte en çok gelen soru ve sorunlar;

2006 da yapılan müdür yardımcılığı sınavını kazananların feryadı,

2006'da Müdürlük için düzey belirleme sınavına girenlerin feryadı,

2006 yılında sınava dahi alınmayan müdür yetkili ve kurucu müdürlerin durumları,

Kafaları en çok karıştıran ve haklı olarak yargıya taşınan yapılacak olan sınavda asker öğretmenlik ve sözleşmeli öğretmenlik sürelerinin hizmetten sayılmaması olmuştur.

Bunlardan özellikle 2006 sınavı ile ilgili sorun aslında bu yönetmelikle çözümlenmektedir. Bu sınav herkese (mevcut yöneticiler dahil) açık düzenlendiğinden o dönemde sınav kazanıp atanamayanlar da sınavı kazanarak eşit haklara sahip olabilecekler ve asaleten atanabileceklerdir. Müdür yardımcılığı atamalarının sadece sınav puanına dayalı olarak yapılması da ayrı bir avantajdır.

Bu noktada mevcut yöneticilerin (geçmiş kıdemlerinin göz ardı edilmesi nedeniyle) serzenişleri vardır fakat tecrübelerini sınava yansıtmaları mümkün olduğundan bu serzeniş de pek yerinde değildir.

Sınav bu hafta sonu yapılacak ve sonuçlar 15 gün içerisinde açıklanacaktır. Asıl sorun bu noktadan sonra başlayacaktır. Şöyleki :

Sınavdan sonra iş valiliklere doğal olarak İl Milli Eğitim müdürlüklerine kalmaktadır. Onların keyfi uygulamaları süreci tıkayabilir. Çünkü yönetmelikte duyuruların ihtiyaç duyuldukça yapılması yönünde bir ifade yer almaktadır. Bu ifadeye göre A ilinde sınav kazananların tamamını eritinceye ya da kadroları tamamen dolduruncaya kadar duyuru yaparken B ilinde bir kez duyuru yaparak sınav kazananlar mağdur edilebilecek vekaleten yönetimlerle devam kararı alınabilecektir.

Bu noktada bakanlığa görev düşmektedir ve personel genel müdüründen öteye sayın bakanın konuya el atması ve ilk duyurunun ne zaman yapılacağından diğer duyuruların yapılma kıstaslarına kadar geniş kapsamlı bir genelge yayımlamalıdır.

Genelgenin içeriğinde;

Müdürlük ve müdür yardımcılığı için sınava dayalı duyuruların isteğe bağlı yer değiştirmelerin başlayacağı Mayıs ayına kadar maksimum düzeyde tamamlanması hükmü yer almalıdır.

Sendikalar ve kamuoyu konunun takipçisi olmakla beraber yapılacak keyfi uygulamaların hukuk ve vicdanlarda yargılamaya gideceğinin de bilinmesi gerekmektedir.

Bu hafta sonu sınava girecek olan tüm yöneticiler ve yönetici adaylarına başarı dilerken sınavdan sonra; bu sınav sorularının, uygulamasının ve kazandığım halde atanamadım sorununun tartışılmaması dileğiyle?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber