100 bin işçi için Helsinki çıkarması

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Kasım 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşsizin yeni umudu Finlandiya... Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, yarın başlayacak Helsinki ziyaretinde, Türk işçilerinin Finlandiya'ya ihracını da konuşacak

FİNLANDİYA Başbakanı Matti Vanhanen'in, AKŞAM'a yaptığı 'Türkiye'den göçmen işçi alabiliriz' açıklamasının ardından AK Parti Hükümeti, Helsinki ile ilk resmi teması kuruyor. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Finlandiya hükümetinin önümüzdeki yıllarda ihtiyaç duyduğu yüz bin yabancı işgücünün temininde Türkiye'ye öncelik verilerek pay ayrılması için bu hafta Helsinki'de görüşmeler yapacak. Bakan Dinçer yarın Finlandiya'ya gidecek ve 3 gün çeşitli temaslarda bulunacak. Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, eylül ayında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında AKŞAM'a verdiği mülakatta, Fin halkının yaşlanması nedeniyle ülkesinin yabancı işgücüne ihtiyaç duyacağını açıklamıştı. Fin Başbakanı bu çerçevede, Türkiye'yi de göçmen işçi alınacak az sayıdaki ülke arasında saydıklarını vurgulamıştı. Vanhanen'in açıklamalarıyla ilgili Ankara ile Helsinki arasında ilk resmi temas bu hafta kurulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bu hafta Helsinki'ye resmi ziyarette bulunacak. Dinçer'in, Finlandiya Çalışma Bakanı ve ekonominin önde gelen temsilcileriyle yapacağı temasların ana gündem maddesini ise 'Finlandiya'nın üçüncü ülkelerden kabul edeceği göçmen işgücü talebi' oluşturacak. Dinçer'in Fin makamlarından göçmen işgücü alımında Türkiye'ye öncelik tanınması ve pay ayrılması talebinde bulunması bekleniyor.

2020'ye kadar 10 yıllık süreç

BÜYÜKELÇİ Keskintepe, AKŞAM'a yaptığı değerlendirmede Finlandiya hükümetinin öncelikli ihtiyacının kalifiye eleman olduğunu belirtti. Türkiye'den alınacak göçmen işçilerin AB üyelik süreci açısından önemli olduğunun altını çizen Keskintepe, 'Almanya gibi bazı ülkeler Türklerin geri dönüşünü teşvik ederken, Finlandiya'nın böyle bir karar alması Türkiye'nin Avrupa'ya iyi işgücü sağladığının en önemli kanıtı olacak' dedi. Finlandiya'nın 100 bin kişiyi bir anda değil. 2010-2020 yılları arasındaki 10 yıllık sürede partiler halinde ve göçmen olarak alması bekleniyor. Keskintepe, bu 100 bin kişinin tamamen niteliksiz işçiler değil, aksine alanlarında uzman, kalifiye elemanlar olacağını da kaydetti.

Türkiye dahil, birkaç ülkeden göçmen alıyor

FİNLANDİYA hükümeti 2008'de yaptığı bir çalışmada ülkenin yaş ortalamasının hızla yükselmekte olduğunu ve birkaç Avrupa ülkesinden göçmen kabul etme niyetinde olduklarını açıklamıştı. Seçilen birkaç ülke arasında Türkiye'nin de isminin sayılması üzerine Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Reha Keskintepe, Finlandiya makamlarıyla temasa geçerek bunun doğruluğunu teyit etti. Fin hükümetinin Türkiye'den işçi alımı konusunda kararlı olduklarını teyit etmesi üzerine hükümet alarma geçerek Çalışma Bakanı Dinçer'in Helsinki'ye gitmesi kararı alındı. Bakan Dinçer yarın Finlandiya'ya gidecek ve 3-6 Kasım tarihleri arasında 3 gün çeşitli temaslarda bulunacak. Dinçer, Finlandiya Çalışma Bakanı ve İçişleri Bakanı ile çeşitli görüşerek projenin ayrıntılarını görüşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber