1000 saat okula, 1500 saat TV ve internete

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2009 12:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
RTÜK üyesi Mehmet Dadak, Türkiye'de ortaöğretim çağında bir çocuğun yılda 1000 saatini okulda, 1500 saatini ise televizyon ve internet karşısında geçirdiğini söyledi.

Dadak, RTÜK ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Şanlıurfa'da düzenlenen ''İzleme Birimleri Personeli Eğitim Semineri''nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyada televizyon izleme oranının en fazla olduğu ikinci ülke olduğunu belirtti.

ABD'de ortalama televizyon izleme oranının günlük 5 saat, Türkiye'de ise 4.5 saat civarında olduğunu ifade eden Dadak, bu kadar televizyon yayınına muhatap olup da bundan etkilenmemenin mümkün olmadığını bildirdi.

Bu kadar çok televizyon izlenen bir toplumda her sunulanın alınması yerine seçici olunması gerektiğini bildiren Dadak, şunları kaydetti:

''Bu durum bize medya okur yazarlığı tercihinin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Bunu yalnızca öğrencilere değil ebeveynlere de tavsiye ediyorum. Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de ortaöğretim çağında bir çocuk yılda 1000 saatini okulda, 1500 saatini ise televizyon ve internet karşısında geçiriyor. Buna karşılık Fransa'da 3 yaşın altındaki çocukların televizyon izlemesi yasaklandı. Belli yaşa kadar da ebeveynlerinin rızasıyla izleyebiliyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumunca bir süre önce yapılan araştırma, çocukların yüzde 82'sinin istediği programı istediği zaman seyredebildiğini ortaya koyuyor. Bu vahim bir durum. Yarının teminatı çocukların okullar yerine internet ve televizyonlardan eğitilmesi doğru değil.''

Mehmet Dadak, Türkiye'de 1500'ü aşkın televizyon ve radyo yayını bulunduğunu, bunların izleme birimlerince gün boyunca takip edildiğini, ancak sanıldığı kadar yayın ihlali yapılmadığını kaydetti.

Konuşmasının son bölümünde yürürlükte olan 3984 sayılı radyo ve televizyonların kuruluş ve yayınları hakkında kanunda yapılan değişikliğe de değinen Dadak, ''Bu konuda AB'ye uyum çerçevesinde bazı değişiklikler yaptık. Sanırım kanun bu hafta içerisinde mecliste görüşülecek'' dedi.

3 gün sürecek seminerin açılışına Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Baş, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ile davetliler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber