Yasak, kahvecileri memnun etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2009 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi'nin araştırmasına göre, işletme sahipleri ve çalışanların yüzde 80'i, sigara yasağının kapsamının genişletilmesi ve kapalı yerlerde yasaklanmasının ardından, "Kahvehanelerin havasının daha temiz olduğu ve yasadan memnun kaldıklarını" belirtti.

HÜ Tıp Fakültesi (HÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, dumansız hava sahasının kapsamının 19 Temmuz'da genişletilmesinin ardından, tütün ve tütün mamullerinin kapalı mekanlarda içilmesinin yasaklanmasına ilişkin iş yeri ve müşteri memnuniyetiyle ilgili Ankara'da bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bilir, çalışmadan çok olumlu sonuçlar çıktığını belirterek, "Çalışma, kahvehane sahiplerinin de kahvehanelerdeki müşterilerin de sigara içilmesini kısıtlayan yasadan memnun olduklarını ortaya koydu" dedi.

Çalışma sırasında kahvehanelerde toplam 463 müşteri ile görüşüldüğünü, ayrıca 44 kahvehanedeki işletme sahipleri ve çalışanların görüşlerinin alı ndığını ifade eden Bilir, şunları kaydetti:

"Görüşülen işletme sahipleri ve çalışanlarının yüzde 80'i, sigara yasağından sonra kahvehane havasının daha temiz olduğunu ifade ederek, yasadan memnun olduklarını belirtmişlerdir. Kahvehane müşterileri arasında ise yasadan memnuniyet daha yüksek düzeydedir. Görüşülen müşterilerin yüzde 90'ı yasayı desteklediklerini ifade etmişlerdir. Yasadan memnun olma nedenlerinin başında ise kahvehanenin havasının temiz olması gelmektedir. Kahvehane müşterilerinin yüzde 77.8'i yasanın, 'Temiz hava soluma hakkını savunduğunu', yüzde 60.7'si de "Sigara içme sayısının azaldığını" belirtmişlerdir."

HÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilir, çalışmada ayrıca hem işletme sahipleri ile çalışanları, hem de müşterilerin nefeslerinde karbonmonoksit (CO) düzeylerinin ölçüldüğünü kaydederek, "Sigara içenlerde oldukça yüksek değerler saptanmıştır. Sigara içmeyen müşterilerin nefeslerinde 1.57 ppm. (parts per milyon-milyon hacimdeki oran) olarak saptanan CO düzeyi, sigara içen işletme sahiplerinde 14.0 ppm, çalışanlarda 10.35 ppm ve sigara içen müşterilerde de 10.31 ppm olarak bulunmuştur" diye konuştu.

Bilir, bu yıl dünyada 5 milyondan fazla kişinin, tütünden kaynaklanan hastalıklardan yaşamını yitirmesinin öngörüldüğünü bildirerek, "Bu sayı tüberküloz, HIV/AIDS ve sıtmaya bağlı ölümlerin toplamından daha fazladır" dedi.

Kullanıcısını öldüren ve satışına yasal olarak izin verilen tek ürünün "Tütün" olduğuna dikkati çeken Bilir, tütün mamulleri içinde de en çok sigaranın kullanıldığını söyledi.

Bilir, sigaranın içindeki nikotinin, kandaki oksijenin yerini aldığını ve kullanıcıda bağımlılık yaptığını, tütünün tüm dünyada tek başına en önemli ölüm nedeni olduğuna işaret etti.

2009-2030 yılları arasında 175 milyondan fazla kişinin bu gerekçeyle yaşamını yitireceğinin tahmin edildiğini dile getiren Bilir, sigara içenlerin yaklaşık üçte ikisinin Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, ABD, Japonya, Brezilya, Bangladeş, Almanya ve Türkiye'de yaşadığını söyledi.

HÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, "Türkiye'nin tütün kullanımında dünyada 10. sırada" yer aldığını belirterek, "Ülkemizde 20 milyon kişi tütün kullanmaktadır" dedi.

Sigara dumanına maruz kalan kişilerin de birçok hastalık açısından risk altında olduğunun altını çizen Bilir, Türkiye'de 13-15 yaşlarındaki ç ocukların yüzde 86'sının, pasif etkilenmeyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Bilir, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesine imza koyan 164 üye ülkenin teker teker uyum kanunlarını çıkarmaya başladıklar ını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber