Daha keskin bir hafıza için kafein ve yosun şart

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Kasım 2009 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PROF. DR. MEHMET ÖZ

Hafızanızı bir şefin bıçaklarından daha keskin tutabilmek için iki şeye ihtiyacınız var: Kafein ve yosun! Yeni araştırmalar, bu iki basit silahın Alzheimer hastalığı ya da yaşla ilişkili algısal fonksiyon bozukluklarına karşı son derece etkili olduğunu ortaya koydu.

Fareler cin gibi

Alzheimer belirtisi gösteren farelere günde ortalama 500 miligram kafein yani beş bardak kahve verildiğinde; hafıza ve düşünme testlerinde daha iyi sonuçlar alındı. Bu araştırma; günde altı ya da daha fazla bardak kahve içenlerin hafıza kaybı ya da Alzheimer riskini yüzde 40 oranında azalttığını da doğrulamış oldu. Yosuna gelince... Bir araştırmada ise; hafıza problemi olan insanlara 900 miligram yosun verilmiş, ardından da hafıza testi uygulanmış. Testte yaptıkları hata sayısı, yosundan öncesine göre çok azalmış! Kendilerinden yedi yaş küçük insanlar kadar hata yapmışlar. Yosunun içinde bulunan DHA; ayrıca ileri yaş görme bozukluğu olan makula dejenerasyonunu da önlüyor.

Brokoli kanseri yok eder

Bazı kanser türleri çok sinsidir, vücudunuza zarar verene kadar varlıklarından haberiniz dahi olmaz. Ancak kanser hastalığının bu kötü planlarını engellemenin bir yolu var; tabağınızı brokoliyle doldurmak! Eğer brokolinin tadını sevmiyorsanız, onu kırmızı biberle tatlandırabilirsiniz. Kırmızı biberde bulunan 'kapsaisin' bileşeni de pankreas kanserini önlemeye yarar.

Salatanıza katın

Brokoli, lahana ve karnabahardaki bazı bileşenler kanser hücrelerinin kendini imha etmesine yardım eder. Bu yüzden, salata ve makarnalarınıza daha çok brokoli ekleyin.

Tahlil sonuçlarının peşini bırakmayın

Son medikal testinizden sonra bir süredir doktorunuzdan haber almıyor musunuz? Bu sayede her şeyin yolunda gittiğini düşünseniz de kendinizi kötü sonuçlara hazırlayın!

Çekinmeyin

Yeni bir araştırmaya göre; test sonuçlarını alanların yüzde 7'sinin, göğüs, kolon ve boyun için çekilen röntgenlerde var olan anormalliği fark etmediği saptandı. Bu, hiç de hoş bir durum değil! Kendinizle ilgili ters giden sağlık sorunlarını ne kadar erken öğrenirseniz, tedavi olma şansınız o kadar artar. İşin olumlu tarafı bu konuda bir şeyler yapabilecek olmanızdır. Test yaptırdığınızda, sonuçların ne zaman çıkacağını öğrenin ve testin ertesi günü yaptırdığınız yeri arayın. Bir sonuç yoksa ertesi gün tekrar arayın. Tıbbi tedaviler; hasta ile doktor işbirliği içerisinde olduğu zaman daha sağlıklı yürür. Bu yüzden kendinizle ilgili her testin sonuçlarının takipçisi olun ve laboratuvarlarda işlerin hızlanmasına katkıda bulunun.

Felç riskine karşı folik asit takviyesi almalısınız

Bu hafta sonu nereye gitmeyi planlıyorsunuz? Seçtiğiniz yer ya da orada yapacaklarınız, felç geçirme riskinizi etkileyebilir! Beyninizin mola vermesini sağlamak ve riski azaltmak için bol yeşillik ve balık yiyin.

Kızartmayın

Alışverişe çıkıp, kendinize bezelye, ıspanak, kuşkonmaz, enginar ve ahududu alın. Bu besinlerdeki folik asit, kanınızdaki 'homosistein' adlı birleşenin seviyesini düşürür. Bu iyi bir şeydir, çünkü bu bileşenin fazlalığı kanın pıhtılaşmasına sebep olarak felç ve kalp krizine neden olabilir! Kendinizi korumak için günde ortalama 400-700 mikrogram folik asit almanız gerekir. Somon gibi Omega-3 açısından zengin balıklar da; kızartmadığınız sürece felç riskini önemli ölçüde düşürür. Kızarmış balık ise beyninize kanın gitmesini sağlayan atardamarlara sıkıntı verir! Bu yüzden balığınızı ızgara olarak yiyin.

Kolesterolün ilacı tahıl!

Sağlığınızı dramatik olarak değiştirecek üç şeyi öğrenmek ister misiniz? Yiyin, yiyin ve yiyin. Öğünlerinize doğru tahılları ekleyerek tansiyonunuzu düşürüp, vücudunuzu gençleştirebilirsiniz. Tansiyonunuz 115/76'dan yüksekse; kanınızın basıncı, damar duvarlarında oyuklar açar ve kötü kolesterolü mıknatıs gibi çeker. Bu da kalp, beyin, cinsel hayat ve cildiniz için felaket riskini getirir.

Damarlar rahatlar

Kepekli un, arpa ve kahverengi pirincin; kötü (LDL) kolesterolü biraz yüksek olan orta yaşlı kişilerin tansiyonunu düşürdüğü artık biliniyor. Bu tahılları tüketmek aslında hiç zor değil. Kahvaltıda kepekli ekmekten bir tost yiyin. Salatanıza ya da çorbanıza bir tutam arpa koyun, her zaman kahverengi pirinç kullanın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber