Domuz Gribi okullar da hızla yayılıyor mu?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Kasım 2009 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Örnekleriyle söyleyebilirim ki Domuz Gribinin yayılmayı baş göstermesinden sonra okullarda devamsızlıklar arttı.

Ortalama 100 öğrencinin gelmediği 2500mevcutlu bir okulda 06.11.09 Cuma günü 400 öğrenci, 700 öğrencili başka bir okulda 80 kişi, 1800 öğrencili diğer bir okulda 200 kişinin okula gelmediğini bizzat bilmekteyim.

Domuz gribinin ya da başka virüslerin okullarda yayılmaması mümkün değildir.

Hele hele sınıf mevcudu kalabalık olan okullarda virüse uygun en ortam bulunabilmektedir.

Genel olarak sınıflarımızı düşündüğümüzde 24 sıralıdır. Sınıf mevcudu bu sayıyı geçtiği taktirde her bir sıraya tek öğrenci oturtma şansınız yoktur. Bir sırada 2-3 öğrencinin oturduğu bir ortamda öğrencilerin birbirlerine virüs bulaştırmamaları ne kadar mümkündür?

Bu okullarda temizlik tedbirleri alsanız bile ne kadar başarılı olabilirisiniz?

Açıkça söylüyorum ki domuz gribi okullardan yayılmaya başladı mı bunun önünü almak mümkün değildir. Bu nedenle daha radikal kararlar almak kaçınılmazdır. Sıralarda tek kişinin oturabilmesi için gerekirse öğrencilerin yarısına izin verilmeli öğrenciler dönüşümlü olarak okula gelmelidirler.

Bu bir öneridir sayın yetkililerin aklına daha yerinde öneriler geliyorsa tabii ki onlar da uygulanabilir.

Kısa bir süre sonra kaos ortamıyla karşı karşıya kalabileceğimizi unutmayalım. Aslında şimdiden başlamıştır öğrencilerde domuz gribi vakaları. Bunlar okulları tarafından dahi bilinmemektedir. Acaba bu konuda gizlilik mi söz konusudur? Sorusu kafaları karıştırmaktadır.

Bence tehlikenin boyutu daha büyüktür. Hastaneler adeta kilitlenmiştir. Geçen gün bir öğrencimin durumunu iyi görmeyince veliyi haberdar ettik ve doktora götürmelerini söyledik. Saat:10.00'da okuldan alınan çocukla ilgili haber almak için 15.00'da aradığımda hocam halen acilde sıra bekliyoruz cevabıyla karşılaştık. Düşünün ki acilde 5 saat. Normal polikliniğe gitseler 5 gün mü bekleyeceklerdi? Merak ettim doğrusu.

Temizlikle ilgili önlemlere kabulüz tabii ki olmalı ve maksimum dikkat edilmeli fakat bir ilköğretim ya da anasınıfı öğrencisine nasıl anlatırsınız arkadaşıyla oyun oynamamayı. Sıra yaparken bile el ele tutuştururken küçük bebeleri.

Lütfen daha radikal kararlar alınız, gerekirse tatil, gerekirse yarı yarıya eğitim ama mutlaka daha ciddi önlemler. En azından kış dönemini atlatana kadar?

Bakınız bunu ben söylemiyorum bir akademisyen söylüyor: ? Diyarbakır'da gribe yakalanan her 100 kişiden 80'inin domuz gribi virüsü taşıdığını, ailelerin çok çocuklu olması nedeniyle bu virüsün daha hızlı yayıldığını söyledi.?

Bu sözler ?http://www.memurlar.net/haber/152747 ? linkinde de yayımlandığı gibi DİCLE Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç.Dr. Ali Ceylan'a ait.

Yazının başında size İstanbul'da okullarda devamsızlık oranlarının %15 lere ulaştığını ifade ettim. Acaba bunlardaki malum virüs oranı ne kadardır? Ya Diyarbakır'daki rakamlara ulaşırsak ne yapacağız o zaman?

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber